Annons

Annons

Annons

opinionValet 2022

Aktuella frågor
”Världen behöver ett demokratiskt Sverige.” 

Vi vet hur demokratier dör. Döden kommer smygande, skriver 30 Right Livelihood-pristagare från 25 länder med anledning av att en ny regering väntas göra sig beroende av Sverigedemokraterna.   

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gläds över valresultatet under Sverigedemokraternas valvaka. Sveriges demokrati riskerar att gradvis urholkas om SD, detta högerextrema parti, får makt över regeringen, skriver artikelförfattarna.

Bild: Stefan Jerrevång/TT

Annons

Vi har fått mycket stöd från Sverige för vårt arbete för rättvisa, hållbarhet, jämlikhet och fred runt om i världen.

Nu är vi djupt oroade över att några av landets etablerade partier överväger att dela makten med ett högerextremt parti. 

Vi vet hur demokratier dör. De dör inifrån. Vi har sett det med egna ögon. Döden kommer oftast smygande - utan uppror, utan statskupp.  

Om och om igen har vi sett hur antidemokratiska krafter använder demokratiska processer för att nå en bredare acceptans och normalisera en hatfull agenda. Vi har sett hur de får makt när demokratiska partier bildar allianser med dem av taktiska skäl – en taktik som nästan aldrig fungerar som planerat.

Annons

Maktbalansen tippar över till fördel för de antidemokratiska krafterna som brukar använda en nyvunnen legitimitet och ett politiskt inflytande för att ytterligare stärka sin makt. De vet vad de gör, och deras mål är inte att förbli på andra plats. 

Annons

Sverige har oss veterligen aldrig sett något allvarligt angrepp mot landets demokratiska institutioner. Men det betyder inte att det inte kan ske. Ingenting säger att ett parti som fått sitt stöd på demokratisk väg inte kan ha en antidemokratisk agenda.  

Det är oroande att Sverigedemokraterna, enligt bland annat organisationen Reportrar utan gränser, redan attackerar medier. Det är oroande att se hur SD öppet umgås med och hyllar auktoritära ledare i andra länder. Det är oroande att höra SD:s företrädares hatfulla retorik om människor med annan tro eller etnicitet. 

Detta är de första auktoritära stegen, men vi är rädda att fler följer. Sveriges demokrati riskerar att gradvis urholkas om SD, detta högerextrema parti, får makt över regeringen. 

Vi skriver inte detta med oro endast för utvecklingen i Sverige, utan också för läget i världen och demokratins status globalt. Enligt den internationella organisationen CIVICUS är demokratins institutioner och traditioner under allt större hot. Processen har gått så långt att många av oss Right Livelihood-pristagare nu ser våra demokratiska rättigheter kraftigt inskränkta – i vissa fall så till den grad att vi riskerar vår frihet och våra liv när vi står upp för andras rättigheter. 

I decennier har Sverige stöttat oss och andra försvarare av mänskliga rättigheter i vår kamp för demokrati och rättsstatens principer världen över. Riksdagsledamöter har bjudit in oss till riksdagen och i flera fall besökt några av oss som utsatts för hot och förföljelse i våra hemländer. Svenska ambassader har stöttat oss och andra som står upp för demokrati när vi attackerats. I FN och EU är Sverige ofta en pådrivande röst för demokrati och mänskliga rättigheter. I EU har Sverige kritiserat auktoritära europeiska regeringar, som Viktor Orbáns i Ungern.  

Annons

Annons

I en tid när demokratin är under hårt tryck i världen behöver vi ett Sverige som står starkt i det demokratiska lägret. Många av oss har bevittnat den svenska multilateralismens så kallade ”mjuka makt”, och vi ber alla er som lever i Sverige att inte underskatta ert inflytande. Även en liten nation kan åstadkomma förändring när den resolut står upp för mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar. En ny svensk regering vars parlamentariska stöd bygger på att kompromissa om just dessa värderingar kan inte längre agera som en trovärdig internationell röst för demokrati. 

Ur vår synvinkel från 25 länder vill vi ödmjukt tillägga att, jämfört med situationen på många platser runt om i världen, har det liv som människor åtnjuter i Sverige många goda sidor. Men vi förstår också att även Sverige har allvarliga problem och att svenska väljare med rätta vill att partierna ska arbeta för att lösa dem. Vad vi inte kan förstå är varför dessa problem ska få försvaga den svenska demokratin genom att etablerade partier delar makten med ett parti grundat av nazistiska sympatisörer. Sverige skulle istället kunna bygga vidare på landets mångåriga styrka när det gäller demokrati och finna kompromisser över ideologiska gränser som andra länder har gjort när de pressats av extremistiska krafter.  

Vi uppmanar riksdagens sju övriga partier – som tillsammans representerar en överväldigande majoritet av de svenskar som avfärdar rasism och auktoritärt styre – att bilda en regering som förblir en stark röst för demokratin. Världen behöver ett demokratiskt Sverige. 

Annons

SKRIBENTERNA

Nnimmo Bassey, Nigeria, Right Livelihood-priset 2010

András Bíró, Ungern, Right Livelihood-priset 1995

Shrikrishna Upadhyay, Nepal, Right Livelihood-priset 2010

Annons

Ritwick Dutta och Rahul Choudhary, för Legal Initiative for Forest and Environment, Indien, Right Livelihood-priset 2021

Tony Rinaudo, Australien, Right Livelihood-priset 2018

Marcos Arana och Robert Peck, Mexiko och Schweiz, för International Baby Food Action Network, Right Livelihood-priset 1998

Anwar Fazal, Malaysia, Right Livelihood-priset 1982

Marthe Wandou, Kamerun, Right Livelihood-priset 2021

Alice Tepper Marlin, USA, Right Livelihood-priset 1990

Juan E. Garcés, Spanien, Right Livelihood-priset 1999

Raul Montenegro, Argentina, Right Livelihood-priset 2004

Martín von Hildebrand, för Consolidation of the Amazon Region, COAMA, Colombia, Right Livelihood-priset 1999

Frances Moore Lappé, USA, Right Livelihood-priset 1987

Angie Zelter för Trident Ploughshares, Storbritannien, Right Livelihood-priset 2001

Helen Mack Chang, Guatemala, Right Livelihood-priset 1992

Sulak Sivaraksa, Thailand, Right Livelihood-priset 1995

Paul Walker, USA, Right Livelihood-priset 2013

Fernando Rendon, för Internationella poesifestivalen i Medellín, Colombia Right Livelihood-priset 2006

Sima Samar, Afghanistan, Right Livelihood-priset, 2012

Annons

Mozn Hassan, Egypten Right Livelihood-priset 2016

Alan Rusbridger, Storbritannien, Right Livelihood-priset 2014

Maude Barlow, Kanada, Right Livelihood-priset 2005

Vladimir Slivyak, Ryssland, Right Livelihood-priset 2021

Katarina Kruhonja, Kroatien, Right Livelihood-priset 1998

Basil Fernando, Hong Kong, Right Livelihood-priset 2014

Annons

Mageswari Sangaralingam, för Sahabat Alam Malaysia, Right Livelihood-priset 1988

Michael Succow, Tyskland, Right Livelihood-priset 1997

Lottie Cunningham-Wren, Nicaragua, Right Livelihood-priset 2020

Samuel Perlo-Freeman, för Campaign Against Arms Trade, Storbritannien, Right Livelihood-priset 2012

Dipal Barua, Bangladesh, Right Livelihood-priset 2007

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan