Annons

Annons

Annons

Annons

Valet i Vellinge

Nytt politiskt läge i Vellinge – M förlorar egna majoriteten

Moderaterna förlorar sin egen majoritet i fullmäktige efter drygt 30 år. I vissa distrikt tappade de 10 procentenheter.
– Det känns inte bra. Det är ett stort tapp. Det var inte alls så det kändes i valrörelsen, säger Carina Wutzler (M), kommunalråd när det tionde distriktet rullar in.

Text: 

Moderaterna backade mest av partierna i Vellinge och tappar sin egna majoritet i fullmäktige. ”Det här känns inte kul. Det var inte vad vi hoppades på”, säger Carina Wutzler som följer rösträkningen tillsammans med sin make Claus Wutzler.

Bild: Peter Frennesson

Annons

På moderaternas valvaka på Höllviksnäs blev stämningen allt mer dämpad ju längre kvällen gick. Via storbildskärmar och mobiltelefoner följdes de ständigt ändrade siffrorna.

– Det går lite långsamt tycker vi, säger Carina Wutzler (M), kommunalråd.

När de första lokala siffrorna kom in är det för distrikt i östra Vellinge.

– Det är en backning för oss i Östra Grevie med fem procentenheter. Från 47,8 till 42,8 procent. Stämmer det verkligen?, undrar Carina Wutzler (M) först.

Snart kommer nya distrikt för kommunvalet som ett efter ett visar tapp för Vellingemoderaterna. När drygt hälften av distrikten är rapporterade är trenden tydlig:

– Här är en trend att vi tappar på samtliga distrikt. I vissa distrikt tappar vi över tio procentenheter. Det är inget att vara så nöjd över, säger Carina Wutzler besviket.

Annons

Annons

Inbäddat innehåll

Samtidigt ökar Liberalerna och Kristdemokraterna rejält i flera distrikt.

Carina Wutzler för in resultat efter resultat för Moderaterna på sina papperslistor. Jämför dem med förra valets siffror och skillnader mellan riksvalet och kommunvalet.

Nytt politisk läge i Vellinge. Det står nu klart att Moderaterna förlorat sitt starkaste fäste i Sverige: M tappar den egna majoriteten i Vellinge kommunfullmäktige. Efter drygt 30 år med egen majoritet rasar nu stödet till cirka 42 procent. Carina Wutzler (M) är besviken och "behöver analysera" resultatet.

Bild: Peter Frennesson

– Lokalvalet har känts rätt positivt de senaste dagarna, med många positiva kommentarer. Det kändes inte så här, säger Carina Wutzler besviket.

När 24 av 25 distrikt är räknade landar Moderaterna på 42,2 procent, det är ett tapp på 8 procentenheter.

– Jag är absolut inte nöjd. Det är fortfarande ett väldigt starkt stöd för moderaterna men vi hade ett helt annat mål. Här finns en del att analysera, säger hon.

”Det har varit väldigt långa telefonköer till Länsstyrelsen, det har försenat hela valresultatet”, säger Lindita Andersson som kom med tre säckar valsedlar från Höllviken till Anita Lundblad som tog emot rösterna på kommunhuset.

Bild: Peter Frennesson

Sverigedemokraterna i Vellinge hade sin valvaka på Vikingabyns restaurang i Höllviken. Ett 40-tal personer var på plats och åt revben. Stämningen var dämpad trots att besökarna följde valvakan på tv där de konstaterar att SD ser ut att gå bra i riksdagsvalet.
– Vi är förhoppningsfulla, men vill inte räkna ut någon seger i förskott, säger Karl-Johan Persson (SD), ordförande för SD Vellinge vid 22-tiden.

Annons

”Känslan är att vi går starkt framåt lokalt”, säger Karl-Johan Persson på SD:s valvaka i Vikingabyn, Foteviken medan riksdagssiffrorna trillar in på tv:n.

Bild: Peter Frennesson

Annons

När siffrorna för riksdagsvalet i Höllviken kommer upp blir tongången nöjd:
– Vi har gått upp rejält i Ljunghusen och Höllviken, det har varit våra svagaste fästen, säger Karl-Johan Persson nöjt.

Efter de senaste veckornas valkampanj har han känslan av att SD kommer att gå framåt även lokalt i Vellinge.

– Det viktigaste för mig är inte om Moderaterna förlorar den egna majoriteten eller ej. Den stora förhoppningen är att vi får till mer samtal med Moderaterna i Vellinge så att vi får vara med och bestämma, säger Karl-Johan Persson (SD).

Lite tidigare på kvällen var det jubel på Socialdemokraternas valvaka när den första valprognosen för riket kom strax efter klockan 20.

– Det ser bra ut! Jag tror vi går lite framåt lokalt, vi hoppas på Magdalenaeffekten, säger Agneta Persson, valledare för S i Vellinge 2022.

Så blev det inte, i Vellinge går partiet lokalt i stort sett oförändrat ur valet.

Jubel på S valvaka i Vellinge när de första siffrorna för riket kom. ”Det ser bra ut! S går bra i riket. vi hoppas på Magdalenaeffekten i Vellinge”, säger valledare Agneta Persson, efter den första prognosen för riksvalet.

Bild: Maria Sehlin

”Det ser bra ut! Vi hoppas få ett par mandat till lokalt och få mer insyn i kommunens nämnder”, säger Willy Olsson ( till höger) här med Petra Revemark på Socialdemokraternas valvaka i Vellinge.

Bild: Maria Sehlin

Valdeltagande var ovanligt högt i Vellinge i år, det vittnar flera valarbetare om. I vallokalen på Sundsgymnasiet var det köer fram till sen eftermiddag.

Annons

”Vi har haft kö nästan hela dagen men de sista timmarna har det varit lugnt”, säger Anders Ramäng, här med Fanny Arendt och Ingrid Guillermo, i vallokalen Vellinge väster strax innan stängningsdags.

Bild: Maria Sehlin

– Det är många som har röstat, röstlängderna har sett fulltecknade ut när jag varit ute, säger Lars Olin, valnämndens ordförande i Vellinge.

Annons

Inbäddat innehåll

Än har han ingen siffra på hur många som röstat, men han räknar med att det är över 90 procent.

– Det har varit ett bra flöde, vi har inte haft några problem med köerna under dagen, säger Lars Olin.

Oscar Bengtsson och Martina Hallenheim var bland de sista att rösta i Vellinge. ”Vi tänkte att det var mindre köer så här sent. Dessutom ville vi se klart matchen, MFF ledde med 2-1 när vi gick hemifrån, det kändes tryggt.

Bild: Maria Sehlin

Framåt 01 på natten stod de sista distrikten på kö för att lämna över sina röstsedlar till valnämnden – som för kvällen hade ockuperat Vellinges kommunfullmäktigesal.

– Det har varit väldiga problem att komma fram på telefon till Länsstyrelsen, säger Lars Olin, valnämnden i Vellinge.

– Många distrikt har stått i telefonkö länge, upp till 45 min. Någon väntar än på att komma fram. Det har försenat hela räkningen, säger han.

Telefonstrulet drabbade rösträknarna i Höllviksstrand.

– Röstmottagningen på Länsstyrelsen fungerade inte alls, vi fick bara ett autosvar att de inte kunde ta emot vårt samtal. Ena gången stod vi i telefonkö i 45 minuter säger Jenny Lindell, röstmottagare.

Annons

De har räknat runt 1600 röster under kvällen.

– Vi hade ovanligt många som förtidsröstade, cirka 50 procent. Det tar mycket tid! Eftersom förtidsrösterna får ångra blir det extra tidskrävande, säger Jenny Lindell.

Vid 01.45 var 24 av 25 distrikt räknade och Moderaterna hade backat från att i drygt 30 år haft majoritet till 42 procent. Därefter ser näst största parti ut att bli Liberalerna som ökat till 17,1 procent och Sverigedemokraterna till 15,8 procent.

Även Kristdemokraterna har tagit fler röster än sist med 5,5 procent av rösterna.

Centern har backat medan S och MP ser ut att ligga oförändrat.

Se tabellen: Här är hela kommunvalet i Vellinge.

Annons

Annons

Till toppen av sidan