Annons

Annons

Annons

Politik i Trelleborg

Succéval för Vårt Söderslätt – men förlust i folkomröstningen

Axel Bengtsson och folkrörelsen Vårt Söderslätt blev partivalets vinnare i Trelleborg, med 13,7 procent av rösterna. Men frågan är vem som ska styra Trelleborg? Moderaterna behöver leta stöd på nytt håll för att kunna behålla makten.

Text

Axel Bengtsson, ordförande för Vårt Söderslätt, vann en seger med sitt parti, men fick se sig slagen i folkomröstningen. Foto: Vårt Söderslätt och Hussein El-Alawi

Annons

Trelleborg har hamnat i ett oklart parlamentariskt läge. Styrande Moderaterna backar till 19,3 procent. Socialdemokraterna fick inte samma lyft som på riksplanet utan stannar på 23,5 procent, men återtar positionen som Trelleborgs största parti.

Folkets röster gör att nuvarande koalition – M och KD med stöd av SD – inte får ihop till en majoritet.

Den stora valvinnaren finns i nybildade partiet Vårt Söderslätt, som med ett par valdistrikt kvar att räkna ligger på 13,7 procent.

Folkrörelsen mot östlig hamninfart och ringväg sätter dock en del av jublet i halsen. I folkomröstningen om hamninfarten tog kommunledningens Ja-linje hem segern: 42,6 procent röstade för en östlig hamninfart, medan 39,9 procent röstade för att behålla dagens västliga infart och därmed inte bygga någon ringväg.

Annons

För Axel Bengtsson, ordförande för Vårt Söderslätt, är känslan dubbel.

Annons

– Vi är jätteglada för vårt resultat, vi har dubblat stödet, säger han, med syfte på de knappa sju procent som det gamla Söderslättspartiet lockade 2018.

I folkomröstningen segrade kommunledningens linje

En besvikelse för Vårt Söderslätt, som fortsätter att kritisera kommunen för att ha vinklat informationen till trelleborgarna inför folkomröstningen.

– Vi vet inte om det har påverkat resultatet, men att det har skett är synnerligen problematiskt, säger Axel Bengtsson.

Ann Kajson Carlqvist (M) gläds över att ha fått en majoritet med sig för en östlig hamninfart, men i kommunen väntar förhandlingar innan det står klart om hon kan fortsätta som kommunstyrelsens ordförande.

Bild: Jonas Nyrén

Kommunalråd Ann Kajson Carlqvist (M) har inte gett upp hoppet om att få fortsätta som kommunalråd. Hon vill invänta onsdagens noggrannare resultat.

– Vi som styr nu, M, KD och SD, har nu 30 mandat. Vi behöver 31.

Ett troligt alternativ är att hon bjuder in Liberalerna i koalitionen.

Ett samarbete mellan Moderaterna och Socialdemokraterna kan också vara en möjlig lösning i palmernas stad. Dagarna före valet öppnade Socialdemokraternas toppnamn Lennart Höckert för sådana förhandlingar.

Ann Kajson Carlqvist (M) vill fortsätta att leda kommunen.

Kan du tänka dig ett samarbete med Socialdemokraterna?

Annons

– Den vill jag inte uttala mig om ännu, det sista resultatet har inte trillat in ännu. Så jag vill låta det vara öppet.

Annons

Socialdemokraternas förstanamn Lennart Höckert väljer att hämta två olika svar från valresultatet.

– Vi ökar som parti och blir som det ser ut störst i Trelleborg. Det andra är att SD minskar. Känslan är att trelleborgarna har sagt att de vill att Sverigedemokraterna ska ha mindre inflytande.

Uttalandet kan ses som en försiktig öppning gentemot Moderaterna från S-håll. Kommande dagar lär fyllas av politiska förhandlingar om hur Trelleborg ska styras.

– Vi har många stora frågor i den här kommunen som skulle tjäna på att vara bättre förankrade på bredden, säger Lennart Höckert.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan