Annons

Annons

Annons

Valet 2022

SD går framåt i kommuner där partiet styr

Sverigedemokraterna har styrt Hörby i fyra år. Cecilia Bladh in Zito räknar med att sitta kvar. Hon ser det starka valresultatet som ett kvitto på att partiet är regeringsdugligt.
– Man kan inte lära sig simma utan att vara i vattnet, säger hon.

Text

“Jag tror inte Hörbyborna hade röstat på SD om vi inte tyckte att hon gjorde det bra, säger Helén Nilsson om Cecilia Bladh in Zito. Hon tänker på barnen och barnbarnet Maximilian Nilsson när hon lägger sin röst.

Bild: Lars Brundin

Annons

– Hon har gjort lite bra grejer. Sen finns det väl ingen politiker som man håller med om allt. Jag försöker ändå tänka på vilket parti som är bäst för mina barn och barnbarn. Och jag är orolig för den här byn.

Dagen efter valet träffar vi Helén Nilsson med barnbarnet Maximilian som är på väg för att ta en fika i Hörby centrum. Hon pratar om Sverigedemokraternas Cecilia Bladh in Zito och säger att många här tycker att fyra år med henne har varit bra för Hörby.

På andra sidan torget står Linda Nordqvist och vaggar en barnvagn, med sin sovande dotter i. Hon tänker också på barnens bästa när hon röstar.

– Det är fruktansvärt. Tänk att så många i Hörby röstar på ett parti som förnekar allvaret med klimatet, säger hon.

Annons

"Fyra år till med SD. Det känns sådär alltså. Det känns inte kul att bo på ett ställe med den här politiken” säger Linda Nordqvist.

Bild: Lars Brundin

Annons

I Hörby gör det ledande partiet Sverigedemokraterna ett starkt val. Enligt det preliminära resultatet går SD fram med drygt fyra procentenheter till 39,4 procent. Cecilia Bladh in Zito ser det som ett bevis på att väljarna tycker att hon har fokuserat på rätt saker.

– Det är en enorm glädje att vakna upp till det här valresultatet. Det visar att vi gör ett bra jobb här i Hörby och självklart är vi glada för SD:s resultat även på riks, säger hon.

Hon gläds särskilt åt att SD går framåt i de kommuner där partiet suttit vid makten, som Bjuv, Svalöv och Sölvesborg. Även det ett kvitto från väljarna, menar Cecilia Bladh in Zito.

– All den kritik vi har fått höra, om att vi aldrig har styrt och hur ska det gå. Nu ser man att alla de kommuner där vi har styrt, där har vi till och med ökat. Det är förhoppningsvis något man kan ta med sig även i riksdebatten. Man kan inte lära sig simma utan att vara i vattnet, säger hon.

Cecilia Bladh in Zito.

Bild: Lars Brundin

Nu räknar Cecilia Bladh in Zito med att kunna sitta kvar på stolen som kommunstyrelsens ordförande. Tillsammans med Moderaterna, som också gick framåt i valet lokalt, skulle hon kunna bilda ett majoritetsstyre. SD har lett ett minoritetsstyre tillsammans med dem under den senaste mandatperioden. Men i somras hoppade Moderaterna av samarbetet, efter att Aftonbladet publicerat uppgifter om att Cecilia Bladh in Zito använt svart arbetskraft i samband med att familjens hus renoverades.

Annons

Annons

Moderaternas Lars-Göran Ritmer vill idag inte svara på om han kan tänka sig att ingå i ett nytt styre med Sverigedemokraterna.

– Det är inte bara jag som ska tycka till där utan den kommande fullmäktigegruppen. Vi har faktiskt inte pratats vid över huvud taget, så jag vet inte vad vi vill där, säger han.

Han gör analysen att Hörbyborna inte har reagerat lika starkt på uppgifterna om kommunalrådets eventuella svarta arbetskraft som hans eget parti har gjort. Själv tror Cecilia Bladh in Zito inte att anklagelserna om svartarbete påverkat förtroendet för henne eller partiet.

– Jag har inte betalat något svart, så jag har inte varit orolig för det, säger hon till Sydsvenskan.

På söndagen valvakade SD tillsammans på Stora hotellet i Hörby. “Det var lite nervöst och skräckblandat, men när det vände till rätt sida där sent på kvällen, då kändes det skönt” säger Mona Olin, socialnämndens ordförande, till höger. Bredvid henne Leif Rosvall, Cecilia Bladh in Zito, Anders Hansson och Stefan Borg.

Bild: Lars Brundin

På måndagen samlade hon gruppen med nämndsordförande i kommunhuset. Att vara ett väl sammansvetsat gäng är en av förutsättningarna för att lyckas så bra menar hon. Hon passar på att skicka en hälsning till partivänner i andra kommuner, som nu kanske kommer att kunna fatta ordförandeklubban.

– Var inte rädda att ta ansvaret och ta över styret. Ni lär er längs med vägen, och på vägen dit finns det hjälp att få, säger Cecilia Bladh in Zito.

Inbäddat innehåll

Annons

Inbäddat innehåll

Inbäddat innehåll

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan