Annons

Annons

Annons

Annons

opinionValet 2022

Aktuella frågor
”Partierna borde fokusera på hur vi alla skapar ett mer sammanhållet Sverige.”

Dagens avhumaniserande debatt riskerar att slå ner det breda folkliga engagemang som finns för att öka sammanhållningen i Sverige, skriver Mardin Baban och Nick Doggen, företrädare för den ideella organisationen Nya kompisbyrån.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Cyniska utspel hjälper inte någon, skriver artikelförfattarna och ger som exempel att Tobias A-ndersson (SD) i ett twitter-inlägg kallat det tunnelbanetåg i Stockholm som Sverigedemokraterna dränkt i reklam för ”återvandringståget till Kabul”. Foto: Anna Nordström

Annons

I valrörelsens slutspurt räds inte politiker att höja tonläget rejält i integrationsdebatten. De flesta pratar om invandring som ett problem och satsar på att spela på väljarnas rädslor. Sanningen är att cyniska utspel inte hjälper någon.

Istället borde partierna fokusera på hur vi alla skapar ett mer sammanhållet Sverige.

Några utspel som har präglat debatten är Moderaternas förslag om att adhd-testa barn i utsatta områden för att minska gängkriminaliteten, Socialdemokraterna som förklarat att de vill möjliggöra husrannsakan och avlyssning utan brottsmisstanke, Liberalerna som vill språktesta tvååringar och Sverigedemokraternas Tobias Anderssons twitterinlägg som kallat det tunnelbanetåg i Stockholm som SD dränkt i reklam för ”återvandringståget till Kabul”.

Annons

Tyvärr är det inte bara retoriken som blivit hårdare, utan även partiernas förslag. Valundersökningen Integrationsvalet som vi i Nya Kompisbyrån har gjort för att kartlägga riksdagspartiernas integrationspolitik visar tydligt att Socialdemokraterna i en rad frågor har en samsyn med högerpartierna. Införandet av ett försörjningskrav för familjeåterförening, samt ett obligatorisk språktest för att få permanent uppehållstillstånd och svenskt medborgarskap finns numera med även på Socialdemokraternas önskelista.

Annons

Vi undrar hur partierna kan tro att deras fräna retorik och prat om tuffa tag ska underlätta för människor att komma in i samhället. Som företrädare för en idéburen organisation ser vi något helt annat än de problem som präglar landets integrationsdebatt.

Vi skapar gränsöverskridande möten mellan nya och etablerade svenskar genom att matcha ihop personer som delar intressen. Vi ser dagligen hur dessa möten får nya svenskar att bli mer inkluderade i samhället. Sedan 2014 har vi matchat över 42 000 människor med varandra. Det är integration på riktigt. Dagens avhumaniserande debatt riskerar att slå ner det breda folkliga engagemang som finns för att öka sammanhållningen i Sverige.

Vi är mycket bekymrade över att segregationen ökat de senaste decennierna. Den destruktiva utvecklingen går inte att blunda för. Den enda rimliga slutsatsen att dra är att landets politiker inte gör tillräckligt.

Sveriges politiska beslutsfattare bör ta på sig ett större ansvar för att skapa förutsättningar för krafter som dagligen arbetar för att främja integrationen istället för att utmåla invandringen som ett problem. De populistiska påhopp som förekommer idag är inte bara ett slag i ansiktet på alla som kommit till Sverige och som får landet att gå runt, utan även på de organisationer, myndigheter och eldsjälar som skapar integration.

Annons

Om Sverige på allvar ska ta itu med de integrationsutmaningar som finns i landet behöver vi alla bygga broar mellan människor, inte riva dem.

Annons

Nya kompisbyrån är en del av en stor integrationsrörelse som vet att det går att öka gemenskapen genom att möjliggöra möten mellan nya och etablerade svenskar. För det är i möten avståndet mellan alla svenskar minskar, inte genom symbolpolitik som sätter grupper mot varandra. Integrationsdebatten har spårat ur.

Politiker på alla nivåer måste nu ta sitt ansvar, innan integrationsdebatten blir ett integrationsproblem.

SKRIBENTERNA

Mardin Baban, verksamhetschef på den ideella organisationen Nya kompisbyrån

Nick Doggen, projektledare för Nya kompisbyråns undersökning Integrationsvalet

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Till toppen av sidan