Annons

Annons

Annons

Politik i Vellinge

Höllvikenbor: Det avgjorde vilka som fick våra röster

Det är en strid ström av besökare till valbåset på Höllvikens bibliotek. Förtidsröstningen är i full gång.
Men vad avgör hur Vellingeborna röstar i kommunvalet? Vi ställde frågan till några kommuninvånare.

Text

Rekordmånga har förtidsröstat i Vellinge kommun. Valnämndens ordförande siktar på att uppåt 40 procent kommer in i förtid.

Bild: Tomas Karlsson

Annons

Cecilia Grahn och Fredrik Svensson med sönerna Oliver och Frans är några av dem som passade på att förtidsrösta i Höllviken. De har diskuterat lokalpolitiken mycket där hemma de senaste veckorna – och kommit fram till olika slutsatser. De två röstar inte på samma parti.

– Jag har ändrat vilka frågor som jag tycker är viktiga. Vi har fått barn sedan senaste valet och för mig handlar det mycket om skolpolitiken och barnsatsningar. Barnen är snart i skolåldern, så den frågan är mycket viktig för mig, säger Cecilia Grahn som tycker det var ett svårt val i år.

Sambon Fredrik Svensson står dock fast vid samma parti som tidigare val.

I Vellinge förtidsröstar rekordmånga i år: runt 7 500 röstberättigade har redan lämnat in sin röst. Det är en fjärdedel av väljarkåren.

Annons

– Allra störst tryck är det i Höllviken där 3 740 personer hade lämnat sin röst i tisdags. Vi ser att när tillgängligheten är stor så ökar valdeltagandet, det är ju inte alla som kan rösta på söndag, säger Lars Olin, valnämndens ordförande.

Annons

Kommunen har 28 653 röstberättigade.

– Vi siktar på att få ett valdeltagande på runt 90 procent, det är vad vi hade i förra valet, säger Lars Olin.

Så tänker några Höllvikenbor vid valurnorna

Flera av de förtidsröstare som Sydsvenskan träffar har valt att byta parti i år. Vi frågade hur de tänkt inför valet – utan att be dem avslöja vilket parti de valt:

Cecilia Grahn och Fredrik Svensson med sönerna Oliver och Frans.

Bild: Maria Sehlin

Cecilia Grahn: ”Jag röstar på ett annat parti än jag brukar. För mig handlar det om skolpolitiken och barnsatsningar, det avgjorde hur jag röstar lokalt. Det var svårt att välja! Jag har tittat på alla partiprogram och läst en massa.

Fredrik Svensson: ”Jag tyckte inte det var svårt, jag röstar som jag brukar. Däremot ändrade jag i riksdagsvalet.”

Jörgen Persson har bytt parti i år.

Bild: Maria Sehlin

Jörgen Persson: ”Jag har tidigare röstat på samma parti i många år men nu har jag bytt. Det avgörande för mig var utbyggnadsplanerna, dels rent generellt i Höllviken men också hur partierna ser på byggplaner framöver. Det var det mest avgörande för att jag bytte. Det var inte svårt att välja hur jag skulle rösta.”

Annons

Annons

Att rösta är en självklarhet för Carina Blönnigen.

Bild: Maria Sehlin

Carina Blönnigen: ”Jag röstade som jag brukar göra. Jag har följt den lokala debatten och tycker att det är viktigt att rösta. Jag jobbar inom omsorgen så det är en väldigt viktigt fråga för mig, hur man vill satsa på den. Hela välfärdsfrågan är viktig för mig”.

Nils Andersson röstar för första gången i år.

Bild: Maria Sehlin

Nils Andersson: ”Det är första gången jag röstar, det var intressant och lite nervöst, men känns roligt att vara en del av demokratin. Jag röstade på samma parti i alla tre valen och det är det parti som mest motsvarar mina värderingar.”

Både Anita och Jan Appelqvist röstar annorlunda i år än de brukar.

Bild: Maria Sehlin

Anita Appelqvist: ”Jag röstar på ett annat parti än vanligt och har för första gången lagt ner många timmar på att läsa partiprogram. Äldreomsorgen är den viktigaste frågan. Och föreningsslokaler, det är väldigt dyrt för vår bridgeklubb.”

Jan Appelqvist: ”Jag kommer att rösta annorlunda i år. Vi börjar bli äldre och tycker det är bedrövligt att det inte är hemlagad mat på äldreboendena. Jag har lagt mig vinn om att tar reda på var alla partier står.”

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan