Jobbigast i höst och vinter blir det för ensamstående med barn, arbetslösa, garantipensionärer och personer som har sjuk- eller aktivitetsersättning, enligt Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och sparbankerna.
– Ska det bli några julklappar och julskinka på matbordet gäller det att börja planera nu.
Även om hushåll där båda vuxna jobbar oftast har lite större marginaler, går det alltid att skära ner på utgifterna.
– Kolla om du kan förhandla om räntan för att minska boendekostnader.
Den som av olika skäl inte tror sig kunna betala på sina lån bör se över sin ekonomi grundligt innan man kontaktar sin bank, enligt Arques.
– Man ska inte tro att det går att få uppskov bara för ens ekonomi är ansträngd. Det krävs verkliga skäl, som att man exempelvis förlorat jobbet.
Annons
Även om många är oroliga för sin privatekonomi gäller det att komma ihåg att den period vi lämnar bakom oss har varit exceptionell, menar Arturo Arques.
Annons
– Väldigt många hushåll har levt i den bästa av två världar under lång tid med god inkomstutveckling och lägre skatter. Men nu går vi mot ett mer normalt ränteläge och det är vad hushållen bör ställa in sig på kommer gälla en tid framöver.

Foto: SEB Américo Fernández tror att politiska beslut kan dämpa effekterna av räntehöjningen.
SEB:s privatekonom Américo Fernández tror att effekterna av den historiska räntehöjningen och det tuffa ekonomiska läget kan dämpas något av kommande politiska beslut.
I valrörelsen har löften kommit om sänkta drivmedelsskatter, jobbskatteavdrag samt högkostnadsskydd för dem med höga elräkningar. Höstbudgeten läggs på riksdagens bord i oktober, förutsatt att M-ledaren Ulf Kristersson lyckas bilda regering.
– Den sortens riktade stöd är bättre än breda satsningar som riktar sig till alla eftersom de riskerar att motverka det som Riksbanken försöker åstadkomma med räntehöjningarna.
Även om den var väntad kan höjningen av styrräntan innebära ytterligare slag mot många hushåll som redan brottas med utgifter som växer.
Har man köpt lägenhet eller hus för fem år sedan, kanske det går att sänka amorteringstakten, förutsatt att boendet ökat i pris.
– Generellt, om man blickar framåt, kan vi vänta oss fler snabba höjningar av den rörliga räntan. Därför kan det finnas goda anledningar att binda åtminstone delar av lånet. Man måste vara medveten om att det kommer kosta lite. Men det kanske är priset man är bered att betala för att få stabilitet i sin ekonomi.
Annons
Annons
Anders Hansson, privatekonom på Sparbanken Skåne tror att frågan om amorteringslättnader kommer att accelerera.
– I ett historiskt perspektiv är det faktiska räntetalet inte abnormt. Men det som ska adderas till den nuvarande situationen är att vi även har inflationsdrivna livsmedelspriser och stigande energipriser.

Anders Hansson är privatekonom på Sparbanken Skåne. Foto: Øresundsinstituttet.
Med flera tunga osäkerhetsfaktorer i luften har flera privatkunder börjat titta på sina amorteringar.
– Ja, och i synnerhet nu när regeringen har gett Finansinspektionen i uppdrag att titta närmare på amorteringkravet. Här ska det komma ett betänkande i oktober, säger Anders Hansson som förklarar att många kunder känner att amorteringskravet är en kostnad.
– Men det är ett slags konsumentskydd som ska hindra dig från att hamna i en utveckling med fallande bostadspriser, där lånen riskerar att bli större än husets värde. Det är också så att enda sättet att minska din räntekänslighet är att amortera ner lånet.
Har ni bolånekunder som ni vet lever på marginalen?
– Det skulle jag inte säga. Sedan är den här situationen ny för framför allt unga människor med relativt färska bolån, och det är klart att det kommer att kännas när vi på relativt kort tid går från en reporänta på minus 0,5 procent till 1,75 procent.
Annons
Jennie Sandén, privatekonom på Danske bank berättar att många kunder kontaktade sin bank på tisdagen och bad om amorteringsfrihet, precis som under pandemin.

Jennie Sandén är privatekonom på Danske bank. Foto: Pressbild
Annons
– Det har exploderat med telefonsamtal hos oss. Men vi har ett lagstadgat krav på amortering. Det enda undantaget man kan göra är om man är långtidssjukskriven, är arbetslös eller har andra speciella omständigheter, säger Jennie Sandén.
Hon uppmanar också bankkunder att hålla huvudet kallt.
– Man ska inte skapa panik på marknaden. Bankerna har räknat med kalkylränta och tagit höjd för att du ska klara en ränta på runt sex procent, och där är vi ju inte idag på långa vägar. Situationen är inte så allvarlig att bolånekunder riskerar att hamna på gatan.