Annons

Annons

Annons

Annons

Moa Berglöf

opinionValet 2022

Moa Berglöf
Biologismen står högt i kurs hos Busch.

Text: 

Detta är en ledare.Tidningens hållning är oberoende liberal.

KD-ledaren Ebba Busch.

Bild: Mikael Fritzon SCANPIX

Annons

Ebba Busch är rutinerad. Sällan hör man henne svarslös och i så fall finns det alltid en snärtig one liner på fickan. Därför blev det så udda när hon i förra veckans utfrågning i SVT faktiskt inte kunde svara.

Det handlade om Kristdemokraternas barnomsorgspeng, den som ska ge 6 000 kronor per barn och månad om en förälder väljer att stanna hemma istället för att sätta barnet i förskolan. Men något nytt vårdnadsbidrag är det inte tal om, menade Busch och tonade ned frågan: visserligen finns förslaget, men partiet driver det inte.

Annons

Annons

Ändå resonerade hon vidare. ”Realistiskt sett”, medgav hon när programledarna pressade, skulle det inte räcka att bara ta hand om sitt eget barn. För att få de där 6 000, som ska räknas som inkomst och vara pensionsgrundande, måste också andra barn än de egna tas om hand.

Några nyheter, så där i förbifarten, för de föräldrar som dels tror på vad KD skriver på den egna hemsidan, dels tänker sig rösta därefter: att föräldrar som bara vill vara hemma med sina egna barn ska få ta del av barnomsorgspengen.

Ännu märkligare blev det när Ebba Busch trillade in i sin sedvanliga biologism.

”Vi väljer att säga nej till de här märkliga förslagen om att politiken ska sätta en tidsgräns för när kvinnor ska sluta amma sina barn”, sade hon.

Men ska inte pappor kunna få barnomsorgspengen? Och hur går förresten vikten av att amma ihop med att lämna barnet till en statligt sponsrad barnvakt?

Däremot verkade hon ha funderat över kritiken mot det tidigare vårdnadsbidraget, inlåsningseffekten som uppstår när kvinnor med dålig anknytning till arbetsmarknaden får betalt för att stanna hemma. Därför sade hon sig vara för obligatorisk förskola för barn som ”saknar koppling till Sverige”.

Amningen i de fallen? Den tycks spela mindre roll när mamman är utlandsfödd.

Annons

Annons

Till toppen av sidan