Annons

Annons

Annons

Annons

kulturTunna blå linjen

Maria G Francke
”Tunna blå linjen”, avsnitt 1: Det är i de stora komplicerade scenerna serien är som bäst

”De har sannerligen brassat på!”, konstaterar Maria G Francke efter att ha sett första avsnittet av nya ”Tunna blå linjen”-säsongen. Avsnittet finns redan på SVT Play, och sänds på SVT1 klockan 21 ikväll.

Text: 

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

Leah (Gizem Erdogan) under dramat på Vintergatan. Håkan Schüler/Anagram/SVT

Annons

Maria G Francke är medarbetare på kulturredaktionen.

Inbäddat innehåll

Men hallå, vad är det som har hänt? Första säsongen av ”Tunna blå linjen” slutade ju, efter en känslomässig bergochdalbana, i harmoni när Sara och Magnus landade hos varandra efter upprepade förvecklingar. I starten av säsong 2 strålar Sara – men om ni tyckte att Magnus tidigare var svart i ögonen och ännu mörkare i sinnet är det ingenting mot hur han framstår nu. Han går omkring som en tryckkokare nära att explodera, och ser ut att hata allt och alla. Vi som känner honom väl ser såklart att det är olycklig han är.

Annons

Magnus (Oscar Töringe) är extra mörk i blicken, Jesse (Per Lasson) är på väg in i en flirt med ny kollega. Håkan Schüler/Anagram/SVT

Annons

Kanske verkar det knäppt att inleda en text om uppföljaren till en av de mest sedda och framgångsrika svenska tv-serierna på senare tid om detaljer kring ett kärlekspar. Cilla Jackerts ”Tunna blå linjen” är en polisserie som med breda penslar målar upp en bild av vårt samhälle och som har blivit uppskattad för just det. Men det har också gått att avläsa av reaktionerna, till exempel i Sydsvenskans livliga Facebookgrupp ”Snacka om Tunna blå linjen”, att attraktionen mellan Sara och Magnus är något som har engagerat genom alla avsnitt.

Hursomhelst – Sara (Amanda Jansson) har uppenbarligen gjort slut med Magnus (Oscar Töringe) på ett sätt som sårat honom djupt och istället nojsar hon nu runt med Khalid (Mustafa Al-Mashhadani), en av säsongens nya poliser. Ny är också Fanny (Malou Marnfeldt), som har en framträdande roll i avsnitt 1. Något lär ju hända mellan henne och hennes chef Jesse, det är inte svårt att se.

Rent allmänt kan man säga att man känner igen sig. Nivån på skådespeleri, regi, manus, musikläggning etcetera är fortsatt skyhög – det känns på inget sätt som en yrvaken uppföljare till en oväntad succé, snarare som en utveckling som var uttänkt redan från början. ”Tunna blå linjen” är komplex och tillåts pendla mellan brutala scener från samhällets absoluta botten och komiska krumelurer som är pricksäkert fångade. ”Balle på djupet”-repliken från första säsongen blev ju något av en klassiker, och den får ett par pendanger här, i sekvensen från Kallis där några kvinnor blivit utsatta för en blottare. En av dem pekar och visar att det var där han stod, ”med druvklasen i handen” och strax därpå ropar en annan ”han stod här med hela snaskekotten ute i friluftsteatern”. En blinkning från Jackert, liksom när hon låter Jesse avsluta första stormötet med sitt patenterade ”var inte rädda, men var rädda om er”.

Annons

Annons

Sara (Amanda Jansson) och Leah (Gizem Erdogan) försöker rädda liv medan branden rasar i byggnaden på Vintergatan. Håkan Schüler/Anagram/SVT

Men avsnittets tyngdpunkt ligger inte i knastret mellan Sara och Magnus, eller på Kallis, utan på branddramat som utspelas nattetid på Vintergatan, i en gammal industrilokal bakom Malmö C där människor som fallit offer för trafficking hålls inlåsta. Tonläget blir annorlunda, färgskalan likaså. Plötsligt befinner sig poliserna i en panikartad situation där det primärt handlar om att rädda liv.

Det är egentligen här ”Tunna blå linjen” är som allra bäst, i de stora komplicerade scenerna (jämför med demonstrationen i säsong 1, avsnitt 7). Här ställs det stora och ofattbara mot detaljer i blixtbelysning – en order delas ut, en maktlöst ansikte flimrar förbi, en snabb glimt in genom en dörr och insikten att där har något absolut vidrigt pågått.

Känslan efter första avsnittet är: de har sannerligen brassat på! Sju avsnitt återstår. Om det här tempot ska hållas hela vägen kommer vi att vara helt utpumpade i början av november.

****

Välkommen att diskutera premiäravsnittet i vår Facebookgrupp Snacka om Tunna blå linjen!

Annons

Annons

Till toppen av sidan