Annons

Annons

Annons

Politik i Italien

Lyssna: Jublar Putin åt det italienska valresultatet?

Tre högerpopulister som tidigare haft starka band till Moskva griper makten i EU:s tredje största land. Är det slutet för den europeiska sammanhållningen mot Ryssland?

Text

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

I förra valet fick partiet Fratelli d'Italia, "Italiens bröder", ett fåtal procent av rösterna. I söndagens val blev de största parti med 26 procent av väljarstödet. Partiledaren Giorgia Meloni ser nu att bli Italiens första kvinnliga premiärminister.

Annons

Valresultatet har väckt uppseende med tanke på att partiet har sitt ursprung i den italienska fascismen.

– Var rötterna finns är det ingen tvekan om. Meloni själv gick med som aktivist när hon var i 15-årsåldern. Då var det nog gott om höjda händer på mötena, säger Eskil Fagerström, Italienkännare på Sydsvenskan.

I Melonis tilltänkta regeringskoalition finns två andra högerpopulistiska partier. Matteo Salvinis Lega och Silvio Berlusconis Forza Italia. De har båda varit öppna med sina nära band till Putinregimen i Ryssland.

– Alla de här tre politikerna har tidigare framställt sig som goda vänner till Putin. Berlusconi och Putin hade en "bromance", och Salvini har gått klädd i en t-shirt med Putin-tryck, säger Eskil Fagerström.

Därför oroar det italienska valresultatet i Bryssel, Berlin och Paris. Kommer den nya italienska regeringen ställa upp på EU:s sanktioner mot Ryssland när el- och gaspriserna rusar i vinter?

Lyssna på det senaste avsnittet av Du lyssnar på Sydsvenskan!

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan