Annons

Annons

Annons

Annons

opinionValet 2022

Aktuella frågor
”Klimataktivister har generellt ganska ljumma MP-sympatier.”

Många klimataktivister identifierar sig snarare med Vänsterpartiet än med Miljöpartiet, skriver Per Adman, docent och universitetslektor vid statsvetenskapliga institutionen på Uppsala universitet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Aktivister kom upp på scen när Tommy Körberg uppträdde under säsongsavslutningen av "Allsång på Skansen".

Bild: Sören Andersson/TT

Annons

Den senaste tiden har flera klimataktioner genomförts, bland annat mitt under direktsändningen av Allsång på Skansen. En annan aktion har fått särskild uppmärksamhet. I protest mot att utsläppen inte minskar snabbt nog limmade aktivister från den civila olydnadsrörelsen “Återställ våtmarker” fast sig på E4 i Stockholm. Långa köer följde, och en ambulans under uttryckning blev försenad. Tolv personer greps.

Händelsen har debatterats och kritiserats intensivt. Bland annat kallade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson de gripna för ”MP-aktivister”, och hävdade att Miljöpartiets språkrör genom olika uttalanden uppmuntrat till aktivism av det här slaget.

Språkröret Märta Stenevi svarade att även om hon sympatiserar med miljöaktivister så tar hon kraftigt avstånd från aktioner där människors liv sätts på spel.

Annons

Annons

Upprördheten över att oskyldigas hälsa äventyrades är förståelig – även om det skulle stämma att aktivisterna försökt varsko om aktionen och tagit andra hänsyn så att blåljusfordon inte skulle hindras.

Men stämmer Kristerssons uttalande – handlar det om MP-aktivister som kan ha påverkats av MP-ledningens inställning till klimataktivism, när de bestämt sig för att utföra vägblockaden?

Data pekar på att klimataktivister har generellt ganska ljumma MP-sympatier. En undersökning som jag och en grupp andra forskare genomförde under de omfattande globala klimatdemonstrationerna i september 2019 kan ge en fingervisning. I Göteborg, Malmö och Stockholm svarade totalt 340 demonstranter på en enkät, som bland annat rörde partisympatier.

Omkring en femtedel angav att de inte kände samhörighet med något parti alls. Bland resten fanns alla riksdagspartier representerade, samt Feministiskt initiativ. Det parti flest av de svarande identifierade sig med var inte Miljöpartiet utan Vänsterpartiet (32 procent). Bara en fjärdedel (24 procent) uttryckte störst samhörighet med MP.

Undersökningen innehöll också en fråga om partimedlemskap. Bland dem som identifierade sig med MP var blott 23 procent medlemmar i partiet, eller annorlunda uttryckt: 6 procent av alla intervjuade.

Sammantaget kan de personer som svarade på enkäten svårligen beskrivas som ”MP-aktivister”. Men det är förstås skillnad på att demonstrera och att limma fast sig på en motorväg mitt i en storstad. Bara mer radikala aktivister är beredda att utföra den senare typen av handling. Bredare kartläggningar av de radikalas syn på MP saknas, vad jag vet.

Annons

Annons

Men troligen är MP-sympatierna ännu svalare bland de mer radikala än bland dem som ”bara” demonstrerar.

En del av Miljöpartiets kärnväljare är missnöjda med flera av de beslut partiet fattade under regeringssamarbetet med Socialdemokraterna, bland annat med utförsäljningen av Vattenfalls kolgruvor i Tyskland. Det är också beslut som med all säkerhet har bidragit till senare års kräftgång i opinionen. De mer radikala aktivisterna tillhör de ivrigaste motståndarna till besluten. Därför är det också osannolikt att dessa aktivister i allmänhet skulle stå Miljöpartiet särskilt nära idag.

Att beteckna klimataktivisterna som en ”MP-svans”, eller ens som starka MP-sympatisörer, är antagligen felaktigt. Betydligt troligare är att de agerar helt på egen hand, självständiga från partiet och oberoende av språkrörens inställning till klimataktivism.

SKRIBENTEN

Per Adman, docent och universitetslektor vid statsvetenskapliga institutionen på Uppsala universitet

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Till toppen av sidan