Annons

Annons

Annons

Valet 2022

Lyssna: Varför har unga blivit höger?

Årets val blev superjämnt. Men om de unga hade fått bestämma skulle högern vinna enkelt. Hur gick det till när de unga blev höger? Och vad betyder det för framtiden?

Text

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

”Den som inte är röd när han är ung har inget hjärta. Den som inte är blå när han är gammal har ingen hjärna”, sa Winston Churchill en gång. Bilden av ungdomen som naiv och vänsterradikal har etsat sig fast. Men valåret 2022 stämmer den inte.

Annons

– Det råder helt enkelt en högervåg bland våra unga, säger Sydsvenskans reporter Inas Hamdan.

I valet 2002 var Socialdemokraterna största parti bland förstagångsväljare. 20 år senare är de tredje störst. Om 18-21-åringarna fick bestämma skulle Moderaterna och Sverigedemokraterna vara nära på att få egen majoritet i riksdagen.

Men bara för att högern dominerade hos de unga väljarna i årets val, betyder inte det att det alltid kommer vara så.

– Unga är väldigt trendkänsliga. De känner av vad fokuset i debatten har varit på och ofta röstar de på det sättet, säger Inas Hamdan.

Hur blev ungdomarna högerkonservativa? Och vad betyder det för framtiden? Lyssna på det senaste avsnittet av Du lyssnar på Sydsvenskan.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan