Annons

Annons

Annons

Handbollsligan

Doldisen kliver fram i HK Malmö: ”Ska synas att vi har kul ihop”

För nye HK Malmötränaren är den egna spelarkarriären ”inget att skryta om” och på tränarbänken har han mest haft hand om ”andrafiolen”.

– Hade klubben valt en annan väg hade man nog också valt en annan tränare, säger Björn Sätherström som ska leda handbollsklubben genom den största förändringen på många år.

Text

Den nye HK Malmötränaren Björn Sätherström sägs ha ett tufft uppdrag framför sig, men hittills har han ännu inte förlorat med sin nya klubb.

Bild: Axel Schiller

Annons

Baltiska hallen är stängd för ombyggnad och även de intilliggande utrymmena är tillfälligt låsta på grund av en vattenskada.

Situationen har gjort att HK Malmös nye tränare Björn Sätherström redan är tjenis med vaktmästarna och han kan snabbt ordna så att vi får slå oss ner i deras fikarum för intervjun.

– Det gäller att skaffa sig bra kontakter, säger han med ett leende.

Kaoset i Baltiska hallen påminner lite om HK Malmö. Mycket har hänt sedan förra säsongen och frågan är om allt hinner komma på plats och kugga ihop till premiären.

Laget har tappat åtta rutinerade spelare som bar på rutin från närmare 80 säsonger i Handbollsligan. Förluster som skulle bli kännbart i vilket lag som helst. HK Malmö har man främst valt att ersatt tappen med unga talanger.

Annons

Björn Sätherström visste vad han gav sig in på och utmaningen var en del i att han tycker HK Malmö verkar spännande.

Annons

– Hade klubben valt en annan väg hade man nog också valt en annan tränare, säger han.

Björn Sätherström tillsammans med Ljubomir Vranjes i Kristianstad. Banden mellan de två tränarna är fortfarande starka även om de nu är tränare på olika håll.

Bild: Avdo Bilkanovic / Bildbyrån

Han är en tränarnykomling som aldrig tidigare haft huvudansvaret i elitklubb. Trots det har 40-åringen ett spännande cv – även om han mest figurerat lite i skymundan.

– Jag har jobbat heltid med handboll ända sedan 2009 även om det mest handlat om ”andrafiolen”, konstaterar han.

Efter ett par år i bakgrunden av Ola Lindgren i IFK Kristianstad knöt Björn Sätherström band med Ljubomir Vranjes och de två tog sig först an ungerska storklubben Veszprem och därefter IFK Kristianstad.

Vid båda uppdragen fick duon sluta i förtid, men erfarenheterna var värdefulla för Björn Sätherström.

– Det var mycket som var bra och lärorikt med tiden i Ungern, men jag saknade att jobba med ungdomar, vilket jag alltid hade gjort tidigare. I ett av världens bästa lag handlar det inte om att utveckla spelare utan bara om att vinna matcher. Det var inte så mycket vanliga handbollsträningar utan mest taktiska genomgångar och att se till så att stjärnorna höll sig friska och krya.

Det senaste året har Björn Sätherström också haft två blågula uppdrag som gett eko i handbolls-Sverige. Under EM i januari ingick han i herrlandslaget som analytiker när man för första gången på tjugo år tog ett mästerskapsguld. I sommar ledde han som förbundskapten dessutom det svenska U18-landslaget till silver i EM.

Annons

Förre förbundskapten Kristján Andrésson och Björn Sätherström under handbolls VM i Frankrike 2017. HK Malmös nye tränare har fortsatt jobba med landslaget sedan dess.

Bild: Petter Arvidson/Bildbyrån

Annons

Var framgången med U18-landslaget ett svar på att du även är redo för huvudansvaret som tränare och inte bara är den som kör ”andrafiol”?

– Kanske det. Jag har inte tänkt på det på det viset för jag försöker att hela tiden bara vara här och nu. Men jag kände att vi gjorde fantastiska resultat. Sedan är det är upp till andra att bedöma.

Sommarens uppdrag är också det som kanske påminner mest om det som han har framför sig i HK Malmö i höst. Det gäller att svetsa ihop en ny grupp och få till ett lag som presterar ganska omgående.

– Precis som i somras kommer många spelare från olika miljöer och några behöver tid för att anpassa sig. Det är påtagligt att laget har tappat många spelare som varit här under lång tid och att det med dem försvunnit mycket erfarenhet, säger han om en förändring som han också tror kan ge en värdefull utväxling på många sätt.

När en hel startuppställning har försvunnit ser Björn Sätherström att det öppnar upp för andra spelare att ta ansvar och växa. Han har redan upplevt en stark revanschlust hos några och sett andra ta stora utvecklingskliv.

Resultatet hoppas han också ska bli tydlig på planen.

– Ett varierat försvarsspel och ett snabbt och fyndigt anfallsspel vill vi stå för. Men vi vill också visa en stor glädje och en tro på det som vi gör. Det ska synas att vi har kul ihop.

Annons

Inbäddat innehåll

Fakta

Allt om HK Malmö inför ligastarten

Tränare: Björn Sätherström (första året).
Nyförvärv: Hugo Stuivers (Amo HK), Alfred Olsson (Vinslövs HK), William Lundh (Alingsås HK), Love Sundewall (HK Ankaret).
Förluster: Kassem Awad (Elverum, Norge), Daniel Ekman (Skövde), Nils Pettersson (Hammarby), Dan Beutler (slutar), Fredrik Lindahl (slutar), Simon Nyberg (slutar), Hampus Nygren (slutar), Hampus Jildenbäck (slutar).
Förra säsongen: Slutade femma ligan och slogs ut i SM-slutspelets kvartsfinal mot de blivande mästarna Ystads IF.

HK Malmö genomför den största förändringen på många, många år. Förutom att tränaren Stian Tönnesen försvinner och ersätts av Björn Sätherström så försvinner nära på en komplett startuppställning. Magnus Persson och Anton Blickhammar kommer att få viktiga roller, men för att HK Malmö inte ska sladda och bli inblandade i bottenstriden krävs det att spelare som Tim Hilding, Max Santos, Erik Helgsten och Charles Hugoson axlar rollerna de kommer att få och lyfter ytterligare en nivå. Har HK Malmö tålamod att göra den stora förändring som man satt igång?

Fakta

Nya tränare i sex ligalag

Björn Sätherström, HK Malmö

Nemanja Milosevic, Lugi

Stian Tönnesen, IFK Kristianstad

Pontus Ward Wiklund. Önnered

Marinko Kurtovic, Redbergslid

Anders Hallberg, Hallby

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan