Förra valet fick Moderaterna 50,42 procent av rösterna i Vellinges kommunalval. Därmed fick de med minsta möjliga marginal egen majoritet och blev Sveriges absolut starkaste moderata fäste. Vellinge är faktiskt enda ort i Sverige där M fick över 50 % av rösterna i kommunfullmäktige.
Dock sprack den egna majoriteten i fullmäktige när en moderat, Christine Andersson, 2020 valde att lämna partiet efter en tvist och hoppade över till Sverigedemokraterna.
Därför har Moderaterna de senaste åren behövt liera sig med olika partier i flera stora frågor där det funnits oenighet. Främst med Centerpartiet och Kristdemokraterna. Bland annat har man drivit igenom en ny detaljplan för Gläntan vid kanalskogen, med stöd av C, och gått emot folkomröstningens utfall om att rädda kvar Naturum på Falsterbo Strandbad, med stöd av KD.
Annons
Annons
Om valresultatet blir detsamma som förra valet återfår alltså Moderaterna en egen majoritet i kommunfullmäktige där de största frågorna beslutas.

Planerna för flerfamiljshus i norra Ljunghusen ledde till att alla oppositionspartier gick emot Moderaternas planer. Ärendet har pausats men kan komma upp på bordet igen – beroende på vem som ska styra Vellinge efter valet. Illustration: Fojab Arkitekter
Om inte kommer det att krävas samarbeten mellan ett par eller flera partier för att kunna besluta i kommunfullmäktige.
Men vem tar då vem?
• Moderaterna ser Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Centern som mest tänkbara allierade i Vellingepolitiken.
– Vi kan prata med alla, men vissa står vi längre ifrån. Det är inte Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Liberalerna här som vi står så nära, har Carina Wutzler (M) tidigare sagt.

Carina Wutzler (M) ser Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Centern som Moderaternas mest tänkbara allierade i Vellingepolitiken. ”Men vi söker inte någon fast samarbetspartner om M inte når egen majoritet”.
Bild: Maria Sehlin
• Sverigedemokraterna kan enbart tänka sig samarbeta med Moderaterna.
• Liberalerna hoppas också på ett samarbete med Moderaterna, men den kärleken är som sagt inte besvarad.
• Centerpartiet kan tänka sig samarbeta med Moderaterna "och de flesta andra”. De har dock svårt att se ett samarbete med SD och KD på grund av olika grundsyn.
• Socialdemokraterna vill inte låsa sig i förväg utan tar ställning ifall de får frågan om att ingå i en koalition.
• Kristdemokraterna vill inte heller låsa sig i förväg, utan är öppna för att prata med alla.
Annons
• Miljöpartiet förklarar att de under mandatperioden främst haft dialog med S, C och L medan de står längst ifrån Sverigedemokraterna och Moderaterna.

Byggplanerna i gläntan bakom kanaltornet är en fråga som delat partierna. Fem partier reserverade sig mot planerna på 70 lägenheter där, innan detaljplanen godkändes. Detaljplanen är överklagad till Mark- och miljödomstolen.
Bild: Hussein El-Alawi
Annons
Vellinge är på många sätt en välfungerande kommun och Vellingeborna är bland de mest nöjda i landet, både med platsen de bor på och med kommunens service, enligt SCB:s årliga Medborgarundersökning.
Samtidigt finns det skarpa skiljelinjer i vissa frågor, det handlar framför allt om hur mycket och var man ska bygga, skolsatsningar och hur äldreomsorgen ska bedrivas.
Här har vi samlat länkar till våra valartiklar om Vellinge:
Så svarade Vellinges tre största partier på läsarnas frågor i Livechatt.
Så vill de mindre partierna utveckla Vellinge: S, C, KD och MP.
Byggprojekten kan avgöra valet i Vellinge.
Så vill Moderaterna styra: Carina Wutzler: ”Alla tycker inte om allt man gör”.
Annons
Liberalernas Henrik Thorsell: ”Det skulle gagna alla om Moderaternas monopol sprack”.
Sverigedemokraterna vill dela makten med M: intervju med Karl -Johan Persson (SD).
Annons
Analys: Förlorad M-majoritet kan bli priset för ovilja att lyssna.
Oenighet när budgeten antogs.
Läs mer om valet i Vellinge här.
Vilket parti ska du rösta på i riksdagsvalet? Glöm inte att testa dig själv med HD eller Sydsvenskans valkompass.
Fakta
Så har Vellinge styrts 2018-2022
2018 fick Moderaterna 50,42 procent av rösterna i kommunfullmäktigevalet.
I Vellinges kommunfullmäktige finns 51 platser och till att börja med hade M egen majoritet med 26 mandat. * Ett av M-mandaten har tagits över av SD sedan Christine Andersson bytt parti.
• Moderaterna 25 *
• Liberalerna 7
• Sverigedemokraterna 8 *
• Centerpartiet 4
• Socialdemokraterna 4
• Miljöpartiet 2
• Kristdemokraterna 1