AnnonsVisit Denmark

Nyfiket nyskapande i dansk designdröm

Jyllands hjärta är trakten att verkligen ta till sig för alla som faller för spännande design- och konstupplevelser. Missa inte Danmarks enda Unescoskyddade designstad Kolding - och den spännande spjutspetsarkitekturen i vackra Vejle.

Lyst. Foto: Maja Petersen

Läs mer om Jyllands hjärta här

Design och vackra ting har en självklar plats i danskarnas vardag. Här lever man sida vid sida i en daglig rytm tillsammans med ikoniska formgivare, nyfiket spejande samtida arkitekter och fingerfärdiga hantverkare.

Därför är det också en lika spännande som logisk linje att lämna den danska huvudstaden för ett ögonblick och blicka ut över det inspirerande vackra landskapet.

Konst- och designrika regionen Jyllands hjärta gränsar till HC Andersens ö Fyn i öster och det väldiga Västerhavet i väster. Trakten bildar nästan som en trekant där den behagligt sträcker ut sig mellan städerna Kolding, Vejle och Billund – hela tiden i en bildskönt behaglig balans mellan spännande stad och lugnande landsbygd.

Trapholt Museum. Foto: Stjernegaard Fotografi

Danmarks designhuvudstad

Vi tar avstamp i Kolding som faktiskt kan titulera sig Danmarks designhuvudstad. Det här är förresten Nordens andra världsarvsskyddade stad som efter Helsingfors med stolthet bär titeln Unesco Design City. Skälen till utnämningen är många. I Kolding är design så mycket mer än enstaka möbler eller byggnader, utan något som kort sagt genomsyrar hela stan. Från det moderna museet Trapholts helhetstänkande utställningar till alla platser och torg som man kan nå runt i city på en nästan 4 kilometer lång designpromenad – alternativt ge sig ut mer naturnära längs Koldings slingrande å och upptäcka små nyskapande vilorum längs vägen.

Stan med sina 60 000 invånare matchar denna modernitet med en känsla av att vara en klassisk dansk småstad kantad av gulliga korsvirkeshus och ståtliga slott. Kolding kryllar också av konstnärer, gallerier och olika slags workshops som man inte bör missa.

Nyskapande arkitektur

Vackert läge över Koldingfjorden och tidlösa upplevelser väntar på nämnda Trapholt, som i mycket är tillägnat det numera världskända danska formgivningsundret. I museets permanenta avdelning är Cubeflex ett måste för alla med nyfikenhet på nyskapande arkitektur. Utställningen visar Arne Jacobsens idé om det perfekta sommarhuset, smart skapat i ett slags moduler som kunde byggas på allt eftersom familjen växer och behoven förändras. Trapholt lockar också med sin avspända stämning. Timmarna tickar fram med lätthet när man pausar i den moderna museibutiken, restaurangen prisbelönt av Michelin för sitt gröna kök och utsiktsplatserna i parken.

Bölgen. Foto: Elliott Hope Studio

Städer med livskvalitet

Någon mil norrut visar Vejle vägen till den samtida staden - lika medvetet hållbar som nyskapande attraktiv för ögat. Danmark har kommit långt i ett globalt perspektiv när det kommer till att bygga städer med kvalitet som ger plats för både gemenskap och det lilla vardagslivet. Missa med andra ord inte kvarteren som skapats i den gamla hamnen. Oavsett om områdena heter Bölgen, Fjordenhus, Vejle Waterfront eller Spinderihallerne finns här massor av inspiration att hämta och hänföras av. Ikoniska landmärken där arkitekternas futuristiska skisser från ritbordet verkligen har fått möjlighet att blomma ut i byggnader att besöka.

Ger man sig ut i staden möts man också snart av någon av de 65 skulpturer gjorda av danska konstnärer som smyckar gator och torg. Glöm inte att slinka in på Vejles konstmuseum där vi först njuter av konst från den danska guldåldern, men även blickar utåt genom 50 grafiska verk av Rembrandt.

LEGO® House. Foto: LEGO® House

Lekfulla Lego House och vackert världsarv

I Billund, den avslutande treenigheten av Jyllands hjärta, ligger Lego House. Lika lärorik och kul för stora som små berättas här den fascinerande historien om hur en liten snickeriverkstad lyckades bli en av världens allra mest nyskapande leksakstillverkare. Bara den lekfullt futuristiska byggnaden skapad av danske stjärnarkitekten Bjarke Ingels är värd en resa i sig. Insidan är en interaktiv dröm för alla med barnasinnet kvar.

Christiansfeld. Foto: Destination Trekantområdet

Strax söder om Kolding väver vi samman resan i byn Christianfeld. Skapad som en sorts idealstad i slutet av 1700-talet är det med en lätt svindlande känsla man vandrar runt här längs de vackert åldrade fasaderna på raka kullerstensgator. Att Christiansfeld än idag är en sorts arkitektonisk förebild vittnar utnämningen till världsarv av Unesco år 2015.

Kulturpärlorna står på parad här i Jyllands hjärta.

Läs mer om Jyllands hjärta här

Resa hit:

Res enkelt till Jylland antingen via Fyn och Själland eller med Stena Line-färja från Göteborg eller Halmstad direkt till Jylland.

Boka din resa här

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan