Annons

Annons

Annons

Politik i Kävlinge

Nystartat parti kan bli vågmästare i Kävlinge

Nystartade partiet Löddebygden gjorde ett succéval och kan bli vågmästare i Kävlinge.
Alliansen väntar på omräkning av rösterna innan de väljer partner, som kan bli MP, SD eller Löddebygden – eller att fortsätta styra i minoritet.

Text

Jesper Andersson är ordförande för nystartade partiet Löddebygden – som troligtvis har fått tre mandat och en möjlig vågmästarställning i Kävlinge.

Bild: Daniel Persson

Annons

Partiet Löddebygden bildades den 5 juni. På tre månader har de drivit en framgångsrik valkampanj, fått 5,3 procent av rösterna – och möjlighet att bli vågmästare.

– Jag är lite förvånad och väldigt glad. Vi är ett helt nystartat parti med väldigt begränsade resurser, säger Löddebygdens ordförande Jesper Andersson.

Löddebygden vill inte placera sig på den traditionella höger-vänster-skalan. Istället driver partiet konkreta sakfrågor som gäller den västra delen av Kävlinge kommun: Bevara badhuset i Löddeköpinge, minska bullret från E6:an och bygga en ny återvinningsstation.

I valdistriktet Nyvång i Löddeköpinge fick partiet 15,7 procent av rösterna. Totalresultatet i kommunen räcker troligtvis till tre mandat i kommunfullmäktige, vilket innebär att de har makten inom räckhåll.

Annons

– Vi kan tänka oss att samarbeta med alla partier, om det gynnar vår sak. Det är alliansen som har bollen för att bilda ett styre. Moderaterna gick ju framåt, säger Jesper Andersson.

Annons

Annsofie Thuresson (M) är Moderaternas nya toppnamn i Kävlinge och gläds över valresultatet på 32,1 procent: ”Det är helt fantastiskt. Vi är jätteglada!”

Bild: Bengt Arvidson

Den senaste mandatperioden har den M-ledda Alliansen haft ett minoritetsstyre i Kävlinge. Partiets nya toppnamn Annsofie Thuresson ser fram emot att fortsätta styra kommunen:

– Vi är jätteglada! Men vi har sagt att vi ska vänta med att jubla riktigt tills rösterna har räknats om på onsdag.

– Men det är helt klart så att vi befäster vår roll som största parti. Vi ser fram emot att styra och sköta den här kommunen i fyra år till, säger Annsofie Thuresson (M).

Som det preliminära valresultatet ser ut kan Alliansen välja mellan olika alternativ för att nå de 25 mandat som krävs för majoritet i kommunfullmäktige:

• Samarbete mellan de borgerliga partierna och MP – precis som mandatperioden 2014 – 2018.

• Samarbete med Löddebygden.

• Styra med stöd av Sverigedemokraterna, som troligen får 9 mandat.

Inbäddat innehåll

Sverigedemokraternas gruppledare Henrik Ekberg pekar gärna på partiets nyckelroll:

– Jag har svårt att se att någon sida kan styra utan oss. Och vi har egen majoritet tillsammans med Moderaterna. Så vi får se vad som händer, säger Henrik Ekberg (SD).

Annons

Både Liberalerna och Centerpartiet vill gärna fortsätta att styra kommunen tillsammans med M. Så här säger Stina Larsson, som är ordförande för Centerpartiet i Kävlinge:

Annons

– Jag ser det som uteslutet att vi skulle vara med i ett styre med SD. Men vi har styrt med MP tidigare och det har gått bra. Och vi har styrt i minoritet och det har också gått bra.

Hittills har Alliansen inte haft några diskussioner med partiet Löddebygden för att se om de kan komma överens.

– Vi vet inte så mycket om vad de tycker, säger Stina Larsson (C).

Nils Nyberg är partiföreträdare för MP i Kävlinge. Han är öppen för att styra tillsammans med alliansen – om partiet får igenom sin politik.

Bild: Ingemar D.Kristiansen

Miljöpartiet kan tänka sig att styra tillsammans med de borgerliga. Men partiet vill förstås få genomslag för sina gröna frågor, som att bygga vindkraft, rädda odlingsjorden och förbättra kollektivtrafiken.

– Det kommer naturligtvis att bli diskussioner nu. Det viktigaste är förstås att få igenom vår politik, säger partiföreträdaren Nils Nyberg (MP).

Men han pekar också på möjligheten att Alliansen fortsätter styra och får stöd av SD – antingen i ett formellt styre eller att de borgerliga räknar med SD:s röster för att genomföra sin politik.

– I praktiken är det så att SD har varit med på noterna. Jag tror inte att det är någon fråga där de har gått emot Moderaterna, säger Nils Nyberg.

Den borgerliga alliansen kan också fortsätta att styra i minoritet. Den politiska oppositionen är så splittrad att det troligtvis blir sällsynt att både S, SD, MP och Löddebygden blir helt överens och röstar likadant.

Annons

Annsofie Thuresson (M) är valets vinnare i Kävlinge. Som Moderaternas nya toppnamn ska hon förhandla med de andra partierna om vilken konstellation som ska styra kommunen den kommande mandatperioden.

Bild: Bengt Arvidson

Annons

När valresultatet är klart kommer Moderaterna att börja diskutera med andra partier om hur Kävlinge ska styras den kommande mandatperioden.

– Det som är viktigt för oss är att i första hand titta på politiken och göra det som är bäst för kommunen under de fyra år som kommer. Vi behöver se till att den här kommunen är fortsatt välskött, att vi har ordning och reda och att vi kan fokusera på kärnverksamheten när det är så tuffa ekonomiska tider, säger Annsofie Thuresson.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan