Annons

Annons

Annons

opinionSvensk politik

Aktuella frågor
”Sveriges engagemang för Ukraina är idag tydligt men otillräckligt.”

Nästa regering bör stötta leveranser av stridsflyg till Ukraina, utvidga ambitionerna och hjälpa Ukraina att vinna kriget. Det skriver Linnea Dubois och Adam Schelin från Fria moderata studentförbundet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Risken för spridning av kriget ska tas på allvar men det finns också en fara i att undanhålla stöd, skriver artikelförfattarna.

Bild: Lars Pehrson

Annons

Sveriges engagemang för Ukraina är idag tydligt men otillräckligt. Sett till vår militära storlek och vår högteknologiska försvarsindustri har den socialdemokratiska regeringens agerande varit blygsamt. Den senaste månaden har visat att västvärldens omfattande stöd till Ukraina gett verkan. Ukrainska soldater har med västliga vapensystem och ett växande självförtroende påbörjat en offensiv i södra Ukraina. I Charkivregionen har 6 000 kvadratkilometer återtagits men samtidigt har Ryssland påbörjat en mobilisering. Detta kräver ett svar.

Därför presenterar vi här en agenda för ett ambitiösare stöd till Ukraina som nästa regering bör genomföra.

• Omedelbart godkänna leveranser av tunga vapensystem som artillerisystemet Archer.

Annons

På senare tid har flertalet mindre och större länder uppträtt ambitiöst i försvaret för Europas frihet. Frankrike och USA har skickat artillerivapen med lång räckvidd. Norge skickar högteknologiska antimissilsystem och Tyskland skickar hypermodern granatammunition. Detta har orsakat stora förluster hos ockupationsstyrkorna. Här bör Sverige dra vårt strå till stacken och skicka vapen av samma kaliber.

Annons

• Regeringen bör stötta idén om att skicka stridsflyg till Ukraina och vara behjälplig i att uppdatera den ukrainska flygstyrkan.

Röster i USA och Östeuropa har höjts för att påbörja leveranser av F-16 och MiG-plan men det har ännu inte fått ett politiskt godkännande. Här har Sverige en stor chans att stötta Ukraina genom att offentligt deklarera sitt stöd till projektet. Detta är ingen enkel fråga och det är svårt att exempelvis tänka sig direkta leveranser av Gripenplan då dagens antal är litet och ledtiderna långa. I det kortare perspektivet kan Sverige dock vara behjälpligt genom att understödja leveranser av sovjetiska MiG-plan från länder med en sovjetisk vapenarsenal.

I ett längre perspektiv handlar det om att stötta och bidra till den ukrainska försvarsmaktens totala övergång till Natoanpassat materiel, inklusive med västliga stridsflyg. Det amerikanska flygvapnets stabschef, general Charles Q Brown, sade i juli att det gick att tänka sig att exempelvis skicka svenska Gripen, Eurofighter, amerikanska stridsflyg eller franska Rafale till Ukraina för att uppdatera dess flygvapen. Här har vi en chans att ligga i framkant och bryta ny mark.

• Etablera riktade produktionskedjor för att säkerställa vapenleveranser till Ukraina under lång tid.

Annons

De vapen som donerats och sålts till Ukraina under året har lett till att många vapenförråd ekar tomma i Europa. För att undvika ett stopp i leveranserna bör nästa regering samarbeta med allierade nationer för att snabbt få på plats riktade produktionskedjor. Detta skulle skapa en långsiktighet i systemet och förenkla planeringen för Ukraina.

Annons

Det har funnits de som pekat på riskerna med att skicka tunga system till Ukraina och uttryckt en oro över ryska reaktioner. Risken för spridning av kriget ska tas på allvar men det finns också en fara i att undanhålla stöd. Ryssland har tidigare hotat med militärtekniska åtgärder om Sverige skulle gå med i Nato och dragit röda linjer mot vapenleveranser till Ukraina, speciellt sådana av tyngre kaliber. Alla dessa linjer har också passerats medan Putins styrkor åkt på stryk på slagfältet. Det är Sveriges moraliska och säkerhetspolitiska plikt som nation att försvara Ukraina, demokratin och friheten i Europa. Detta kräver tuffa beslut.

Den socialdemokratiska regeringen våndades länge över sitt beslut innan den första vapenleveransen till Ukraina gick igenom. I slutänden var de dock stolta över att bryta en historisk praxis. Moderatledaren Ulf Kristersson har chansen att göra detta igen. Bryt praxis – stötta leveranser av stridsflyg till Ukraina, utvidga ambitionerna och hjälp Ukraina att vinna kriget.

SKRIBENTERNA
Linnea Dubois, ordförande, Fria moderata studentförbundet.
Adam Schelin, försvarspolitisk sekreterare, Fria moderata studentförbundet.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan