Annons

Annons

Annons

Annons

kultur

Peter Fällmar Andersson
Jimmie Åkessons buktalardocka tackar för förtroendet

Första veckan i ett blåbrunt Sverige var händelserik.

Text: 

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

”Blev det rätt så?” Ulf Kristersson (M) med mannen som ska göra honom till statsminister, Jimmie Åkesson (SD). Foto: Henrik Montgomery/TT

Annons

Peter Fällmar Andersson är kulturjournalist och medarbetare på kulturredaktionen.

Vad är detta?

Tänkte kvinnan som hittade en två meter lång plywoodlåda med ett metallås på sin nya arbetsplats, ett vårdhem barn och vuxna med autism i Australien.

Svaret hon fick var att de boende ibland behövde låsas in i lådan. Och att ingen hade haft något att invända tidigare.

2015 anmälde kvinnan saken till vårdhemmets ledning. Som inget gjorde. Kvinnan skickade då en protestskrivelse till en högre instans.

Varvid hon fick sparken.

Hon har trots det fortsatt att tala fritt om brott mot mänskliga rättigheter i sitt hemland. En del framhärdar.

Visselblåsare i antik stil. Hoda Afshars bild ”A disability care worker employed at autism spectrum Australia” på Landskrona fotofestival. Foto: Hoda Afshar

Annons

Annons

I helgen avslutas Landskronas fotofestival. I Konsthallen kan man se den iranska fotografen Hoda Afshars bilder på de visselblåsare hon mött i landet hon bor i, Australien. ”Agonistes” kallar hon sviten, beteckningen på en människa som sliter med en både inre och yttre kamp. Afshars bilder lånar drag från den antika grekiska konsten, kulturen som skapade tragedin, och ställer frågan: När är du beredd att förlora något för det du måste säga?

Sverige ska få en ny regering. Det händer då och då, i regel vart fjärde år, och det är som det ska. Det nya är att den här regeringen är den första europeiska regeringen sedan andra världskriget som baseras på – och får flest mandat från – ett parti som kommer ur nazismen.

Det är det nya.

Under denna första vecka i det blåbruna Sverige hände följande:

Söndag

Rebecka Fallenkvist, SD-profil som programleder i propagandakanalen Riks, firar valsegern med att skrika ”Helg seger” in i en tv-kamera.

Måndag

SD:s stabschef Linus Bylund, dömd för våld mot tjänsteman och bekant för att ha kallat den svenska journalistkåren för ”nationens fiender”, skojar om att det är dags för lite ”journalistrugby”. I en intervju i Agenda samma dag säger Bylund att det är ”självklart” att man ska utvisa unga kriminellas mammor och pappor.

Tisdag

I Aktuellt säger Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, att de normalt inte uttalar sig om partier, men nu ”känner sig tvungna att säga ifrån” om SD och att det känns ”väldigt skrämmande”. Silberstein är barn till Förintelseöverlevare. Bredvid står Dagens Industris politiska redaktör PM Nilsson och säger att SD är ett parti som alla andra.

Annons

Annons

Björn Söder, känd för att glatt ha poserat på bild med en Waffen-SS-soldat, twittrar att ”public service ska banne mig reformeras i grunden”.

Gunnar Axén, länge moderat riksdagspolitiker, ger samma kväll ett råd till M och SD vad gäller public service: ”En cancersvulst opererar man bort helt, man lämnar inget kvar för då börjar den växa igen”.

Onsdag

Det visar sig att Ryssland i hemlighet skickat minst 300 miljoner dollar till utländska politiska partier sedan 2014. Men inte skulle väl någon svenskt partiledare tveka i valet mellan exempelvis Putin och Biden?

Ett nytt dödshot har riktats mot den enda borgerliga partiledare som inte satt sig i knäet på SD, Annie Lööf. Centerledaren som precis varit måltavla för en högerextrem mördare i Almedalen.

Det står denna dag klart att den samlade borgerligheten fick det lägsta väljarstödet sedan den allmänna rösträttens införande. Jimmie Åkessons buktalardocka Ulf Kristersson (M) vänder sig till folket på Facebook och säger ”Tack för ert förtroende”.

Torsdag

Amerikanska Washington Post skriver att ”far-right anti-immigrant Sweden democrats” vinner valet. Brittiska The Guardian skriver om ”ett block som leds av högerextrema”. Även spanska El País, franska Le Monde och tyska Deutsche Welle berättar om det nya Sverige.

TT rapporterar att en tidigare SD-topp i Jämtland har dömts för hets mot folkgrupp. Han har hyllat Hitler och drömt om att skjuta muslimer.

Annons

I EU-parlamentet röstar alla närvarande svenska ledamöter för att fördöma autokratin i Ungern. Förutom två: Peter Lundgren (SD) och Charlie Weimers (SD).

Annie Lööf avgår och säger att hon är glad att hon lever.

Annons

Fredag

En arbetsvecka full av hat och hot är över för språkläraren Sara Bruun. När hon och hennes kollegor kom till jobbet morgonen efter valet märkte de att flera elever pratade oroligt om ett tåg, det ”återvandringståg” som SD lanserat i valrörelsen: ”Ska vi ut nu?”

Sara Bruun skrev om elevernas ångest på Twitter, men möttes då av en hatstorm riktad mot henne och hela lärarkåren.

”Är det så här det ska bli nu, att så fort man uttrycker omsorg om barn med utländsk härkomst får man de här dreven mot sig?” säger hon till tidningen Skolvärlden och förklarar att hon aldrig kommer ge vika:

”De ska inte få mig tyst, glöm det.”

Lördag

Sverigedemokraterna är inte längre utfrysta av den politiska makten. De är, hur regeringen än formeras, den politiska makten.

Det här rimmar illa med partiets martyrskap, självömkandet. Därav rivstarten med den råa sällen Bylund. Nu ska det i stället vara nationens fiender, medierna, städernas ”kulturelit” och en fantiserad djup stat, som gör det fortsatt synd om SD.

Det här var första veckan.

Vad krävs, vilket slags plywoodlåda måste upptäckas, för att fler – däribland gärna folkvalda som identifierar sig som liberaler – ska få nog?

Det här behöver inte vara en grekisk tragedi med dess förutsägbara slut. Men det kommer krävas många som Sara Bruun.

Annons

Annons

Till toppen av sidan