AnnonsLawly

De ritar om kartan för juridik på internet

Att skriva sitt testamente eller att få annan hjälp med juridiska frågor har traditionellt varit både dyrt och krångligt. De senaste åren har ett antal digitala juristtjänster gjort det enklare. Samtidigt är många av användarna oroliga att de inte ska förstå vad de skriver under.
– Även om det är en digital tjänst så finns det ett flertal erfarna jurister specialiserade på arv och testamentesfrågor bakom som stöttar det, berättar Charlie Wejander på Lawly.

Läs mer om hur du får juridisk hjälp digitalt

Ett av de bolag som ligger i framkant med det digitala juristarbetet heter Lawly och startades år 2018 av Charlie Wejander. Idén till företaget kom efter att han blivit tvungen att ta hjälp av jurister i samband med att han fått en vattenläcka i sitt hem och hamnade i kläm mellan försäkringsbolaget och bostadsrättsföreningen, som båda skyllde på varandra.

– Bara språket och hur man blev bemött kändes väldigt jobbigt. Det var verkligen med bestämdhet vi gick in i juridiken för att försöka förenkla det med fasta, mycket lägre priser, för att fler ska kunna vända sig till en juristfirma och faktiskt få den hjälp som man vill ha utan att det ska kosta skjortan, berättar Charlie Wejander.

Charlie Wejander på Lawly.

Få som upprättar testamenten

Från början var tanken att de skulle hjälpa privatpersoner med alla de typer av frågor de kan behöva hjälp med. Ganska snart såg de att det är alldeles för få som upprättar de familjerättsliga avtal de skulle behöva.

– Vi såg snabbt att testamente var det avtal som upprättades mest sällan även fast många verkligen skulle behöva ett. Har man inte testamentet på plats den dag det behövs kan det få förödande konsekvenser. Vi bestämde oss för att bli den mest lättanvändliga juridiska tjänst på marknaden utan att för den delen tumma på någon som helst kvalité, säger Charlie Wejander.

Personligt testamente

Via Lawlys testamentesbyggare svarar du på ett antal frågor om dig själv, hur du vill fördela ditt arv och eventuella villkor. Utifrån svaren skapas ditt personliga testamente.

– Något som är otroligt roligt att se är hur uppskattad vår tjänst är hos de som tagit tag i sitt testamente. Från de senaste 1 000 kunderna som upprättat sitt testamente via vår tjänst har de givit oss 4,74 av 5 möjliga vilket är positivt, men vi gör det nu ännu bättre, säger Charlie Wejander

Rädda att de inte ska förstå

Han berättar också att många kunder är rädda att de inte ska förstå vad det är de har gjort. De är också rädda att det ska kännas opersonligt och automatiserat när man inte pratar med en människa under dokumentskrivandet, men i när du upprättar ett juridiskt dokument hos Lawly ingår även konsultation av en erfaren jurist, antingen över telefon eller via chatt.

– Om det är så att blivit osäker på om det har blivit precis så som man ville så har man möjlighet att säkerställa det. Det är viktigt för mig att det sätt som vi pratar om till exempel ett testamente ska göra det på ett sätt som alla förstår – men i själva testamentet är det väldigt juridiskt skrivet, avslutar Charlie Wejander.

Läs mer om hur du får juridisk hjälp digitalt

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan