Långt in på natten såg det ut som om Socialdemokraterna skulle komma ut som de stora valvinnarna i Region Skåne.
– Rösträkningen hittills tyder på att Socialdemokraterna gör ett bra val. Jag är beredd att söka samarbete med andra partier för att åstadkomma detta, kommenterade Henrik Fritzon vid 23.20-tiden på söndagen.
Men ju fler röster som räknades desto mer knappade Moderaterna in på S. Vid 1.30-tiden var det Carl-Johan Sonessons tur att vara hoppfull.
Annons
Annons
– Det ser bra ut för att vi moderater ska kunna sitta kvar och styra. S, V och MP samlar cirka 41 procent och övriga partier 59 procent. Därmed är det naturligt att Moderaterna utgör grunden för ett nytt styre.
Hans parti fick 22,6 procent av rösterna i förra valet och styrde Region Skåne tillsammans med Liberalerna, Centern och Kristdemokraterna 2018-2022. På natten mot måndagen var det oklart hur Sverigedemokraternas framgångar i riksdagsvalet skulle återspegla sig i regionen där de rent numerärt bara ser ut att ta något enstaka mandat. Synen på samarbete med partiet har dock förändrats rejält under den gångna mandatperioden. Om de borgerliga partierna väljer att samarbeta med SD får de en tydlig majoritet.
– Jag har inte pratat med något annat parti än, säger Carl-Johan Sonesson.
Regionvalet påverkar resurser och villkor för Skånes sjukhus, vårdcentraler, psykiatrin, kollektivtrafiken, kulturlivet och därmed alla anställda, patienter, pendlare och deltagare. Vad som skiljer de olika partierna och blocken är inte alltid glasklart.
I årets valrörelse är det extra svårt eftersom S och M givit liknande vallöften om tusentals vårdanställningar, och den borgerliga sidan inte driver frågan om nya vårdval och privatiseringar.
Annons

Foto: Hussein El-Alawi Henrik Fritzon, gruppledare för Socialdemokraterna i Region Skåne.