Annons

Annons

Annons

Politik i Burlöv

Så vill Burlövs starka kvinnor bygga minikommunen dubbelt så stor

Fyra spår har präglat fyra år. Nästa mandatperiod ska Burlöv ruska av sig byggdammet och börja skörda frukterna från jätteprojektet, i form av tätare tågturer och befolkningsexplosion. Burlövs starka kvinnor är överens om målen – men hur vägen dit ser ut beror på vem som tar makten.

Text

Förra valet bröts en 99 år lång tradition av socialdemokratiskt styre i Burlöv. Moderaterna tog makten i ett minoritetsstyre. Amelie Gustafsson (M) och Katja Larsson (S) inväntar nu väljarnas dom i årets val.

Bild: Lars Brundin

Annons

Vi hinner bara ställa halva första frågan, om segregation och stora skillnader mellan Åkarp och Arlöv, innan socialdemokraten Katja Larsson stöter till sin politiska motståndare i sidan.

– Nu du. Nu kommer den, säger hon med ett cyniskt flin till det moderata kommunalrådet Amelie Gustafsson.

De är vana vid att folk vill prata om den splittrade kommunen Burlöv, där de stora orterna Arlöv och Åkarp ser så olika ut. Själva är de mer sugna på att låta dem behålla mycket av sin särart.

– Vi har inte bara Åkarp och Arlöv. Vi har Bernstorp som är en handelsplats, vi har Sunnanå som är en by, räknar Amelie Gustafsson upp.

– Varför inte säga att Burlöv behöver utvecklas, tack vare fyrspårsbygget? Både Arlöv och Åkarp, fyller Katja Larsson i.

Annons

De har slagit sig ned på en gräskulle ungefär där Arlöv tar slut. Moderatledaren som jobbat som chef inom vård och socialtjänst och blev politiskt aktiv för åtta år sedan. Det före detta kommunalrådet som engagerade sig i socialdemokraterna 1990, och tidigare varit ombudsman för ABF.

Annons

Inbäddat innehåll

Mötesplatsen är mer symbolisk än vad vi hade tänkt. Bakom deras ryggar slokar det övergivna gamla Burlövsbadet. ”Kafé Bulans” bulliga 1980-talstypsnitt ser ut som ett skämt på skylten som hänger kvar.

Framför dem har nya Burlövsbadet precis öppnat för dagen. Där inne finns det espressomaskin i fiket och en stor skärm som visar att solcellsanläggningen har hunnit producera 400 kilowattimmar bara idag.

Just här, på marken mellan Arlöv och Åkarp vill de här kvinnorna bygga ett gemensamt Burlöv, namnet som hittills bara finns på själva kommunen. Uppemot 5 000 bostäder som nästan kommer att fördubbla befolkningen under kommande decennium.

"Jag förstår att det kostar mycket att bygga nya höghus, men en hyra på tio eller tretton tusen, det är överdrivet! Jag har det bra nu, men tänk på alla som inte kan jobba." säger Kaltrina Curraj.

Bild: Jonas Nyrén

Kaltrina Curraj är just en sådan kommuninvånare som Burlövs starka kvinnor önskar sig. Hon är 21 och studerar på Malmö universitet. Om ett par år kommer kanske ett tryggt boende till rimligt pris vara det som gör att Kaltrina Curraj slår ner bopålarna här för gott.

– Jag vill aldrig flytta härifrån. Men jag vet inte om det kommer att gå. Det behövs verkligen lite lägre hyror, säger hon.

Nu bor hon tillsammans med sin mamma och bror i en lägenhet i Arlövs centrum. Dit kom hon för sju år sedan, då familjen flyttade från Kosovo. Vårboskolan blev hennes första anhalt.

– Då var jag 14 och började i högstadiet. Det var ganska mycket i början, med nytt språk och nytt land. Men jag gillar att plugga och när man älskar skolan är det bara att fortsätta.

Annons

Annons

Så hon tänker stanna i skolans värld och vill hjälpa andra att hitta rätt väg framåt. Efter examen är målet att arbeta som studie- och yrkesvägledare.

– Oavsett vilken skola du går så är skolorna här bra. Om du gör bra ifrån dig själv så kommer du att klara dig. Skolorna erbjuder den hjälpen man behöver.

Andelen Burlövsbor som bor i en lägenhet från allmännyttan är bland de högsta i landet. Det vill Amelie Gustafsson ändra på. ”Vi tycker att det är viktigt att marknaden sköter sitt, att det också är andra som kommer till oss för att bygga.”

Bild: Lars Brundin

Även om Kaltrina var nöjd med sin skola går siffrorna på fel håll i Arlöv. I kommunen ligger förvisso niondeklassarna nära rikssnittet för hur många som går ut med godkända betyg, men på Vårboskolan klarade bara hälften av eleverna det målet förra året. Och Burlöv hamnar långt ned på rikslistan över hur många härifrån som klarar sig igenom gymnasiet.

Under mandatperioden har två nya skolor beställts – nya stora Kronetorpsskolan som ska ligga alldeles i närheten av vår mötesplats, och så ska den försenade nya F-6-skolan i Åkarp bli verklighet.

– Vilka vill flytta till Burlöv? Vi ser att det är familjer, och då är utbildning otroligt viktigt. Får vi inte rätt på det, och bygger attraktiva skolor, kommer folk inte att flytta hit, säger Amelie Gustafsson.

Inbäddat innehåll

Hur ska resultaten lyftas? Här börjar olikheterna synas. Moderaterna vill gå vidare i diskussionerna med Engelska skolan, som visat ett intresse för Burlöv, eller andra friskolor. Partiet vill även fortsätta med en bred ökning av skolpengen i hela kommunen. Socialdemokraterna vill jobba med riktade höjningar.

Annons

– Vi tror att man måste rikta pengarna till skolorna som behöver stödet, så att de kan ha mer personal. Som fritidspedagoger med undervisningsbehörighet, säger Katja Larsson.

”I Åkarp finns ett stort behov av hyresrätter. Men det innebär inte att det ska bli åttavåningshus. Men det finns många som vill sälja sina hus och flytta till hyresrätt där. Nu flyttar de till Lomma istället”, säger Katja Larsson.

Bild: Lars Brundin

Annons

Alla nya barnfamiljer de hoppas på behöver ha någonstans att bo. Utbyggnadstakten är de ense om, men inte i frågan om hur aktörerna ska se ut. Moderaterna har öppnat för att sälja delar av allmännyttiga Burlövs Bostäders bestånd. Och på de nya områdena vill de utveckla Burlöv ihop med fria marknadskrafter.

Katja Larsson och S vill istället ge det kommunala bolaget en chans att vara med och bygga ut Burlöv, som belöning för allt ansvar det har tagit genom åren.

– Alltid när det har varit krisigt i ett område har man gått till Burlövs Bostäder och frågat ”Kan ni utveckla detta?”

"Jag har hört talas om att det ska vara busliv här i Arlöv, men jag har inte märkt något av det", säger Liz Olofsson som flyttade till Arlöv för tre år sedan och stormtrivs.

Bild: Jonas Nyrén

Ett område som Burlövs Bostäder arbetat hårt med är miljonprogramshusen i Svenshög. Över en av gårdarna kommer Liz Olofsson som bara ska upp i lägenheten och lämna några kassar, innan hon ska gå och förtidsrösta.

För första gången i livet har hon tvekat.

– Jag har alltid röstat samma, du vet min far var politiker. Men just nu är det väldigt svårt. Alla partier har någon bra och något dåligt, säger hon.

Hyreslägenheten på Svenshög är på 60 kvadrat och har inglasad balkong. Hon har aldrig trivts bättre. För tre år sedan flyttade hon hit från Malmö, bara för att hon hittat en så trevlig lägenhet.

Annons

– Jag känner mig jättetrygg här. Det säger jag till alla mina väninnor: "skriv upp er på Burlövsbostäder och flytta ut här för det är så himla fint".

Svenshög brottades tidigare med dåligt rykte, men mycket har hänt. Det allra senaste är basketkorgarna som hängs på plats på den nya uteidrottsarenan just när Sydsvenskan går förbi.

– Vi har lagt 800 kvadrat golv på den gamla rinken. Nu kan man åka inlines och spela landhockey. Och så två basketplaner, säger Timmy Svensson, projektanställd på Burlövs kommun för att få satsningen på plats.

Planen är en av många insatser för att lyfta området.

Annons

"Ungdomarna brukar spela basket på innergårdarna. Nu när vi hängt upp korgarna kommer de börja spela på en gång efter skolan. Sen ska vi ha en officiell invigning lite senare" säger Timmy Svensson på Burlövs kommun.

Bild: Jonas Nyrén

Tre kilometer från den nya multiarenan står ett gäng som efterlyser precis samma sak – en plats att ses för att hänga på. Men pensionärerna i Åkarps PRO kräver också någonstans att brygga kaffe och helst en toalett.

– Jag kan tycka att det är som att de inte ser oss gamlingar. Du ser hur många vi är som träffas. Och vi är i den åldern att man kanske behöver gå på toaletten oftare, säger Eva Jönsson och kastar iväg sitt klot.

"Det känns som att allting är upp och ner i politiken. Det är svårt att veta vad som stämmer" säger Eva Jönsson som spelar boule med vännerna i PRO.

Bild: Jonas Nyrén

Boulegänget ses två gånger i veckan och denna soliga sensommardag är de drygt 30 personer. De gläds över nya banor, som kommunen hjälpt till med.

– Men de kunde varit dubbelt så många, säger en herre, som just håller på att förlora sin match.

Agneta Persson kastar lätt hem segern. Kommunens äldrevård är hon inte lika nöjd med.

Annons

– Min mamma har hemtjänst och det är fruktansvärt. Det handlar bara om att allt ska gå så fort som möjligt. De springer in och ut, personalen, säger hon.

– Jag skulle gärna betala mer för att få bättre äldreomsorg, barnomsorg och sjukvård. Och vi ska ha det mer lika i hela landet, inte olika beroende på var man bor, som det är idag, säger Agneta Persson.

Bild: Jonas Nyrén

Hemtjänsten i Burlöv har kritiserats. I december 2019 larmade personalen om att de mådde psykiskt dåligt över en pressad arbetssituation och en ledning som inte lyssnar. En omorganisation skulle råda bot på detta och förhoppningsvis få kompetent personal att stanna kvar.

Politikerna på kullen känner väl igen klagomålen som vi passar vidare från bouleplanen. Missnöjet inom hemtjänsten har krävt stora insatser, och arbetet är inte i mål, förklarar de.

Annons

– Det har varit rätt skakigt under en period, och där har man försökt göra stora insatser. Som också är kopplat till värderingar, att faktiskt sätta invånaren i fokus, säger Amelie Gustafsson.

Och seniorerna ska få sin lokal, men båda politikerna ber dem att ge sig till tåls. När stationen i Åkarp är helt färdig anläggs en park som ett lock ovanpå den nya tunneln. Där kommer det att rymmas såväl boulebanor som utegym och toaletter, lovar de.

Politikerna skojar lite om hur påfallande likt de har klätt sig inför träffen med Sydsvenskan. ”Jag kanske borde ha valt rött, den färgen sägs ju utstråla energi och styrka”, säger moderatpolitikern Amelie Gustafsson, här bredvid Katja Larsson.

Bild: Lars Brundin

Politikerna känns oväntat överens om målen, men har skilda uppfattningar om hur Burlöv bör ta sig dit.

Att vara en liten kommun, inklämd i en storstadsregion, kan få höger och vänster att närma sig varandra. Så är fallet i det ämne som kanske engagerar flest – trafikfrågorna. Det blir så när man är bosatt i ”världens största refug”, som Katja Larsson uttrycker det.

Annons

Det nybyggda fyrspåret för tågen ligger några hundra meter åt ena hållet och motorvägen åt andra.

Löftet om att dagens ett tåg i halvtimmen ska förvandlas till ett var tionde minut i framtiden, är en nyckel i utbyggnaden av Burlöv. Men båda politikerna oroar sig för att operatörerna inte kommer att uppfylla det.

– Det finns orter i Skåne där man byggt ut stora områden för att det funnits möjlighet att tågpendla. Sen drar man ned på tågtiderna och pendlingsmöjligheterna försvinner, säger Katja Larsson.

– Oavsett vem som styr efter valet bli det en oerhört viktig fråga, att se till att det blir som vi har kommit överens om, fyller Amelie Gustafsson på.

Fakta

Fem skillnader mellan M och S i Burlöv

Friskolor. Båda partier vill bygga fler skolor. Moderaterna vill se friskolor i Burlöv, Socialdemokraterna vill inte ha vinstdrivande skolföretag alls i kommunen.

Skolpengen. S vill höja skolpengen, men göra det riktat så att skolor med störst behov förstärks. M har höjt skolpengen under mandatperioden och vill fortsätta med en höjning till alla skolor.

Bibliotek och mötesplats. M vill fortsätta att utveckla Möllegården Kultur och bygga vidare på ett bibliotek där samt skapa en fritidsgård i stationshuset i Åkarp. S vill istället bygga ett nytt bibliotek och allaktivitetshus vid Åkarps station.

Bostadsfrågan. M vill se starka inslag av bostadsrätter och eget ägande när Burlöv byggs ut. S vill istället satsa mer på Burlövs bostäder, som ska vara med och bygga det nya Burlöv.

Tryggheten. S vill återinföra socialtjänstens fältgrupp och fortsätta med trygghetsvärdar. M vill istället utöka satsningen på trygghetsvärdar.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan