Johanna Karlsson är 29 år och vill flytta till Malmö. Hon kan ingenting om stan och är orolig efter allt hon läst och hört. När hon ringer ett bostadsbolag i Malmö hinner hon inte avsluta sin fråga innan uthyraren säger:
– Du ska inte bo på Rosengård. Så kan jag säga. Rosengård… det är ju det som har varit på tapeten ganska länge. Tyvärr har integrationen funkat väldigt dåligt. Alla nysvenskar hamnar ju liksom på Rosengård så det har ju blivit som en egen liten värld kan man säga. Men det är väldigt fint där ute. Men jag tror inte du ska bo där. Inte som ensam tjej i alla fall.
Inbäddat innehåll
Annons

Annons
I Sveriges mest segregerade storstad jobbar politikerna för att få blandade bostadsområden. I Rosengård, Lindängen och Holma vajar flaggorna med bostadsbolagens namn och loggor: Contentus, Stena Fastigheter och MKB. Många av företagen berättar gärna att de tar ett socialt ansvar och vill vara med och utveckla Malmös utsatta områden där inkomsterna är låga och arbetslösheten stor.

MKB har bostäder runt om i hela stan. Men alla områden rekommenderas inte vår bostadssökande.
Bild: Hibba Abbas
Men när Johanna Karlsson ringer runt till bolagen låter det annorlunda.
Johanna Karlsson finns egentligen inte utan är en profil som Sydsvenskan skapat för att undersöka hur människor som söker bostad i Malmö blir bemötta.
Förutom att fråga om det finns lediga lägenheter, ber hon om råd om vilka områden som är bra att bo i.
– Jag är ju inte från Malmö från början, men man har ju hört en del om Malmö och om kriminalitet och så. Finns det några områden jag ska undvika om jag inte bara vill bo granne med invandrare?
Några företag uppger att de inte vill eller kan svara på frågan.
– Det vill jag inte kommentera. Den bilden får du själv skapa dig, säger uthyraren på Malmö Cityfastigheter.
– Vi kan inte sitta och säga att vissa områden är sämre än andra, säger handläggaren på Klarabo.
– Du kan säkert googla dig fram till det, så det behöver jag inte ha en åsikt om.
Inbäddat innehåll
Men de är få. Flera av de 23 uthyrarna vi ringer har ett annat svar. Ett svar som går stick i stäv med politikernas ambitioner om blandade områden.
Annons
Annons
Uthyraren som avråder Johanna Karlsson från att bo på Rosengård arbetar på Contentus, ett bostadsbolag med hyreshus i olika delar av Malmö. Företaget har prisats för att ha renoverat i Herrgården och har sin största fastighet där, med 171 lägenheter. Ändå avråder handläggaren henne från att söka sig dit.
Johanna Karlsson får också ett konkret tips från Contentus: Undvik Malmös kommunala bostadsförmedling Boplats syd om du inte vill bo med invandrare.
– Jag skulle vilja säga så här. Söker du lägenhet via oss så kan du vara säker på att det du ser på hemsidan är vad du kan söka. Du kan bo på alla de ställena så att säga. De lägenheterna vi har på Rosengård lägger vi inte ut på hemsidan. De går via Boplats syd.
Stena Fastigheter är en stor samarbetspartner till Boplats syd och för fem år sedan prisades bolaget som årets mångfaldshjälte i Malmö. Här nämner uthyraren flera områden som Johanna Karlsson bör se upp med om hon vill undvika kriminalitet och invandrare.
– Holma. Sen har vi Lindängen. Det kan också vara lite så… Sen Södervärn, det ligger mitt i stan men där kan också vara en hel del stök.
Istället rekommenderar hon Slottsstaden, Limhamn, Kronborg och Pildammsparken.
– Där är trevligt. Men just de jag nämnde tidigare kanske man ska hålla sig lite ifrån.

Stena fastigheter har många lägenheter i Lindängen. Men handläggaren tar upp Lindängen som ett område man inte ska bo i om man vill undvika invandrare.
Bild: Hibba Abbas
Kanslihuset förvaltar lägenheter åt många olika fastighetsägare. Uthyraren säger:
– Alltså Rosengård, där är det mest invandrare, dit söker sig inte Malmöborna. Men Slottsstaden är populärt.

Annons
Rosengård, Lindängen, Hermodsdal och Holma pekas ut av hyresvärdarna i samtalen.
Hos Victoriahem, som är delägare i Rosengårds Fastigheter tillsammans med bland annat MKB, uppmanar en anställd Johanna Karlsson att ta reda på om adresserna ligger i bra områden och säger att det bor en del invandrare på Rosengård.
Annons
Nevstens fastigheter tycker inte att hon ska välja Holma och Rosengård.
Stadsbostäder som förvaltar över 3000 lägenheter i Malmö med omnejd pekar på de utsatta områdena.
– Sedan har vi inte så jättemånga lägenheter i de områdena heller. Men Eriksfält eller Hermodsdal kanske inte jag skulle söka till i första hand.
Bostadsbolag som inte direkt avråder från stadsdelar rekommenderar ändå Johanna Karlsson vissa områden. Lifra hänvisar till centrala Malmö. Limhamnshus säger att Limhamn och Klagshamn är bra.
De flesta av fastighetsbolagen reagerar inte på att Johanna Karlsson säger att hon inte vill bo granne med invandrare.
Inbäddat innehåll
Och det är inte bara de privata bolagen som ger råd. Malmös kommunala bostadsbolag, MKB, har många fastigheter i Rosengård. Ändå upplyser kundtjänsten vår bostadssökande om att det inte är ett område för henne när hon frågar om områden att undvika.
– Då är det Rosengård. Sedan är det blandat i hela stan, så det är inte något område där det bara bor svenskar och invandrare, säger kundtjänsten på MKB.
Hos bostadsförmedlingen Boplats syd, som är helägt av Malmö stad, förmedlas det både lägenheter från MKB och privata bolag. Handläggaren svarar på frågan om vilka områden man ska välja bort om man "inte vill bo med bara invandrare och där det är kriminellt".
Annons
– Där är ju mer i förorterna i så fall. Då ska man nog röra sig inåt stan.
När vår påhittade profil Johanna Karlsson frågar specifikt om Holma säger handläggaren att hon inte känner till området, istället rekommenderar hon ett intilliggande:
– Hyllie brukar vara väldigt lugnt. Bra förbindelser med tåg och buss.
Annons
Carina Listerborn är professor i stadsbyggnad på Malmö universitet och har följt Malmös bostadsmarknad länge. I hennes bok om bostadsojämlikhet har hon tittat på hyresmarknaden inifrån och intervjuat bostadssökande.
När hon får höra att bostadsförmedlarna ger rekommendationer för hur man undviker invandrare säger hon:
– Det är oroväckande. Det visar ju hur man ser på sina egna bostadsområden och det är också väldigt problematiskt i relation till hur man behandlar sina hyresgäster, vilken service man ger, säger hon.

Carina Listerborn är professor i stadsbyggnad på Malmö universitet. ”Det är oroväckande” säger hon om bostadsbolagens rekommendationer.
Bild: Axel Schiller
Carina Listerborn menar att detta leder till ett mer splittrat samhälle, vilket skapar fördomar, distans och att människor blir rädda för varandra.
– Jag tycker det låter väldigt skrämmande att det är på det sättet. Det är otroligt tragiskt och går stick i stäv med allting som man pratar om vad gäller att minska segregation. Man gör något annat i praktiken.

Annons
Vad säger då bostadsbolagens ansvariga om hur deras uthyrning går till?
Unni Sollbe, vd för Stena Malmö, tar avstånd från handläggarens uttalande:
– Jag känner inte igen den diskussionen och det är ingenting jag står bakom, så enkelt är det. Jag förutsätter att det är en engångsföreteelse, jag har väldigt svårt att tro att någon skulle uttala sig på det sättet hos oss men om någon har gjort det så får jag bara beklaga, säger hon.
På Kanslihuset vill vd Henrik Kjellgren inte kommentera uthyrarens svar.
– Jag vet inte vem som sagt eller inte sagt det. Jag har själv jobbat många år på Rosengård och tycker att Rosengård har ett oförtjänt dåligt rykte.
Stadsbostäders ägare Katarina Söderlin beklagar uthyrarens bemötande.
Annons
– Jag tycker att det är tråkigt om man fått svar från hyresvärdar att det är i vissa områden man inte ska bo om man vill undvika att bo med invandrare, eller människor med utländsk härkomst. Det är inte så en bostadsmarknad eller hyresmarknad bör fungera.
Hur ser du på att er egen uthyrare avrådde från områden?
– Jag tänker också att man ständigt måste hålla sina värderingar, företagsvärderingar och grundvärderingar levande. Och det här visar ju att det är nog så viktigt att göra det, säger Katarina Söderlin.

När Boplats syds vd Krister Hjelm får veta hur den kommunala bostadsförmedlaren svarat lyfter han att målsättningen alltid är att försöka hjälpa den bostadssökande att hitta det område som passar dennes önskemål. Men att det handlar om pendlingsavstånd, grönområden, närhet till skolor.
Annons
– Däremot: Om någon av våra medarbetare har gett råd om hur man undviker att bo nära invandrare blir jag oerhört besviken. Det skulle strida mot allt Boplats Syd står för och också bryta mot de instruktioner som medarbetarna har, menar han.
Contentus uthyrare avrådde tydligt från att bo i Rosengård. Men vd Peter Hertzberg vill inte svara på hur han ser på bemötandet. Istället vill han framhålla hur stolta de är över sin fastighet på Rosengård. Han menar att “det finns tyvärr en allmän bild av Rosengård som ett område med utmaningar och det leder till att många sökande ställer frågor om detta.”

MKB ska ta en diskussion internt om vilka svar de ska ge bostadssökande, säger Per-Henrik Thurban, uthyrningschef.
Bild: Bengt Arvidson
På Victoriahem vill kommunikationschef Jonatan Öhman inte heller säga något om företagets råd. Istället vill han fokusera på hur stolta de är över områdena och mångfalden bland hyresgästerna.
Annons
– När våra uthyrare träffar potentiella hyresgäster så berättar vi om den positiva utvecklingen vi ser i våra områden och svarar såklart även på eventuella frågor som den sökande har.
Per-Henrik Thurban är uthyrningschef på MKB. Han blir förvånad över att handläggaren ger Rosengård som ett exempel på områden att undvika.
– Det var märkligt tycker jag för den bilden delas inte med resten av bolaget. Vi finns i Malmö för alla, säger han.
Han menar att MKB har ett självklart uppdrag att jobba mot segregationen i staden och inte ska säga att någon inte ska bo i ett visst område.
Han säger också att MKB kommer ta en diskussion internt.
– Uttalandet är ingenting vi står bakom. Jag kommer prata med kundtjänst för att förtydliga att de svaren tycker vi inte är okej, säger Per-Henrik Thurban.
Annons
Fakta
Så gjordes granskningen
Sydsvenskans reportrar har utgett sig för att vara bostadssökande "Johanna Karlsson" och ringt runt till privata bostadsbolag i Malmö, det kommunala bostadsbolaget MKB och bostadsförmedlingen Boplats syd.
Vi har ringt telefonnummer som funnits på hemsidan, vilket innebär att det ibland är kundtjänst som svarar, ibland uthyrare och förvaltare själva.
Vi har ställt frågor kring hur man får en bostad, om det tar lång tid och var man ska bo om man inte vill bo granne med invandrare.