Annons

Annons

Annons

Lars Vilks

Här är den första Vilksstipendiaten

Sara Kristoffersson, konstfackprofessorn som tog kampen för att behålla namnet ”Vita havet” får 25 000 kronor och blir den första som får Lars Vilks stipendium för konst och yttrandefrihet.
– Det är väldigt hedrande, säger Sara Kristoffersson.

Text

Sara Kristoffersson stod upp för att Konstfacks utställningslokal även i fortsättningen ska heta "Vita havet". Nu är hon den första Vilksstipendiaten. Foto: Niklas Nyman

Annons

På lördagen utsågs den första stipendiaten till Lars Vilks minne. En stipendienämnd som består av Expressens Karin Olsson, Dunkers utställningsansvarige Martin Schibli, Sveriges radios Mårten Arndtzen, fotografen Elisabet Olsson samt Anneli Sjöborg, kultur- och fritidschef i Höganäs har enats om konstprofessor Sara Kristoffersson.

– Sara Kristoffersson är en väldigt orädd och modig person, säger Anneli Sjöborg.

Sara Kristoffersson opponerade sig när en diskussion uppstod om att ändra namnet på utställningssalen ”Vita havet” på Konstfack. Lokalen har i alla tider varit vitmålad men under vintern 2021 ville ett studentkollektiv ändra namnet. Det ansågs vara rasistiskt.

– Då ställde sig Sara upp och fick 44 kollegor emot sig. Hela debatten kring namnet vittnar om en ängslighet, säger Anneli Sjöborg.

Annons

Annons

När HD och Sydsvenskan når Sara Kristoffersson är hon på väg till en middag med stiftelsen för att fira stipendiet.

– Det är väldigt hedrande, just eftersom priset handlar om yttrandefrihet och konstnärlig frihet. Så jag känner mig mycket stolt, säger hon.

Hon berättar att hon, trots att hon möttes av starkt motstånd inifrån Konstfack, fick stort stöd utifrån.

– Jag fick under den debatten ett oerhört stöd i offentligheten. Och det behöver man. Det här är ett ytterligare stöd och det är som jag sa i mitt tacktal: det kostar på att stå upp för konstnärlig frihet och yttrandefrihet och då behöver man ett offentligt stöd, annars så blir det ännu jobbigare.

– Det som hände på Konstfack var ju också motsatsen till yttrandefrihet och konstnärlig frihet.

Stiftelsens ordförande Krister Thelin är nöjd med valet av den första Vilksstipendiaten.

Bild: Niklas Gustavsson

Krister Thelin som är ordförande i stiftelsen Lars Vilks minnesfond tycker att Sara Kristoffersson är en värdig stipendiat.

– Hon tilldelas stipendiet för sitt mod och oräddhet. Sara är en person som verkar helt i Lars anda, säger han i ett pressmeddelande.

Efter debatten kom Sara Kristoffersson ut med boken ”Hela havet stormar” om sina upplevelser.

Annons

Läs mer:

Nu blir det en fond till Lars Vilks minne

Nu är Lars Vilks minnesfond på banan

Nu blir det minnesseminarium om Lars Vilks i Höganäs

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan