Annons

Annons

Annons

Politik i Burlöv

Moderattopp visade smygtagen bild i socialärende – anmäls av partivän

Socialnämndens ordförande Sara Vestering (M) utreds för att ha brutit mot sekretessen, efter en anmälan av kommunalrådet Amelie Gustafsson (M).
– Man behöver inte vara Einstein för att förstå att detta är en maktkamp och inget annat, säger Owe Håkansson (C), vice ordförande i socialnämnden.

Text

Sara Vestering är fortfarande intresserad av topposten inom Burlövsmoderaterna. Trots att hon blev framröstad till kommunstyrelsens ordförande för ett år sedan, tvingades hon lämna över posten till Amelie Gustafsson, på grund av brott mot partiets stadgar. Bild: Pressbild/Moderaterna

Annons

Det var i juni som socialnämndens ordförande Sara Vestering (M) under ett möte kände en hotfull stämning. Hon tog då en bild med sin privata mobil på anhöriga som var på plats i ett ärende. I efterhand har hon berättat att hon är dålig på att känna igen ansikten och tog bilden om hon skulle råka träffa dem i något annat sammanhang.

Vid samma tid fick kommunstyrelsens ordförande Amelie Gustafsson (M) ett samtal från en missnöjd kommuninvånare om ett socialnämndsärende. På en gemensam middag efter ett fullmäktigemöte satte hon sig bredvid sin partikollega Sara Vestering och berättade om telefonsamtalet.

Sara Vestering svarade då med att bekräfta att hon kände till ärendet och visade också bilden för kommunalrådet.

Annons

Det innebar att sekretessen bröts. Detta slog kommunstyrelsens ordförande larm om några dagar senare. I den utredning Burlövs kommun själva har gjort framgår att Amelie Gustafsson oroat sig för de anhörigas förtroende för myndigheterna. Hon ska också ha lyft frågan om en polisanmälan bör göras.

Annons

Samtidigt medger kommunalrådet att hon själv genom att ta upp frågan "öppnade dörren" för samtalet och därmed bidrog till att situationen uppstod.

Sara Vestering säger att hon inte varit medveten om att det råder sekretess mellan olika politiska nämnder. I utredningen framgår det också att hon uppfattat Amelie Gustafsson som sin chef. Den utbildning som anordnas för nytillträdda politiker om sekretesslagstiftning har hon inte genomfört.

– Det är inte bra att det här har hänt. Vi är fritidspolitiker och behöver utbilda oss mer. Det är bra att vi nu tar till åtgärder så att vi kan göra det bättre framöver, säger Sara Vestering.

Burlövs kommun har anmält händelsen som ett allvarligt missförhållande enligt lex Sarah. Ivo utreder nu ärendet.

Sara Vestering är nummer två på moderaternas lista i Burlöv. Förra hösten valdes hon till kommunstyrelsens ordförande. Detta efter att Sverigedemokraterna kuppartat föreslagit henne framför moderaternas egna kandidat Amelie Gustafsson, och hon lyckats vinna med en rösts marginal.

Dagen därpå meddelade Sara Vestering att hon tänkte kliva av uppdraget. Detta med hänvisning till partiets stadgar.

Amelie Gustafsson tog över som kommunstyrelsens ordförande förra hösten, efter att tidigare kommunalrådet Lars Johnson slutat med hänvisning till åldern.

Bild: Lars Brundin

Annons

Annons

Sara Vestering bekräftar att hon nu tänker utmana Amelie Gustafsson om posten som kommunstyrelsens ordförande om partiet vinner valet.

– Vi är två kandidater till samma post, det stämmer, säger Sara Vestering.

Sydsvenskan har varit i kontakt med flera lokala politiker som menar att anmälan om sekretessbrott i grunden handlar om en fejd mellan de båda toppnamnen. Owe Håkansson (C), 1:e vice ordförande i socialnämnden anser att både Vestering och Gustafsson gjort fel, både den som röjde sekretessen och den som tog upp ämnet.

– Men när man använder sig av sådana medel som man har gjort i det här fallet, då tycker jag att man har gått för långt, säger Owe Håkansson som förklarar att han fortsatt har stort förtroende för socialnämndens ordförande.

Detsamma säger Laila Knudsen (SD), 2:e vice ordförande, som ifrågasätter Amelie Gustafssons agerande.

– Här är något som inte stämmer, det förstår vem som helst, säger hon.

Amelie Gustafsson kommenterar inte påståendena om en maktkamp, men skriver i ett mejl till Sydsvenskan att hon rapporterade händelsen för att säkerställa att kommuninvånare får det stöd som de har rätt till. Hon skriver att hon är "nöjd med att man som ett resultat av denna händelse kommer att arbeta mer med utbildning av förtroendevalda och införa nya rutiner vid nämndsmöten".

Ser du anmälan om sekretessbrott som en del i en maktkamp?

– Jag kan varken bekräfta eller dementera det, säger Sara Vestering.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan