AnnonsLawly

Irene låter sitt engagemang leva vidare

Allt fler skriver in ideella organisationer i sina testamenten. Många ser det som ett sätt att göra skillnad i frågor där de är engagerade – även efter sin bortgång. En som valt att göra det är 86-åriga Irene Ungelheim.
– Det är ett bra sätt att se till att deras arbete kan fortsätta långsiktigt, och det är viktigt, säger hon.

Läs mer om hur du kan skänka pengar till Individuell Människohjälp via ditt testamente

När vi pratar med Irene Ungelheim har hon precis varit ute och jobbat i trädgården. Efter många år på det svenska fastlandet och boendes utomlands flyttade hon när hon blev änka för drygt två år sedan tillbaka till barndomens Gotland, där hon nu bor i ett rött hus med vita knutar. Under de första 15 åren av arbetslivet var hon lågstadielärare.

1972 fick Irene Ungelheim ett stipendium och gjorde då en resa till Jerusalem. Där kom hon i kontakt med organisationen IM, en förkortning som står för Individuell Människohjälp. Det blev ett möte som kom att få stor betydelse.

Jag är väldigt tacksam för de här åren

– Jag fick ett erbjudande om att arbeta där nere. Under en stor del av 70-talet arbetade jag för IM i Mellanöstern. Jag jobbade bland annat på ett barnhem för barn med grav utvecklingsstörning. Vi möttes av en så stor generositet från flyktingar på Västbanken och Gaza. Det var fint att få hjälpa dem med medicinsk rehabilitering, säger Irene Ungelheim.

”Väldigt tacksam”

Irene Ungelheim berättar att de jobbade tätt tillsammans med både den israeliska regeringen och palestinska socialarbetare.

– Jag är väldigt tacksam för de här åren. Det har varit ett privilegium för mig. När jag kom hem fick jag en kallelse att bli präst. När jag var ute i de gamla byarna på Västbanken blev Bibelns berättelser och beskrivningar av bylivet levande. På det sättet förstod jag Bibeln bättre, säger hon.

Vi hittade barn vid vägkanten

Efter tiden hos IM har hon pratat mycket om organisationen, först genom att åka runt i Sverige och hålla föredrag och sedan i sin roll som präst.

– När vi började i Mellanöstern fanns det ingen som gjorde något för barn med utvecklingsstörning. Vi hittade barn vid vägkanten. Att få ett barn med utvecklingsstörning ansågs av många där och då vara ett straff, säger hon och fortsätter:

– Vi satte varje människa i centrum. Individuell Människohjälp står för att varje människa har betydelse.

Skrivit in i testamentet

För att säkerställa ett långsiktigt stöd till IM har Irene Ungelheim valt att skriva in organisationen i sitt testamente.

– Jag har skrivit in IM i mitt testamente, så att de kan använda pengarna där de bäst behövs. Jag vill ge det till IM som tack för det jag har fått möta i form av kultur och gemenskap. Att de visar hur viktig den enskilda människan är, säger hon.

Läs mer om hur du kan skänka pengar till Individuell Människohjälp via ditt testamente

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan