Annons

Annons

Annons

Politik i Svedala

SD siktar på maktskifte i Svedala – vill styra med M

Sverigedemokraterna förblir största parti i Svedala kommun. Socialdemokraterna ökar mest men Moderaterna ser ut att behålla platsen som kommunens näst största parti.


– Det känns som att Svedalabon tycker att vi gjort ett bra jobb, säger Linda Allansson Wester (M).

Text

Ronny Johnsson (SD) hoppas på att ta makten från den Moderatledda femklövern i Svedala kommun. Stämningen på SD:s valvaka i Svedala beskrevs av partiföreträdaren som ”mycket god”. Foto: Privat.

Annons

När en majoritet av rösterna räknats pekar allt på att SD förblir största parti i Svedala kommun med 27 procent av rösterna. I riksdagsvalet gick det bättre: 32,7 procent av rösterna i Svedala, enligt preliminära siffror.

– Vi är klart glada över det vi sett hittills, säger partiföreträdaren Ronny Johnsson (SD).

SD blev störst i kommunen även 2018 men hamnade ändå utanför det borgerliga minoritetsstyret. Nu siktar partiet högre.

Annons

Annons

– Vi går in för att styra kommunen, säger Ronny Johnsson.

Men utan egen majoritet i kommunfullmäktige krävs stöd från andra partier.

Vem kommer du att ringa i morgon [måndag]?

– Vi kommer naturligtvis att bjuda in lite olika, så får vi se vilka som kommer. Vi börjar väl med Moderaterna, säger Ronny Johnsson.

Kommunstyrelsens ordförande Linda Allansson Wester (M) har sagt att hon inte stänger några dörrar när det kommer till att samarbeta med andra partier. När 13 av 14 valdistrikt var räknade vid ettiden på natten mot måndag hade Moderaterna fått 24,7 procent av rösterna i kommunvalet (+0,8 procent).

Bild: Lars Brundin

Vid 01-tiden natten till måndag var 13 av 14 distrikt räknade. Moderaterna ser ut att behålla sitt stöd lokalt med runt 24, 7 procent av rösterna.

– Det känns som att Svedalabon tycker att vi gjort ett bra jobb. Men vi vill avvakta och se hur mandaten fördelas i fullmäktige. I Svedala är vi lugna och stabila och springer inte för snabbt – vi ska göra något bra av det här, säger Linda Allansson Wester (M).

Socialdemokraterna ser ut att vara det parti som ökat mest i kommunvalet och landar enligt preliminära siffror på 23, 2 procent (+3, 5 procent). Oppositionsrådet Ambjörn Hardenstedt (S) har haft målet att vinna fler röster för att kunna knipa platser i presidiet.

Bild från Socialdemokraternas valvaka i Svedala. Stämningen var god när de preliminära siffrorna på valkvällen visade liten övervikt för det rödgröna blocket.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan