Annons

Annons

Annons

Invasiva arter

Lyssna: Har vi tappat kontrollen över de invasiva arterna?

Parkslide och jätteloka sprider sig snabbare än någonsin. Nu har myndigheterna gett upp tanken på att bli av med de invasiva arterna. Möt "jättelokans fiende nummer ett", mannen som varnade redan för 40 år sedan.

Text

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

Redan för 40 år sedan larmade den pensionerade gymnasieläraren Harald Lundström för jättelokan. Den sprider sig väldigt fort, kväver annan växtlighet och kan ge människor svåra brännskador.

Annons

Med hemmasnickrade verktyg som "bladvändaren", "L-stämpeln" och ett cyklop för ögonen bröt han sig fram genom buskagen av jätteloka för att ta död på den invasiva växtarten.

Han fick namnet "jättelokans fiende nummer ett".

40 år senare har mycket av det han varnade för blivit verklighet. Jätteloka, parkslide och andra invasiva arter sprids snabbare än någonsin.

– Det finns många platser i Skåne där man har drivit hårda kamper mot jättelokan, säger Sydsvenskans reporter Sandra Stendahl.

När den väl får spridning kan konsekvenserna bli allvarliga.

– Om den tar sig in på ett område kan den helt ta över, annan växtlighet får svårt att växa. Det är också en ganska giftig växt. Får man växtsaften på huden i kombination med solljus kan man få brännskador och stora ärr, säger Sandra Stendahl.

Länsstyrelsen har gett upp tanken på att utrota jättelokan. Det går helt enkelt inte. Istället handlar det om att hejda spridningen.

Vad kan hända om jätteloka och parkslide börjar spridas okontrollerat? Lyssna på det senaste avsnittet av Du lyssnar på Sydsvenskan!

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan