Annons

Annons

Annons

Fotboll: Nations League

Tuff norsk EM-väg – efter Sveriges fiasko

1–1 mot Slovenien var en missräkning för Sverige – och för Norge.

I stället kan Finland jubla över en på pappret enklare väg till fotbolls-EM 2024.

– Oddsen för en mycket svårare lottning har blivit lägre, konstaterar Norges förbundskapten Ståle Solbakken.

Text

Erling Braut Haalands Norge får en tuff väg till EM.

Annons

Norge fick en dyster avslutning på Nations League när man förlorade med 0–2 mot Serbien och gick miste om gruppsegern. Värre blev det för grannlandet i väst när det stod klart att Sverige slutade på jumboplatsen efter 1–1 hemma mot Slovenien.

Ett resultat som gör att Norge kan få en minst lika tuff väg till EM som Sverige.

Både Norge och Sverige hamnar nämligen i seedningsgrupp tre i EM-kvalet vilket gör att man kan råka ut för en riktig mardrömslottning.

Den bästa grupptvåan i de fyra B-divisionerna i Nations League hamnar i seedningsgrupp två i det kommande EM-kvalet. Resultaten mot det lag som kommer sist i respektive grupp räknas bort.

Om Sverige hade besegrat Slovenien och blivit trea i gruppen hade således Norge endast tappat en poäng i räkningen då man har spelat oavgjort och förlorat en match mot Slovenien i gruppen. I stället blev Sverige jumbo vilket betyder att Norge, som vann båda matcherna mot Sverige måste räkna bort sex poäng.

Annons

Annons

I stället är det Finland som med sina sju poäng är bästa grupptvåa av länderna i Nations Leagues B-division. Ukraina får räkna in fem poäng och Island och Norge fyra.

– Det tyngsta var inte att missa avancemang (till A-divisionen), utan att vi inte kom in i den andra seedningsgruppen. Nu kan vi potentiellt få två topplag i vår kvalgrupp, och det betyder att vi måste ta oss över några hinder för att ta oss till EM, säger Norges förbundskapten Ståle Solbakken.

Fakta

Fakta: Seedningsgrupperna till EM-kvalet

Seedningsgrupp 1: Nederländerna, Kroatien, Portugal, Italien, Spanien, Ungern, Belgien, Danmark, Polen, Schweiz.

Seedningsgrupp 2: Frankrike, England, Österrike, Israel, Bosnien-Hercegovina, Wales, Tjeckien, Serbien, Skottland, Finland.

Seedningsgrupp 3: Albanien, Island, Montenegro, Irland, Rumänien, Slovenien, Sverige, Armenien, Norge, Ukraina.

Seedningsgrupp 4: Azerbajdzjan, Bulgarien, Färöarna, Georgien, Grekland, Kazakstan, Luxemburg, Turkiet, Kosovo, Nordmakedonien.

Seedningsgrupp 5: Belarus, Cypern, Estland, Gibraltar, Lettland, Litauen, Malta, Moldavien, Nordirland, Slovakien.

Seedningsgrupp 6: Andorra, Liechtenstein, San Marino.

Lagen ska lottas in i tio kvalgrupper där sju grupper innehåller fem lag och tre stycken innehåller sex lag. 24 lag spelar EM-slutspelet där de två bästa i varje kvalgrupp går vidare till mästerskapet. Tyskland är direktkvalificerat till EM i egenskap av värdland och de tre sista EM-platserna fördelas genom ett playoff-spel i mars 2024.

Ryssland är portat från internationellt spel.

EM-kvalet startar i slutet av mars 2023 och EM spelas sommaren 2024. Lottningen är den 9 oktober i Frankfurt.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan