Annons

Annons

Annons

Politik i Vellinge

Affären med Naturum kan ha kostat M egen majoritet

M i Vellinge tappar åtta procentenheter och förlorar den egna majoritet partiet haft i över 30 år. Hanteringen av Naturum en tänkbar orsak.

– Idag känner jag mig oerhört besviken över resultatet. Samtidigt har vi fortfarande ett starkt stöd från Vellingeborna, säger Carina Wutzler (M).

Text

För Vellinges kommunalråd Carina Wutzler (M) var besvikelsen stor under rösträkningen på söndagskvällen. Hon siktar på att sitta kvar på sin post trots att partiet gick kraftigt tillbaka.

Bild: Peter Frennesson

Annons

I valet 2018 fick M en knapp egen majoritet i kommunfullmäktige. I söndagens val minskade partiet till 42,2 procent. Många av de väljare som övergett M tycks ha gått till L och KD istället.

– Det här är en jättestor besvikelse för oss. Att backa åtta procentenheter kan man ju inte vara nöjd med. Det är något vi måste analysera. Samtidigt är det ju fortfarande ett bra valresultat jämfört med andra kommuner i Sverige, säger Carina Wutzler som varit Vellinges kommunalråd de senaste åtta åren.

Hon menar att partiets tillbakagång på riksplanet kan ha påverkat något. Men också att den infekterade striden om Naturum sannolikt haft betydelse.

– Vi har haft folkomröstningen om Naturum och en rätt aggressiv kampanj från både L och KD som verkar ha gynnat dem, säger Carina Wutzler.

Annons

Inbäddat innehåll

Annons

Falsterbo Strandbad med Naturum, turistbyrå, konsthall och restaurang invigdes i början av 2016. Men efter bara fyra år, i september 2020, avslöjades att det moderata styret beslutat att lägga ned verksamheten av ekonomiska skäl.

Protesterna blev omfattande och en namninsamling tvingade, med stöd av den politiska oppositionen och mot Moderaternas vilja, fram en folkomröstning. Men när den genomfördes hade M-styret redan avvecklat verksamheterna och hyrt ut lokalerna som fotomuseum.

Resultatet av folkomröstningen gav ett splittrat intryck.

Fyra av fem av dem som röstade ville bevara den tidigare verksamheten. Men ett valdeltagande på bara 28 procent tydde på att majoriteten av invånarna inte brydde sig i frågan.

Samtidigt var det uppenbart att det, särskilt på Falsterbonäset, fanns en stor grupp väljare som kände starkt för Naturum.

Borde ni ha hanterat frågan om Naturum och folkomröstningen annorlunda?

– I själva sakfrågan gjorde vi rätt. Men sedan handlar det också om hur folk uppfattar processen. Många upplevde kanske att det gick för snabbt och att man inte fick möjlighet att tycka till.

– Vi måste fundera över om vi skulle ha gjort annorlunda så att det inte kom som en överraskning så att fler hade känt sig delaktiga.

Borde ni ha väntat med avvecklingen av Naturum till efter folkomröstningen?

– Det är en svår fråga. Processen var redan igång och en folkomröstning tar tid. Det ska samlas in tillräckligt antal namn som kräver en folkomröstning, den ska godkännas i fullmäktige och sedan genomföras, säger Carina Wutzler och fortsätter:

Annons

Annons

– Har man då redan fattat ett beslut som innebär något annat blir det svårt.
När man samlade in namn skedde det ju under en längre period när vi redan hade tecknat hyreskontrakt med en part.

Hur kommer Vellinge nu att styras när M inte längre har egen majoritet?

– Det får framtiden utvisa. Vi ska ha en intern diskussion i partiet och fundera över de alternativ som finns.

Siktar ni på att styra ensamma i minoritet eller samarbeta med något annat parti?

– Jag går inte in i den diskussionen. Den måste vi ta internt först.

Blir du kvar som kommunalråd?

– Jag vill själv sitta kvar. Hur det blir får de kommande månaderna visa. Vi har ett starkt stöd från Vellingeborna totalt. Men hur styret ska se ut och vem som ska sitta var kommer den fortsatta processen att visa.

Henrik Thorsell (L) hoppas på ökat inflytande när Moderaternas inte längre styr med egen majoritet.

Bild: Patrik Renmark

En del av de förlorade M-rösterna har alltså gått till L som nu är största oppositionsparti med 17,1 procent av rösterna.

– Jag är jätteglad och stolt. Det här har varit ett mål länge, säger Henrik Thorsell som är Liberalernas förstanamn i Vellinge och fortsätter:

– Moderaterna är visserligen fortfarande störst. Men nu är det dags för oppositionspartierna, den nya majoriteten, att ta ansvar och visa att man kan leverera på sina vallöften.

Enligt Henrik Thorsell är det viktigaste målet att få genomslag för partiets politik snarare än att binda sig genom ett fast samarbete med ett eller flera andra partier.

Annons

– Om det innebär att vi gör det tillsammans med Moderaterna eller med övriga partier har vi inga synpunkter på. Vi utesluter ingenting.

Annons

Främst vill L ge eleverna i Vellinges skolor bättre läromedel och höja kvaliteten på maten inom äldreomsorgen.

– Jag noterar också att det nu inte längre finns majoritet för att bygga på Gläntan eller för ett nytt hotell i Falsterbo, säger Henrik Thorsell.

L i Vellinge har motsatt sig båda projekten.

Kristdemokraterna gick också starkt framåt, och ökade från ett till tre mandat i fullmäktige.

– Det känns väldigt stimulerande. Det betyder att Kristdemokraternas tankar och idéer får mer gehör i Vellinge, säger Tony Rydberg, ordförande för KD i Vellinge.

”Valresultatet är en mycket stor framgång för oss. Vi ser oss som vinnare och räknar med att KD får större inflytande”, säger Tony Rydberg (KD), Vellinge. Bild: Privat.

Han nämner bland annat trygghet och säkerhet, naturen, äldrevård och ekonomisk transparens som viktiga frågor för KD.

– M har tappat sin majoritet och måste rimligtvis bli mer lyhörda och lyssna på andra partiers synpunkter. Jag tror det är bra för beslutsprocessen, säger Tony Rydberg.

De kom in med ett mandat i fullmäktige efter förra valet. Han förklarar årets framgång med fler aktiva och att de ”bemödat sig med att synas och höras” i valkampanjen.

Kan ni tänka er ett samarbete med Moderaterna?

– Vi kan tänka oss att samarbeta med alla partier. Vi bryr oss inte om varifrån de goda idéerna kommer, säger Tony Rydberg.

Fakta

Preliminär mandatfördelning

Preliminärt valresultat – så fördelas mandaten i Vellinges kommunfullmäktige:

M: 22
S: 4
L: 9
C: 3
MP: 2
KD: 3
SD: 8
Fotnot: Ytterligare ett mandat ska fördelas, det så kallade uppsamlingsdistriktet som räknas på onsdag. Detta mandat väntas hamna hos M, L eller SD enligt valnämndens ordförande, och inte påverka valutgången.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan