Annons

Annons

Annons

Politik i Lomma

Alliansen ser ut att bli kvar vid makten i Lomma

Stämningen var spänd hos Lommapolitikerna under valnatten.
Partierna fick vänta till klockan ett på morgonen för att få ett resultat – och det blev Alliansen som kom vinnande ur valet.
– Jag är jätteglad, säger Robert Wenglén (M).

Robert Wenglén, ordförande i Lommas kommunstyrelse.

Bild: Vivien Galinon

Annons

Robert Wenglén (M), kommunstyrelsens ordförande, var först på plats under söndagskvällen när Moderaterna samlades på Bjerreds Station för att valvaka.

Strax innan SVT släppte resultaten från sin vallokalsundersökning var han spänd och nervös inför hur det skulle gå för partiet, både på riksplan och på kommunnivå.

– Jag är lite orolig för att sakfrågorna har kommit i förgrunden i lite för stor utsträckning. Så man röstar utifrån om man är mot kommunhuset, eller mot Bjärreds vångar, eller att man är emot tågstoppet i Alnarp. Valet måste vara mycket mer än sakfrågorna, jag tycker ideologi borde spela stor roll, säger han.

Det dröjde länge innan de första siffrorna för Lommas kommunalval kom in. Strax innan midnatt hade valnämndens ordförande Lennart Månsson (M) fortfarande inte fått några siffror.

Annons

Annons

– Det går inte att komma fram till länsstyrelsen. Vi försöker ringa så mycket vi kan men det är stopp i systemet, säger han.

Men en stund senare började de första resultaten komma in. Trots att det såg ut som att Moderaterna var på väg att vinna med stor marginal i Lomma kommun var det blandade känslor för Robert Wenglén (M).

– Jag är jätteglad att vi går framåt trots de stora och komplexa frågorna i Lomma kommun. Samtidigt har det inte gått så bra i lokala riksdagsvalet. Lommaborna har inte uppskattat Moderaternas rikspolitik i samma utsträckning, säger han.

Jonna Tingberg, Hanna Tingberg, Fredrik Karström, Robert Wenglén och Peter Brobäck från Lomma-moderaterna.

Bild: Vivien Galinon

Om Moderaterna får fortsätta styra efter valet föredrar Robert Wenglén att göra det med Alliansen. Men han stänger inte dörren till Sverigedemokraterna.

– Liberalerna har gått lite sina egna vägar, och jag skulle säga att de har rört sig lite mer vänsterut under senaste mandatperioden, säger han.

Kan ni ändå tänka er fortsätta styra med dem?

– Ja, men inte till vilket pris som helst. Om Liberalerna tror att de är något vågmästarparti, då kommer det inte ske. Vi kan gärna samarbeta men vi ger inte bort vad som helst för det.

Socialdemokraterna valvakar i Lommas Folkets hus.

Bild: Vivien Galinon

Annons

Hos Socialdemokraterna var det inte heller något jubel under tidiga söndagskvällen. Stämningen var dock någorlunda gladare i Folkets hus där partiet hade samlats.

Oppositionsrådet Per Bengtsson, som är första namn för Socialdemokraterna, var nöjd över de första valresultat under kvällen.

Annons

– Det känns bra hittills tycker jag.

– Framför allt känns det som att de låga siffrorna vi har fått under flera val äntligen är brutna och det ser ut som att vi går mot ett resultat på över 30 procent. Jag hoppas att siffrorna håller i sig, isåfall är det ett fantastiskt valresultat, säger Per Bengtsson (S).

Lomma kommuns oppositionsråd Per Bengtsson (S) var under söndagskvällen hoppfull om att Socialdemokraterna skulle gå framåt i kommunalvalet.

Bild: Vivien Galinon

Han tror att Socialdemokraternas valresultat kan bero på att statsministern har haft en positiv effekt på väljarna.

– Jag tror det är Magdalena effekt. Jag tror också att det beror på att debatten har blivit så polariserad att man måste göra ett val. Det är svårt att välja mitten, man behöver välja vänster eller höger.

När alla valdistrikt var räknade stod det klart att Socialdemokraterna ökade med 0,6 procent i kommunalvalet.

– Det är en liten ökning men jag är väldigt nöjd med det. Vi går ju framåt, säger Per Bengtsson (S).

Liselotte Borsiin och Karin Sandgren är första respektive andra namn på Västerpartiets valsedlar till Lommas kommunfullmäktige.

Bild: Vivien Galinon

Annons

Under kvällen följde Vänsterpartiet i Lomma SVT:s valvaka med spänning.

Både Karin Sandgren och Liselotte Borsiin som kandiderar till Lommas kommunfullmäktige var bekymrade över Sverigedemokraternas starka valresultat.

– Det är mest oroligt för hur det ska bli nu i riksdagsvalet, säger Liselotte Borsiin.

– Frågan som är viktigaste för oss är klimatet, och vi vet inte var den hamnar om högerblocket skulle vinna, säger Karin Sandgren.

Vänsterpartiet hade förhoppning om att kunna ta sig in i kommunfullmäktige. Men även denna gång ser det inte ut som att partiet kommer klara sig över tvåprocentspärren.

Annons

– Vi är jättebesvikna över valresultatet, både lokalt och på riksnivå, säger Liselotte Borsiin.

– Men vi är väldigt glada för alla som röstade på oss i Lomma och delar vår synsätt, tillägger Karin Sandgren.

Det är nu ungefär 400 röster som återstår att räkna. De sista förtidsrösterna räknas in på onsdag i samband med den så kallade onsdagsräkningen.

Fakta

Så röstade Lommaborna

Så ser den preliminära rösträkningen för kommunalvalet i Lomma.

M 41,3% (+ 2,4%)
S 18,7% (+ 0,6%)
FB 11,7% (+ 1,7%)
SD 10% (+ 0,3%)
L 6,3% (– 2,5%)
C 3,7% (– 2,1%)
MP 3,5% (Oförändrat)
KD 2,7% (– 0,3%)
V 1,7% (– 0,2%)

41,6 procent av Lomma kommuns röstberättigade har förtidsröstat.

Fakta

Så styrs Lomma kommun

De senaste fyra åren har Lomma kommun styrts av Moderaterna med stöd av Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Tillsammans har de 26 av 45 mandat i kommunfullmäktige.

I Lomma finns 17 953 röstberättigade uppdelade i tolv distrikt. Störst är Lomma hamn med 1 870 röstberättigade. Minsta distriktet är Karstorp-Alnarp med 1 161 röstberättigade.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan