Annons

Annons

Annons

Extremväder

Familj från Råå flyr orkanen Ian i Florida

Igår slogs all ström ut på Kuba. Nu är orkanen Ian på väg mot Florida där 2,5 miljoner människor evakueras. Familjen Lavesson från Råå har burit upp alla möbler på andra våningen och lämnat sitt strandhus, söder om Tampa. ”Håll tummarna för oss och vårt hus”, skriver Annika Lavesson till HD och Sydsvenskan.

Text

”Löjligt nog vill man vara kvar för att se om huset, fast man ändå inte kan göra något”, skriver Annika Lavesson. Men i måndags kväll fick Rååfamiljen lämna sitt hem i Florida.

Bild: Privat

Annons

Hela Kuba blev på tisdagen utan elektricitet när orkanen Ian drog in över landet och 50 000 kubaner har behövt evakueras. Ännu har inga dödsoffer rapporterats. Den amerikanska nyhetskanalen CNN uppdaterar löpande orkanens framfart.

Familjen Lavesson bor på Råå men har också ett hus i Florida, där makarna försöker vara så mycket som möjligt. De tre vuxna barnen bor kvar hemma i Helsingborg.

Huset i USA ligger nära stranden på Anna Maria Island, strax söder om Tampa. På måndagen fick de en evakueringsorder:

”Vi bor i Zon A, två hus från stranden, så det var ingen rekommendation utan ett måste. Hur kommer vårt hus att klara sig? Hur kommer ön att klara sig? Det är frågor som maler så att man får ont i magen”, berättar Annika Lavesson för HD och Sydsvenskan.

Annons

Annons

Orkanen Ian drog in över Kuba på tisdagen.

Bild: TT

Inbäddat innehåll

Innan de lämnade huset bar de upp allt värdefullt på andra våningen. Kollade över batteriradio och ficklampor. De i området som inte har orkansäkra fönster spikade för dem. För dem som behövde fanns sandsäckar att hämta.

”Det var en märklig känsla över hela ön. Fortfarande soligt, blå himmel och vattnet lika klart och lugnt som vanligt, så vet man ändå vad som ska komma” skrev Annika Lavesson i ett mejl på tisdagskvällen.

Den här veckan hade paret planerat en weekendresa för att uppleva det riktiga Florida. Det blev inte någon nöjestripp, men de hade hotell bokade och behövde därför inte slåss om de som fanns kvar till skyhöga priser.

De fyllde bilen med ransonerat vatten, frukt, bröd och kex, men många butikshyllor gapade tomma på konservmat. Sedan gav de sig ut i de långa bilköerna. I hela Florida har 2,5 miljoner människor beordrats att evakuera, uppger TT.

Första natten blev i Kissimmee söder om Orlando.

”Det var oväder med skyfall och åska, dålig sikt och bilar på rad hela vägen hemifrån till Kissimmee (cirka 16 mil) där vi befinner oss nu. Nu är vi säkra från vattnet, vilket är huvudsaken ,men det kommer att bli tropisk storm och eventuellt orkanstyrka här också.”

Annons

Annons

Paret följer nyheterna minutiöst och med stor oro. Om orkanen möter land vid Sarasota, som uppgavs igår, får det förödande konsekvenser för deras hus. Uppgifterna från USA och Europa har varit lite olika, uppger Annika Lavesson. Än så länge har internet fungerat så att de kan hålla kontakt med familj och vänner.

Familjen tycker också att informationen från lokala nyheter, polisen och områdets vatten-, el- och tv-bolag har varit bra.

”Hela dagen igår larmade våra telefoner med varningar och uppmaningar att evakuera. Även den uthyrningsfirma vi använder oss av har kommit med bra info till sina gäster och det har vi fått ta del av”, berättar Annika Lavesson.

Hon avslutar sitt mejl med ”Håll tummarna för oss och vårt hus”.

Bilköerna var mycket långa, när de boende kring Tampa beordrades att evakuera.

Bild: Privat

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan