Annons

Annons

Annons

Valet 2022

Lyssna: Hur ska Kristersson få ihop det?

Mycket tyder på att Ulf Kristersson får uppdraget att bilda regering. Med en lövtunn majoritet och två partier som alldeles nyligen var huvudfiender. Hur ska det gå?

Text

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

Morgonen efter valet skiljde ett mandat de två potentiella regeringsblocken åt. Moderatledaren Ulf Kristerssons tilltänkta regeringsunderlag leder knappt, och ser ut att blir större än Magdalena Anderssons tänkbara samarbetspartier.

Annons

– Det känns som vi har ett färdigt valresultat. Utlandsrösterna kommer bekräfta högersegern, säger Sydsvenskans politikreporter Erik Magnusson.

Men det kan bli en skakig tid som statsminister. I många frågor är Liberalerna och Sverigedemokraterna på kollisionskurs, och det kan räcka med att en enskild riksdagsledamot röstar emot för att regeringens förslag ska falla.

– Någon blir vilde, något händer. Och så har vi ett helt annat läge, säger Sydsvenskans politiska redaktör Heidi Avellan.

I Malmö höjde många på ögonbrynen när valresultaten i stadsdelar som Rosengård presenterades. Minoritetspartiet Nyans hade samlat över 30 procent av rösterna på sina håll. Men Inas Hamdan, som har bevakat Nyans på Sydsvenskan, är inte förvånad.

– De har pratat på minoriteters språk och har använt i princip alla sociala medier för att nå ut med sin grej. Det har Nyans lyckats otroligt väl med, säger hon.

Vad innebär valresultatet för Skåne och Sverige? Lyssna på det senaste avsnittet av Du lyssnar på Sydsvenskan!

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan