Annons

Annons

Annons

Valet 2022

Lyssna: Har Danmark löst gängproblemen?

Danmark lyfts fram som ett föregångsland när det gäller att bekämpa gängen. Men hur fungerar de stenhårda danska lagarna? Och går de att använda i Sverige?

Text

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

I slutet av juni 2019 sköts två svenskar ihjäl i Köpenhamnsförorten Herlev. Efter en dramtisk jakt kunde dansk polis gripa fem medlemmar ur det svenska nätverket "Dödspatrullen". De åtalades och fälldes, men blev förbluffade när straffet meddelades.

Annons

– Här har vi 17-åringar som hade fått sex-sju års fängelse i Sverige. Här får de 16 år ovillkorligt. De blev helt chockade i domstolen, säger Sydsvenskans krimreporter Joakim Palmkvist.

I Danmark kan personer som är kopplade till pågående gängkonflikter få dubbla fängelsestraff. Gängkriminella kan portas från vissa bostadsområden. Dansk polis kan upprätta visitationszoner och straffzoner. Och har dessutom ett officiellt "gängregister".

Många svenska partier vill nu införa liknande åtgärder i Sverige. Men hur fungerar de danska lagarna i praktiken?

– Det ser ut som att det funkar. Du får bort folk med regelrätt inlåsning. Men hur detta förebygger nya gängbrott och nya gängmedlemmar, det vete tusan, säger Joakim Palmkvist.

Kan danska lagar lösa svenska brott? Lyssna på det senaste avsnittet av Du lyssnar på Sydsvenskan!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan