Annons

Annons

Annons

Valet i Lund

Fi valspurtar med flod av motioner

Feministiskt initiativ tar till ett annorlunda grepp i valspurten – partiet sprutar ur sig motioner till kommunfullmäktige. Nio stycken lämnades in på en enda dag.

Text: 

Motioner är den enskilda ledamotens sätt att få upp en fråga i kommunfullmäktige. En genomsnittlig månad författar alla Lunds partier en handfull motioner tillsammans.

Men i veckan slog Fi på stort. I torsdags lämnade partiets två fullmäktigeledamöter Dmitri Ivanov och Maja Grubelic in nio olika motioner.

Dmitri Ivanov är en av Fi:s två ordinarie ledamöter i Lunds kommunfullmäktige.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Förslagen handlar om allt från kollektivtrafik i Genarp och ökad transparens i den kommunala demokratin till elevhälsa på sfi och utökad läxhjälp.

– Motionerna har skrivits under lång tid. Tankarna har kommit under mandatperioden och vi har väl samlat upp dem, men inte haft bra möjligheter och tid att lämna in dem. Vi tänkte att det kunde vara ett bra tillfälle nu, säger Dmitri Ivanov.

Annons

Annons

Varför gör ni det just nu?

– Vi har planerat att göra det tidigare, men det har dragit ut på tiden och vi har behövt synka och formulera dem precis som vi vill.

– Vi kom helt enkelt fram till att det är bra att göra det innan valet för att få lite mer uppmärksamhet. Men jag vill också påpeka att motionerna är en liten del av det vi gör – de stora satsningarna tar vi upp i budget och det löpande arbetet vi gör i nämnderna. Det här är egentligen mindre sakfrågor.

Det är inte så att ni lämnar in dem nu för att ni är rädda för att åka ur fullmäktige i samband med valet?

– Vi sitter kvar ända till oktober i fullmäktige [nya fullmäktige tillträder i mitten på oktober, reds anm], så vi har initiativrätt under den tiden. Men om vi har möjlighet att lämna in dem före valet så ser vi det naturligtvis som positivt.

Är det någon av motionerna du själv tycker är speciellt viktig?

– Jag skulle inte vilja rangordna dem, de behandlar alla viktiga ämnen för Lundaborna. Men om jag ska ta någon som kanske är mitt hjärtebarn så är det skuldamnesti på biblioteken.

Tanken med den motionen är att alla ska få sina biblioteksskulder avskrivna, men Fi vill framför allt hjälpa dem som dragit på sig skulder och därefter fått låneförbud. I motionen nämns att orsakerna kan vara ”sjukdom, psykisk ohälsa, olycka, period av svår stress, period av beroende eller narkotikamissbruk eller andra omskakande händelser”.

Annons

– Det handlar om att hjälpa personer som på olika sätt kommit i kläm och helt enkelt inte längre känner att de vill utnyttja bibliotekens service.

Annons

– Jag har varit i kontakt med flera personer som av en eller annan anledning varit i den situationen. Det känns helt onödigt. Tanken med biblioteken är att de ska användas så mycket som möjligt av alla.

Ska man inte ta ansvar om man inte lämnar tillbaka en bok som man lånat?

– Jo, det tycker jag. Men systemet ska också vara utformat på ett sätt som gör så att det är svårt att hamna i den situationen. Syftet med biblioteken är att böckerna ska vara en gemensam resurs som alla kan låna. Det ska vara väldigt svårt att hamna i en situation där man inte kan göra det. Den här motionen är ett sätt att hjälpa dem som hamnat utanför.

Fakta

Fi:s nio färska motioner

• Återbruk av inventarier

• Elevhälsa på sfi och komvux

• Ta vara på kunskap och idéer från de kommunala råden

• Digitala verktyg på sfi och komvux

• Utredning kring uppöppnande av nya och gamla mötesplatser och fritidsgårdar

• Skuldamnesti på folkbiblioteken i Lunds kommun

• Utökad läxhjälp i kommunal regi

• Tillgodose Genarpbornas önskan om att resa kollektivt och med cykel

• Stärkt initiativrätt och transparens i kommunala demokratin

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan