Annons

Annons

Annons

Vem får lägenhet i Malmö?

Lyssna: Har Boplats syd blivit en slasktratt?

128 000 människor står i kö på Boplats syd. Men "attraktiva" hyresgäster kan få lägenhet på nolltid. Hör när vår reporter blir erbjuden ett förstahandskontrakt på mindre än fem minuter.

Text

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

Förutom MKB, Malmös kommunala bostadsbolag, är 35 privata hyresvärdar anslutna till Boplats syd. Där står 128 000 människor i kö för att få en bostad. Tanken med bostadskön är att de lägenheter som blir lediga ska förmedlas rättvist och utan diskriminering. Den med längst kötid får lägenheten.

Annons

Men Sydsvenskan och HD:s granskning visar att lägenheterna på Malmös attraktiva adresser sällan dyker upp på Boplats syd. De förmedlas på andra sätt.

– Vi har kartlagt 2021 och 2022 och kan se att en övervägande majoritet finns i utsatta områden eller är nyproduktion som är väldigt dyrt, säger Sydsvenskans reporter Hibba Abbas.

När vår reporter hör av sig till en privat hyresvärd i Malmö och presenterar sig som en "Johanna Karlsson" med fast inkomst, blir hon erbjuden en lägenhet på mindre än fem minuter.

– Vi ville testa att ringa runt och söka bostad. Och se vad man får för svar beroende på vad man har för förutsättningar, säger Hibba Abbas.

Vad får detta för konsekvenser? Lyssna på det senaste avsnittet av Du lyssnar på Sydsvenskan!

Inbäddat innehåll

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan