Annons

Annons

Annons

Flygkapningen på Bulltofta

Lyssna: Kapningen på Bulltofta – gisslandramat som förändrade Sverige

Sverige höll andan när tre beväpnade kapare tog 86 passagerare som gisslan och hotade spränga SAS-planet på Bulltofta i luften. 50 år senare berättar den första polisen på plats vad som hände.
– Vissa saker som hände kommer jag ta med mig i graven, säger han.

Text

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

Allt började med att det sprakade till i Staffan Sandins polisradio. Han och kollegan Karl-Erik ”Kalle Dacke” Dagsberg beordrades åka till närmsta larmskåp och lyfta på luren.

Annons

– Då fick vi reda på att ett flygplan mellan Göteborg och Stockholm hade kapats och skulle landa på Bulltofta inom kort, säger Staffan Sandin.

Staffan Sandin och "Kalle Dacke" var först på plats den där dramatiska dagen för 50 år sedan. Då tre medlemmar ur den kroatiska fascist-nationalistiska organisationen Ustaša höll 86 passagerare gisslan och hotade spränga planet i luften.

Bara en dryg vecka tidigare hade 11 israeliska idrottsmän dödats av den palestinska terrorgruppen Svarta september under OS i München. Nu hade den internationella terrorn kommit till Malmö.

– Tysk polis hade strategin att man bara gick in och försökte frita gisslan. Det gick åt pipan. Här ville man inte göra om samma misstag, säger Sydsvenskans reporter Martin Andersson.

Den svenska regeringen valde istället att gå med på kaparnas krav för att rädda gisslan. En linje som fick skarp kritik utomlands.

Hur förändrade flygkapningen på Bulltofta Sverige? Lyssna på det senaste avsnittet av Du lyssnar på Sydsvenskan.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan