Annons

Annons

Annons

Politik i Eslöv

Oklart om S+M-styret håller när SD knappar in i Eslöv

Håller styret S+M nu när Sverigedemokraterna är lika stora som Socialdemokraterna i Eslöv?
Kommunstyrelsens ordförande Johan Andersson (S) säger att han inte är orolig, men Moderaterna har ännu inte bestämt sig.

I tre mandatperioder har Eslöv styrts av det ovanliga samarbetet S+M. När Socialdemokraterna tappade röster i den traditionellt röda kommunen valde man att vända sig till ärkemotståndaren, för att slippa göra sig beroende av SD.

Annons

Det preliminära resultatet i årets val visar nu att alla de tre största partierna i kommunen gått framåt. Mest ökar Sverigedemokraterna, och styrkeförhållandena är nu sådana att de och Socialdemokraterna är precis lika stora – 29,5 procent.

Annons

– På valnattsresultatet skilde det bara tre röster, säger Johan Andersson (S) på måndagsmorgonen.

Johan Andersson (S) säger att både hans parti och Moderaterna är vana att ta ansvar i Eslöv. "Jag för en helt annan politik än Sverigedemokraterna och jag kommer att arbeta allt jag kan för att motarbeta de strömningarna."

Bild: Lars Brundin

Han ser det som positivt att den styrande majoriteten har gjort ett lyckat val. Men nu gäller det en ny mandatperiod, och allt kan hända.

– Orolig är jag inte på det sättet. Men vart parti har sitt ställningstagande, säger Johan Andersson.

Catharina Malmborg (M) vill invänta det slutliga valresultatet innan hon svarar på vem hon kan tänka sig att bilda styre tillsammans med.

Bild: Lars Brundin

Catharina Malmborg (M) är glad över valresultatet och säger att hon känner ett stort förtroende från väljarna. Nu vill hon fokusera på att få till en stabil majoritet, och hon stänger inte dörren till Sverigedemokraterna.

– Som jag ser det så har väljarna inte straffat oss för samarbetet med Socialdemokraterna. Men det är alldeles för tidigt för att spekulera i hur ett styre kan se ut framåt. De diskussionerna måste få komma när vi har det slutliga valresultatet, säger Catharina Malmborg.

Annons

Sydsvenskan har sökt Sverigedemokraterna i Eslöv.

Annons

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan