Annons

Annons

Annons

Fotboll: Herrlandslaget

Nobbas i klubblagen – givna i landslaget

Robin Olsen, Victor Nilsson Lindelöf och Ludwig Augustinsson har inte spelat en minut i Premier League den här säsongen.

Ändå är de tre givna spelare i landslaget.

– Varje gång de har varit med i landslaget har de presterat bra. Jag har stor tilltro till de här spelarna, säger Janne Andersson.

Text

Victor Nilsson Lindelöf och Robin Olsen, givna i landslaget trots begränsad eller ingen speltid i sina klubblag. Arkivbild.

Annons

Förbundskaptenen trycker ofta på vikten av att spela någorlunda regelbundet i klubblaget. Samtidigt är han sällan främmande för att ta ut spelare som i princip nästan aldrig spelar.

Målvakten Robin Olsen är det mest framträdande exemplet på en spelare som står landskamp efter landskamp, men som får nöja sig med en udda match då och då i i klubblaget.

Sedan han kom till Aston Villa i januari har han enbart fått spela en ligamatch, den uppmärksammade avslutningen i våras. Då attackerades Olsen av supportrar till Manchester City.

Augustinsson fick sparsamt med speltid i Sevilla förra säsongen. Utlåningen till Aston Villa har inte ändrat situationen till det bättre. Hittills har han inte fått en minut av managern Steven Gerrards förtroende.

Annons

"Jag är lugn"

För landslagskaptenen Victor Nilsson Lindelöf är läget något positivare. Efter en skadeperiod är han tillbaka och fick 90 minuter i Europa League nyligen. Manchester Uniteds manager Erik ten Hag har dock satsat på andra mittbacksalternativ i Premier League.

Annons

Spelare som Victor Nilsson Lindelöf, Ludwig Augustinsson och Robin Olsen håller tillräcklig hög nivå för landslaget trots bristen på speltid i klubblagen. Det menar förbundskaptenen Janne Andersson.

Trots bristen på speltid, räkna med att trion spelar från start mot Serbien i Belgrad i Nations League på lördag.

– De har den nivån i sig så att de ska kunna prestera bra i landslaget. De har visat mig tidigare att de håller en hög nivå. Jag är lugn inför det.

Får värdera noga

– Med det sagt är det inte optimalt. Det optimala är, som jag ofta tjatar om, att de spelar vecka ut och vecka in i sina klubblag och är hela och friska. Det är så jag vill ha det, men nu är det inte så och vi får hantera det utifrån det, säger Janne Andersson.

TT: Hur individuellt betingat är det här med speltid i klubblaget kontra prestationen i landslaget?

– Generellt är det ... spelar du regelbundet i klubblaget kommer du in till landslaget med en annan fysisk form, men också mental. Du är i gång. Spelar du inte mycket faller sig saker och ting inte lika naturligt. Spelare som inte spelar mycket får jag värdera väldigt noga. Kan de prestera tillräckligt bra när det är dags för landskamp?

– Jag känner ändå att de spelare jag tagit ut och som jag ofta förlitar mig till, som "Ludde" och Robin, så har de gjort det bra. De har, trots mindre speltid, klarat att prestera bra i landslaget.

Annons

Annons

Kan inte påverka

– Det frustrerande för mig som förbundskapten är att jag inte kan göra ett dugg åt det här med spelarnas speltid. Jag kan inte påverka, ursäkta uttrycket, ett skit vad som händer i deras klubbmiljöer utan får ta ut de spelare jag tycker är tillräckligt bra.

Bortsett från trion Olsen, Augustinsson och Nilsson Lindelöf förfogar Andersson över en trupp där spelarna matchas mer eller mindre regelbundet i sina klubblag.

– Det ser hyfsat bra ut om man tittar speltidsmässigt, säger Andersson.

Fakta

Fakta: Given trio utan speltid

Robin Olsen, Aston Villa.

Position: Målvakt.

Landskamper: 60.

Speltid i Premier League den här säsongen: Noll minuter.

Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United.

Position: Mittback.

Landskamper: 52.

Speltid i Premier League den här säsongen: Noll minuter.

Speltid i Europa League: 90 minuter.

Ludwig Augustinsson, Aston Villa.

Position: Vänsterback.

Landskamper: 46.

Speltid i Premier League den här säsongen: Noll minuter.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan