Annons

Annons

Annons

Malmö

Man frisläppt efter vapenlarm på Emporia

All personal och alla besökare på Emporia evakuerades i samband med ett larm om en beväpnad man på fredagseftermiddagen. Polisen fann mannen – men inget vapen. Mannen försattes senare på kvällen på fri fot efter att ha förhörts. Polisen misstänker inget brott.

Text

Larmet om den misstänkt beväpnade personen kom in 13.54 på fredagen.

Bild: Lars Brundin

Annons

Polisen larmades till Emporia strax innan klockan 14.

– Vi får in ett larm om att man har sett en person som har något som kan vara ett vapen på Emporia. Efter att ha sökt igenom köpcentret hittar vi en man som stämmer på signalementet. Han hade inget vapen, sa Kim Hild, presstalesperson vid polisens ledningscentral, kort efter larmet.

Mannen togs om hand av polisen på plats och transporterades iväg för förhör. Han frisläpptes sedan vid 19.30-tiden och misstänks inte för något brott.

– I kombination med vad han berättat själv och med vittnesuppgifter så kan vi se att det handlar om ett missförstånd. Han har haft ett föremål på sig, men det är inte något som är brottsligt, säger Patric Fors, presstalesperson på polisen.

Kan du gå in i detalj på vad själva missförståndet bestod i?

– Nej, den här stackaren har varit med om tillräckligt som det är.

Annons

Annons

Utöver vittnet som tyckte sig ha sett mannen med ett vapen hade polisen även fått in ”andra tips” som gick att koppla till ärendet. Det ska enligt Patric Fors därmed ha handlat om minst två separata larm som föranledde utryckningen.

Enligt Sydsvenskans fotograf Patrick Persson blev mannen omhändertagen av polisen vid ingången på baksidan av Emporia, vid den stora parkeringsplatsen. Ingripandet gick lugnt till.

Polisen omhändertar en man utanför Emporias västra ingång.

Bild: Patrick Persson

Polisen fortsatte efter gripandet att söka igenom samtliga våningsplan på Emporia och hjälpte personer som hade gömt sig med att ta sig ut från byggnaden. Ett arbete som var färdigt strax innan klockan 15. Därefter sökte man med bland annat vapenhund i köpcentret. Även filmer från övervakningskameror studerades.

– Vi måste gå igenom allt. Eftersom det är så stort kan det ta tid och det kan tyvärr dröja innan besökarna kan få komma in igen, sa Kim Hild vid polisen.

Kim Hild säger att polisen förstår om folk blir rädda. Enligt vittnesuppgifter från köpcentret uppmanades alla lämna det genom utrop i högtalare efter att larmet kommit. Flera privatpersoner och butiksanställda utanför köpcentret var märkbart tagna efter evakueringen. Dagens vapenlarm kom mindre än två månader efter skjutningen 19 augusti då en 31-årig gängkriminell man dödades och en förbipasserande kvinna skottskadades.

Annons

– Jag var också med sist, så det är jätteobehagligt, säger Felicia Andersson som jobbar på Emporia och berättar att poliser skrek åt dem att lämna köpcentret.

Bild: Lars Brundin

Annons

Vittnet Karin Fredholm blev ombed av polisen att ta skydd.

– Vi valde att gömma oss inne tills vi blev evakuerade. Allt hände så snabbt, säger hon.

En del personer har sagt att de hört skott avlossas.

– Men det stämmer inte. Det är vi som har slagit i dörrar under insatsen, sa Kim Hild på polisen.

Enligt henne fanns ingen hotbild mot allmänheten.

– Nej, det tycker jag inte. Vi har inga indikationer på att det skulle handla om mer än en person och han stämmer perfekt på signalementet så vi är säkra på att vi har hittat rätt person. Vi ser ingen hotbild mot Emporia.

Enligt Sydsvenskans reporter på platsen lämnade polisens insatsstyrka platsen strax innan klockan 15. Vid 18-tiden var polisen helt färdiga med sitt utredningsarbete i köpcentret och då valde ett fåtal butiker att öppna igen fram till stängningen klockan 20. De flesta valde dock att hålla stängt för dagen.

Bild: Patrick Persson

”Vi fick höra att det var en allvarlig incident och att vi skulle utrymma så vi bara lämnade butiken”, berättar vittnet Carol Bruno.

Bild: Patrick Persson

Annons

Inbäddat innehåll

Se vår livesändning i efterhand i spelaren ovan.

En polishelikopter var på plats och cirkulerade över Emporia en stund efter larmet.

Bild: Patrick Persson

Annons

Bild: Patrick Persson

Bild: Läsarbild

Personal från kommunens krisstöd anlände till Emporia och fanns utanför och pratade med personer som hade fått fly ut ur byggnaden när larmet kom.

Bild: Patrick Persson

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan