AnnonsIca Malmborgs

Med ekologisk kyckling får du den äkta kycklingsmaken

Närproducerad ekologisk kyckling är i särklass den bästa kycklingen som finns att köpa. ICA Malmborgs erbjuder ett brett sortiment av lokala livsmedel. Här kan man bland annat hitta ekologisk kyckling från någon av Bosarps åtta gårdar i södra Sverige.

Niclas Forsman, Resurskock på ICA Kvantum Malmborgs Caroli.

Läs mer om Bosarps kyckling här - säljs just nu till extra bra pris


Bosarps gårdar står för ett gediget mathantverk från ägg till bord och erbjuds som flera olika produkter, sju färska och fyra frysta. I Malmborgsbutikerna finns ett fullskaligt sortiment som bland annat inkluderar hel kyckling, färs och filéer.

– Ekologisk kyckling inte bara smakar bättre, den ser också fräschare ut, säger Niclas Forsman, Resurskock på ICA Kvantum Malmborgs Caroli. Den har fastare konsistens och är ljusare i färgen eftersom djuren har fått bra foder och rikligt med utevistelse när det är säsong. Många kunder väljer redan ekologisk kyckling för att det är ett bra val för både djuren, naturen och människan.

Kyckling som får gott om plats att röra sig på

Gott om plats att röra sig

Bosarps gårdar har fått sitt namn från gården Bosarp i Skåne, men består idag av åtta utvalda gårdar i Skåne, Östergötland och Västergötland. Gemensamt för alla är att de driver KRAV-certifierade lantbruk och har en stor passion för en hållbar och djurvänlig miljö.

– Bosarps gårdar är Kronfågels ekologiska varumärke som vi är mycket stolta över, säger Richard Alpklint som är produktchef för Bosarps gårdar. Våra lokala uppfödare är hängivna och drivna. De arbetar med kycklingarna i fokus. Rasen är en naturligt långsamtväxande kyckling som får gott om plats att röra sig på och varje individ hanteras varsamt.

Höstens klimatsmarta nyheter

Nu i höst har Bosarps gårdar lanserat ett nytt koncept och design. De nya smarta förpackningar där plasttrågen bytts ut till papp innehåller 63% mindre plast än de tidigare och är återvinningsbara. Dessutom används endast cirka hälften så mycket tryckfärg på frysförpackningen

Helt i linje med våra ambitiösa klimatmål

– Det ska både smaka och synas att det är ekologiskt, det tror jag den nya designen förmedlar. Vi är först ut med att använda papptråg för kyckling, vilket går helt i linje med våra ambitiösa klimatmål. På förpackningen kan man även se vilken gård som kycklingen kommer ifrån. Ledord i arbetet med våra ekoprodukter är hållbarhet, spårbart och smakrikt. Vi vill vara med och driva den ekologiska utvecklingen framåt samtidigt som vi strävar efter att erbjuda konsumenterna kyckling av högsta kvalitet, förklarar Richard Alpklint.

Ansvarsfulla butiker

För ICA Malmborgs är det självklart att värna om den lokala matproduktionen. Ambitionen är att så mycket som möjligt av maten som säljs i Malmborgsbutikerna ska komma från gårdar i närheten.

– ICA Malmborgs är en av de butikskedjor som vi levererar fullskaligt sortiment till, säger Richard Alpklint. Malmborgsbutikerna har en hög andel ekologiska livsmedel och är en viktig samarbetspartner när det gäller att lyfta kycklingen från Bosarps gårdar.

Då bildas en naturlig fond

Kyckling är ett magert kött som är rikt på protein, vitaminer och mineraler. Jämfört med andra köttslag har kyckling låg klimatpåverkan. Dessutom är det gott och enkelt att tillaga. Här delar Niclas Forsman med sig av några smarriga middagstips med kyckling.

– Välj ekologisk kyckling för att få den där äkta kycklingsmaken. Ett supergott recept från Spanien är att steka kycklingbitar tillsammans med paprika, chili och vitlök. Då bildas en naturlig fond. Tillsätt en skvätt vitt vin som får ånga bort. Servera med bröd. Att göra långkok på kyckling går också alldeles utmärkt, då blir köttet extra saftigt. Ett annat roligt och lite annorlunda sätt att tillaga kyckling på som blivit populärt är att göra beer can chicken på grillen, säger Niclas Forsman.

Mer matinspiration och information om hur ICA Malmborgs engagerar sig i hållbar livsmedelsproduktion finns här: www.malmborgs.se

Recept

Currybakad Bosarpskyckling med vildris och naanbröd

Ingredienser:

1 st hel Bosarpskyckling

100 g smör, rumstempererat

1 msk curry

3 dl grädde

1 st citron, saften

Salt och peppar

Tillbehör:

2 dl vildris

naanbröd

100 g cashewnötter, rostade

Grönsallad

Gör så här:

Ta fram smöret i god tid så det är rumsvarmt, värm upp curry med lite fett i en panna och blanda sedan med smöret. Salta kyckling och smörj sedan in kycklingen i currysmöret. Tänk på att smörja innanför skinnet så att kycklingen blir extra saftig, salta. Baka i ugn på 190°C till en innertemperatur på 82°C vid lårbenet.

Sila av buljongen som blir på bläcket och koka ihop med grädden till sås, smaka av med salt och citron.

Koka vildris enligt angivelse. Värm naanbröden i en panna och servera en härlig grönsallad till currykycklingen. Toppa med rostade cashewnötter.

Grillad kycklingbröstfilé med bulgursallad och tzatziki

Ingredienser:

400 g Bosarps kycklingbröstfilé

grekisk salladskrydda

Salt

Bulgursallad

2 dl bulgur

1 burk inlagd paprika

1 burk urkärnade oliver

1 pkt fetaost

1 kruka bladpersilja

Olivolja

Salt och peppar

Tzatziki

1 st gurka

1 dl crème fraiche

0.5 klyfta vitlök

1 st lime

Gör så här:

Salta och krydda kycklingen med den grekiska salladskryddan. Grilla hårt på grillen eller i grillpanna och baka sedan klart i ugn på 100°C till en innertemperatur på 70°C.

Koka bulgur enligt angivelse. Blanda bulgur med paprika, oliver och olivolja. Smula ner fetaost och avsluta med hackad persilja.

Riv gurka på grövsta sidan av rivjärnet, salta och låt hänga av i en sil. Blanda crème fraiche med gurka, riven vitlök och smaka av med limejuice, salt och svartpeppar.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan