Annons

Annons

Annons

Politik i Svedala

Långt ifrån ett maktskifte i Svedala – trots valresultatet

Sverigedemokraterna och Moderaterna kan samla en egen majoritet i fullmäktige. Men Femklövern ser ut att ha kvar sina mandat – och detta kan tala emot att det blir ett maktskifte.

– Femklövern har redan samarbetat länge. Moderaterna har ingen historia med oss, säger Ronny Johnsson (SD).

Text

Linda Allansson Wester (M) har varit kommunstyrelsens ordförande i Svedala sedan 2011. 2018 blev SD största parti – men M behöll makten tillsammans med det lokala samarbetet Femklövern (M, KD, L, C, BP)

Bild: Lars Brundin

Annons

Det finns ett par saker som talar för att Sverigedemokraterna i Svedala har en chans att få vara med och styra kommunen, menar Ronny Johnsson (SD).

Nummer ett:

– Förra valet fick vi presidieplatser i alla nämnder. Vi har i tre års tid utbildat oss i hur man styr en kommun, säger Ronny Johnsson.

Han har varit oppositionsråd i snart fyra år. I rekordvalet 2018 ökade SD med 6,6 procent, blev störst i kommunvalet och fick ta del av de eftertraktade vice ordförandeposterna i de politiska nämnderna.

Nummer två:

M och SD ser tillsammans ut att samla en majoritet av mandaten, 23 av 45 platser i fullmäktige. Medräknat KD landar konstellationen stabilt på 25 av 45 mandat.

– Det är enklare att styra i majoritet. Då vet du ju redan från början att dina förslag kommer att gå igenom, säger Ronny Johnsson.

Annons

Annons

Att SD Svedala har mer pålästa och kunniga politiker 2022 är en av sakerna som talar för att andra partier på högerkanten släpper in dem i värmen den här gången, menar oppositionsrådet Ronny Johnsson (SD).

Bild: Elinor Strand

Ändå tar Ronny Johnsson knappast det för givet att han kommer att vara med och styra. Under mandatperioden har M styrt i minoritet med C, L, KD och Barapartiet under namnet Femklövern. De ser ut att behålla sina 18 mandat. En intern ommöblering sker visserligen, då L tappar ett av två mandat medan KD vinner ett.

– Femklövern har samarbetat länge. Det talar emot att det blir ett maktskifte. Moderaterna har ingen historia med oss, förutom det arbetet vi gjort i nämnderna, säger Ronny Johnsson.

SD:s väljarstöd ser ut att ligga kvar runt 27 procent – i nivå med resultatet 2018. Men i riksdagsvalet samlar SD hela 32,7 procent av kommunens röster.

– Förhoppningen var att nå alla de som röstar på SD i riksdagsvalet även i kommunvalet. Det gjorde vi inte. Men jag är fortfarande väldigt nöjd över vårt valresultat, säger Ronny Johnsson.

Varför misslyckades ni med att vinna de rösterna lokalt? 

– De väljarna kanske inte tycker att vi varit tillräckligt tuffa i vår profilfråga: invandringen. Vi har inte lagt förslag om slöjförbud och annat – som är signalpolitik.

SD har istället lagt fokus på andra typer av förslag under mandatperioden, såsom krav på utdrag ur belastningsregistret vid anställning i kommunen. Det ångrar inte Ronny Johnsson.

Annons

– Jag tycker att man som kommunpolitiker måste sätta de lokala frågorna först.

På onsdag, när det slutliga valresultatet väntas vara klart, kommer SD, M och övriga partier börja samtala om vad som ska hända med styret. Kommunstyrelsens ordförande Linda Allansson Wester (M) vill reflektera i lugn och ro över valresultatet.

Annons

M och SD skulle ha egen majoritet om ni skulle styra ihop – blir det så?

– Det är en reflektion man kan göra. Men storlek på partiet är inte det enda som man går efter. Vi ska se till att vi får igenom så mycket moderat politik som möjligt under nästa mandatperiod. De tre senaste valen har vi fått det via Femklövern, säger Linda Allansson Wester.

SD:s väljarstöd verkar ligga kvar runt 27 procent i kommunvalet – i nivå med 2018 års valresultat. En liten nedgång procentuellt kan göra att SD tappar ett av sina mandat i fullmäktige, men de är fortfarande flera procentenheter större än både M och S. ”Jag är stolt över att vi fortfarande har förtroendet från väljarna. Även om vi inte fått igenom alla våra förslag har vi fullgjort våra löften.”

Bild: Elinor Strand

Om det preliminära valresultatet står sig samlar S och SD nära hälften av mandaten (22 av 45 mandat).

– Vi har inga dörrar stängda. Men med tanke på vad Socialdemokraterna sagt så är det inte realistiskt att vi samarbetar med dem, säger Ronny Johnsson.

– Vi kan inte samarbeta med SD, så är det, sade Ambjörn Hardenstedt (S) till tidningen före valet.

Hans parti ökar med 3,5 procent och ser ut att vinna tillbaka åtminstone ett mandat i fullmäktige.

Annons

– Vi är jättenöjda. Vårt mål var framför allt att inte minska och vi hade en önskan om att ta ett eller två mandat till, säger Ambjörn Hardenstedt (S).

Ambjörn Hardenstedt (S) hoppas att mandaten hos oppositionen till vänster om Femklövern, dit han räknar Älska Svedala, ska räcka för att S åter ska ta plats i presidiet i nämnderna. Om de håller ihop samlar de 15 mandat, vilket är fler än SD:s 12.

Bild: Elinor Strand

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan