Annons

Annons

Annons

Nobelpriset i litteratur

Lyssna: Vem är den sämsta litteraturpristagaren någonsin?

”Ett dåligt skämt”. ”Skandal”. ”En förolämpning mot litteraturen”. Kulturredaktionen på Sydsvenskan brukar vara syrlig när Svenska Akademien delar ut Nobelpriset i litteratur. Nu utser Rakel Chukri och Per Svensson de absolut sämsta litteraturpristagarna någonsin.

Text

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

Den franska författaren Annie Ernaux tilldelas Nobelpriset i litteratur 2022. En värdig vinnare, tycker Sydsvenskans biträdande kulturchef Julia Svensson.

Annons

– Hon är en personlig favorit. Hon är allvarlig, men också väldigt lätt. Läsningen bara rinner på, säger hon.

Men så brukar det inte låta. Sydsvenskans kulturredaktion har gjort sig känd för att vara en av de suraste när Nobelpriset i litteratur delas ut. Det brukar sågas friskt.

– Det beror på att priset har delats ut till så många som inte borde ha fått det, säger Per Svensson, som legat bakom några av de mest svavelosande texterna.

Rakel Chukri tycker att det största problemet är att 80 procent av alla pristagare kommer från Europa, och att nästan alla är män.

– Jag tror att det handlar om bristande intresse, bristande kunskaper. Som har gjort att man helt enkelt inte har haft den kollen på världslitteraturen, säger hon.

Vem är den sämsta Nobelpristagaren i litteratur någonsin? Lyssna på det senaste avsnittet av Du lyssnar på Sydsvenskan!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan