Annons

Annons

Annons

Fotboll: MFF herr

MFF stoppar Berlins supportrar – vill inte öka bortasektionen

Malmö FF har vid flera tillfällen bett om och fått ett ökat antal biljetter till sina supportrar vid bortamatcher i Europa. Men när Union Berlin gör samma sak på Stadion – som ser ut att bli långt ifrån full nästa torsdag – säger klubben blankt nej.

– Ambitionen fanns där, men inte förutsättningarna, säger klubbens säkerhetschef Peter Narbe.

Text

Union Berlin brukar ha stora bortaföljen på sina matcher. Men på Stadion släpps bara 1 025 in. Flera biljettlösa tyskar väntas dock resa till Malmö inför matchen.

Bild: Bildbyrån

Annons

MFF meddelade på fredagen att man inte kommer släppa upp Europa League-biljetter till allmän försäljning inför mötet med Union Berlin.

Detta då man upptäckt att tyska supportrar börjat köpa biljetter till matchen genom att runda systemet hos MFF:s biljettleverantör AXS. Dessa biljetter, 1 400 till antalet, har nu annullerats.

– Den kvantiteten supportrar innebär en säkerhetsrisk, säger Peter Narbe.

Säkerhetschefen förklarar att MFF har ett juridiskt ansvar för det som sker på hemmasektionerna. Klubben vill kunna garantera ett tryggt arrangemang.

Upplägget drabbar inte bara bortasupportrar, utan även neutrala åskådare. Bara årskortsinnehavare, medlemmar och tidigare biljettköpare släpps in.

En som inte håller på något av lagen, utan bara vill se en europeisk match, kan inte köpa biljetter?

Annons

Annons

– Det är korrekt, säger Narbe.

Är inte det synd?

– Jo det är klart att det är synd. Extremt olyckligt.

Peter Narbe, säkerhetschef i Malmö FF.

Bild: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Det tyska intresset för matchen i Malmö har varit enormt. Totalt 12 000 Unionsupportrar har enligt MFF ansökt om biljetter på bortasektionen på Stadion, som bara sväljer 1 025 till denna match.

1025 är detsamma som 5 procent av arenan, vilket alla klubbar enligt Uefas regler måste avsätta till bortasupportrar.

Varför gör ni inte bara bortasektionen större, det skulle väl lösa problemet?

– Logistiken skapar begränsningar på stadion. Det handlar dels om insläppet. Men också att det inte finns kapacitet att göra så att sektionen tar 3 000 och få den isolerad och koncentrerad så som Stadion är byggd, säger Narbe.

Till lördagens allsvenska match mot Hammarby kommer bortasektionen fyllas av drygt 2000 tillresta supportrar. Men inte heller en sådan ökning hade varit möjligt mot Union Berlin, menar Narbe och berättar att biljetter redan är sålda till platser som skulle behöva ha tagits i anspråk.

Ni tror inte detta kan påverka era chanser när ni själva frågar klubbar om fler biljetter till framtida bortamatcher i Europa?

Annons

– Nej, det tror jag inte hänger ihop. Ambitionen finns där, men inte förutsättningarna.

När MFF mötte Braga i Europa League-premiären var Stadion bara lite drygt halvfull, endast 13 721 dök upp. Mot Union Berlin väntar någon liknande. Hade alla som velat fått komma hade det dock varit utsålt.

Bild: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Annons

Att MFF inte lyckades få fler biljetter till sina supportrar på sedan länge utsålda Alten Försterei i Berlin har inte spelat in i beslutet att inte öka bortasektionen, säger Peter Narbe.

Det är inte en situation av att "vi fick inte fler biljetter hos er, så ni får inte fler hos oss"?

– Nej nej. Vi har haft en jättebra dialog och kommunikation med Union Berlin. Jag förstår deras fans och det stora intresset. Återigen. Hade vi kunnat lösa det hade vi gjort det. Det är inga hard feelings mellan klubbarna.

På sociala medier vädrar dock supportrar till FC Union sitt missnöje med MFF:s agerande inför matchen.

– Det är helt naturligt, man vill gå på en match och det finns inte möjlighet att köpa biljetter. Då förstår jag att man blir upprörd och besviken, säger Narbe.

FC Unions största Ultrasgruppering, Wuhlesyndikat, uppmanar sina anhängare att ta sig till Malmö även utan biljett. ”ALLE nach Malmö – auch ohne Karte”, skriver de på sin sajt.

Enligt MFF:s sajt är 14805 biljetter sålda till torsdagens Europa League-match. Den siffran lär krympa när de ogiltiga biljetterna dras bort.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan