Annons

Annons

Annons

Vem får lägenhet i Malmö?

Hyresvärdar dumpar lägenheter ingen vill ha till Boplats syd

Flera bostadsbolag i Malmö lämnar lägenheter de inte kan bli av med i Boplats syds kö – nästan alltid i stadens utsatta områden. I centrum väljer de hyresgäster själva, visar Sydsvenskans granskning.

Text

Flera bolag väljer ut lägenheter i utsatta områden, som till exempel Rosengård, och lämnar till Boplats syd. Forskare Carina Listerborn tycker att det spär på segregationen. Men Trianons ledning Olof Andersson och Anna Heide håller inte med.

Bild: Axel Schiller, Patrik Renmark

Annons

– Vi gick med i Boplats syd just för studentlägenheterna på Rosengård. Men de övriga lägenheterna är inte där, de finns i vårt egna slutna system, säger det första bostadsbolaget.

– De lägenheter vi har på Rosengård, dem lägger vi inte ut på hemsidan. De går via Boplats syd, säger det andra.

– Om det inte är någon som önskar en lägenhet, så kommer den vidare till Boplats syd, säger det tredje.

Så låter det när Sydsvenskan ringer runt till olika hyresvärdar i Malmö. Ett av dem är Sveriges största bostadsbolag. Ett annat hyllas av Malmö stad och får miljonrabatter.

Vi har gått igenom vilka lägenheter som har hyrts ut via Boplats syd de senaste fem åren. Tidigare har vi visat att flera bostadsbolag inte alls lämnar lägenheter till kön, trots att de har avtal med Boplats syd. Och vissa lämnar bara i nybyggda hus när Malmö stad kräver det.

Annons

Annons

Men granskningen visar också något mer: Att flera stora bolag använder Boplats syd som ett verktyg för att hyra ut lägenheter ingen vill ha – nästan alltid i Malmös utsatta områden.

Bostadsbolaget Contentus har hyreshus runt om i Malmö, framför allt i innerstaden. Men de senaste tre åren har de bara lämnat en enda lägenhet vid Triangeln till Boplats syd. Alla andra lägenheter som gått till den kommunala bostadskön ligger på Herrgården och Segevång.

– Där får vi hjälp att leta fram hyresgäster, säger en handläggare när vår reporter ringer som bostadssökande.

När hyresvärdarna går via Boplats syd måste de acceptera den hyresgäst som har längst kötid och uppfyller deras krav. Till lägenheterna i de mer attraktiva områdena finns däremot inget kösystem.

– Vi tittar på vad vi tror passar med vem som bor i övriga huset, säger handläggaren på Contentus.

Inbäddat innehåll

Sveriges största fastighetsbolag är Heimstaden. I våras gick Boplats syd stolt ut på Facebook och berättade att företaget har anslutit sig till förmedlingen och hade lämnat de första lägenheterna till kön.

Vid en närmare titt visar det sig att samtliga ettor som Heimstaden lagt ut på Boplats syd ligger i Rosengård. Det är de tidigare studentlägenheterna i Kinesiska muren. Vi åker till Thomsons väg i Rosengård och träffar några av dem som bor där.

– Det är gammalt och dåligt skött och ventilationen är dålig. Ytorna är smutsiga och tas inte om hand, säger Hamid Niazi, som bott här i två år.

Annons

Studentlägenheten i Rosengård var inte Hamid Niaz förstahandsval.

Bild: Patrik Renmark

Annons

Det var aldrig hans förstahandsval, men han behövde någonstans att bo när han började studera i Malmö. Nu står han i kön på Boplats syd och hoppas på en lägenhet i Västra hamnen eller Limhamn.

– Men det är svårt att få en lägenhet, säger han.

Flera lägenheter på Thomsons väg står tomma och vi träffar flera som vill flytta härifrån. De berättar att lägenheterna inte längre bara hyrs ut till studenter, utan att barnfamiljer flyttar in i ettorna.

Samtidigt som lägenheterna i Rosengård annonseras ut på Boplats syd, ligger många andra på Heimstadens egen sajt. Bland annat i Centrum, Möllevången, på Värnhem och Rådmansvången.

Heimstadens studenthus i Rosengård.

Bild: Patrik Renmark

Kommunikationschef Robin Wilhelmsson bekräftar att lägenheterna i Kinesiska muren har varit svåra att få uthyrda. Heimstaden gick med i Boplats syd just för att få hjälp med studentlägenheterna i Rosengård.

– De ligger på ett ställe som… där omsättningen har varit hög.

Trianon är hyresvärden som gärna framställer sig som socialt ansvarstagande i Malmös utsatta områden. Företaget har lovat att rusta upp Lindängen och Rosengård och att ge arbete och praktikplatser till människor som bor här. Malmöpolitiker lyfter fram Trianon som ett gott exempel och har gett företaget förtur till mark i Hyllie och rabatter på flera miljoner på tomthyra i Lindängen och Entréhuset vid Värnhem.

Annons

Företaget har idag över 4 000 lägenheter i Malmö och gjorde en vinst på över en miljard kronor i fjol. Trianon är också nära samarbetspartner till den kommunala bostadsförmedlingen Boplats syd och annonserar ut många lägenheter i kön.

– Trianon lämnar alla sina lägenheter till oss, säger Krister Hjelm, vd på Boplats syd.

– Vi har valt det för att det är ett effektivt sätt för oss att få ut bostäder men också att det blir ordning och reda i kön, säger Olof Andersson, vd på Trianon.

Annons

Men alla Trianons lägenheter fördelas inte på samma sätt.

Stora Nygatan. Två minuters promenad från Gustav Adolfs torg. Pampiga sekelskifteshus med burspråk och torn i olika färger. Här har Trianon tre av sina mest centrala hus i Malmö. Men inte en enda gång har en lägenhet på dessa adresser annonserats ut på Boplats syd de senaste fem åren. Trots att det skett många in- och utflyttningar.

Vi ringer till Trianon och utger oss för att vara bostadssökande. En anställd informerar om Boplats syds kö där den med längst kötid får lägenhet. Men vi uppmanas även att göra en intresseanmälan direkt till Trianon.

– Där är det inget kösystem och där är det uthyrarna som hör av sig om en lägenhet blir aktuell, säger hyresförmedlaren på Trianon och tillägger att lägenheter som blir över går vidare till den kommunala kön.

– Om det inte är någon som önskar en lägenhet, så kommer den vidare till Boplats syd.

Enligt Boplats syds statistik lämnade Trianon förra året 484 lägenheter till den kommunala förmedlingen.

Men vår granskning visar att Trianon även hyrde ut över 240 lägenheter som aldrig syntes i någon kö.

Annons

Vd Olof Andersson tar emot på Trianons huvudkontor ett stenkast från gågatan. I ett konferensrum täcks ena väggen av en karta med klistermärken, som visar att bostadsbolaget har lägenheter i stora delar av stan.

Inbäddat innehåll

Han säger att de även hyr ut på andra sätt än via Boplats syd.

– Den flexibiliteten vill vi ha och har all rätt att ha om vi ställer upp med lägenheter till Boplats syd, säger han.

Han ser inga problem med att det då blir två köer.

Men när vi tittar på adresserna syns ett mönster. 77 procent av lägenheterna som Trianon lämnade till Boplats syd förra året låg i något av Malmös socioekonomiskt utsatta områden, bland andra Lindängen, Hermodsdal och Nydala. Av resten låg nästan drygt hälften utanför stan – i Oxie.

Annons

För lägenheterna där hyresgäster handplockats ser det annorlunda ut. Där låg istället merparten, 74 procent, i centrum och på Limhamn.

– De förfrågningar vi får är på den typen av områden. Så det är inte så konstigt, säger Anna Heide, affärsutvecklingschef på Trianon.

På Trianons kontor finns en karta över Trianons fastigheter runt om i hela Malmö.

Bild: Patrik Renmark

Olof Andersson tycker inte att man ska se centrum som ett mer attraktivt område.

– Det är många som vill bo på Lindängen, istället för city. Det här resonemanget har jag vänt mig mot så många gånger och sagt att alla våra lägenheter i Malmö är a-lägen för någon.

Annons

Carina Listerborn är professor i stadsbyggnad vid Malmö universitet och forskar om ojämlikhet på bostadsmarknaden. Hon reagerar på hur privata bostadsbolag inte lämnar några lägenheter alls till den kommunala kön. Och hur vissa bara låter Boplats syd sköta förmedlingen i utsatta områden.

– Det bygger på fördomar. Man har förutfattade meningar om vilka hyresgäster man vill ha. Det är ganska uppenbart när man gör på det här sättet, säger hon.

– Det är ju naturligtvis väldigt problematiskt. Om man ska ha en bostadskö måste den vara fungerande.

Inbäddat innehåll

Hon menar att det spär på den redan omfattande segregationen i Malmö.

– Det kommer bara att stärka segregationen och det går stick i stäv med den politiska retoriken om blandade bostadsområden. Man pekar och säger, ”titta så mycket problem det finns i det här området” och tar inte ansvar för att det har blivit så.

Annons

Trianon är ett av få bolag som accepterar att hyresgästen lever på socialbidrag – i tio procent av lägenheterna som läggs ut på Boplats syd.

– Det kan vara precis var som helst. Det kan vara i City, det kan vara på Limhamn, Lindängen, Hermodsdal eller Oxie, säger Olof Andersson.

Trianons ledning poängterar att det inte är bra om för många med försörjningsstöd bor på samma ställe.

– Det är 55 procent som har sysselsättning i till exempel Lindängen. Då vill vi inte lägga en jättestor grupp som har försörjningsstöd där. För att minska segregationen, säger Anna Heide.

Annons

Boplats syd har inte gjort någon egen kartläggning om var i Malmö bostadsbolagen accepterar socialbidrag och säger att det är för tidskrävande att ta fram information om alla lägenheter. Men när vi frågar om just Trianons bostäder gör de en sökning i databasen. Det visar sig att alla lägenheter där företaget i år har accepterat hyresgäster med socialbidrag ligger i något av Malmös socioekonomiskt utsatta områden.

Områden som redan har en hög andel personer som är arbetslösa eller har låg inkomst.

Med några få undantag. En lägenhet på Limhamn och tre i Oxie. Alla har först legat ute på Boplats syd utan att försörjningsstöd varit godkänt, men blev inte uthyrda.

– Jag har inget svar till dig där, säger Olof Andersson.

Men han tillägger att Trianon genom åren även hyrt ut 130 lägenheter bland annat på Värnhem och Limhamn till olika bolag och Malmö stad som vård- och stödboende.

Carina Listerborn menar att det inte handlar om att miljonprogramsområdena är sämre än andra. Men att resultatet av bostadsbolagens sorteringar blir en segregerad stad, vilket i sin tur får stora konsekvenser.

Annons

– Allt hänger ihop. Det har visat sig att människor som bor i områden som har dåligt rykte också har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Man ifrågasätter deras kompetens för att de kommer från fel adress och har fel efternamn.

– Det påverkar ungas uppväxtvillkor. Om man kan plugga vidare, hur man har studiero och allt det sociala som kommer med det.

Annons

I en bok om bostadsmarknaden i Malmö skriver Carina Listerborn om människor som inte anses vara attraktiva hyresgäster och förgäves letar efter bostad.

– Det finns mycket föreställningar om att människor med samma bakgrund och utländsk bakgrund vill bo i samma områden. Det är inte så att bara för att man har utländsk bakgrund vill man bo i Rosengård. Snarare tvärtom, säger hon.

Vd:n på Boplats syd, Krister Hjelm, tycker att det är tråkigt att höra hur privata bolag använder Boplats syds kö.

– Det är olyckligt att man valt att att göra så. Jag förstår inte riktigt varför.

Han säger att två bolag har slutat lämna lägenheter till Boplats syd för att de var missnöjda med hur de valde ut hyresgäster.

– I det ena fallet var reaktionen att man inte hade fått en enda sökande med svenskt namn, säger Krister Hjelm.

– I det andra fallet handlade det om att man inte kunde acceptera att den sökande pratade bristfällig svenska.

Inbäddat innehåll

Vad tror du att det gör med segregeringen? Många av de som står i Boplats syds kö har svårt att få lägenhet själva och så är de hänvisade till Malmös utsatta områden.

– Klart att inte det är bra. Vi har hela tiden försökt få fler hyresvärdar att arbeta med att kunna förmedla fler och fler lägenheter till hela staden. Men vi har inga maktmedel. Vi kan inte påverka hur man gör.

Annons

I avtalen som Boplats syd tecknar med de privata värdarna finns inget krav på att lämna lägenheter till förmedlingen – utan bara att de har möjlighet att utnyttja den gratistjänst som Malmö kommun erbjuder.

Annons

Är det inte missvisande att gå ut med att Heimstaden anslutit sig till Boplats syd när det bara handlar om enstaka ettor i Rosengård?

– Det skulle man kunna tycka, absolut. Det skulle kanske formulerats på ett annat sätt.

Krister Hjelm säger att han kommer att titta närmare på statistiken.

– Det ni sätter fingret på gör det tydligare än det varit för mig tidigare, att man har den här medvetna särskiljningen och inte lämnar lägenheter i vissa områden alls. Så har jag inte uppfattat att det ser ut.

Efter några dagar återkommer han med ett mejl:

“Det är faktiskt första gången någon för fram att vår verksamhet skulle kunna bidra till segregation och det är ett påstående som gör oss bekymrade och ledsna. Vi ser det ju på det helt omvända sättet. Vårt arbete säkerställer att varje lägenhet går till den som står först i kön och uppfyller hyresvärdens krav.”

Fakta

Fakta: Socioekonomiskt utsatta områden

Myndigheten Delmos, Delegationen mot segregation, listar socioekonomiskt utsatta områden i Sverige utifrån parametrarna låg ekonomisk standard, andel personer med förgymnasial utbildning och andel personer som har haft ekonomiskt bistånd längre än tio månader och eller har varit arbetslösa längre än sex månader.

Det finns fem områdestyper. Typ 1 och 2 går in under samlingsbegreppet områden med socioekonomiska utmaningar. Områdena skiljer sig från polisens definition på utsatta områden.

Delmos har under 2018-2022 haft i uppdrag att förbättra situationen i socioekonomiskt utsatta områden och motverka strukturella orsaker till segregation.

Inbäddat innehåll

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan