Annons

Annons

Annons

Upploppen i Sverige

Ytterligare tolv åtalas för upplopp i Örebro

Ytterligare tolv män åtalas för grovt blåljussabotage efter upploppen i Örebro under påskhelgen, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Text

En polisbuss som satts i brand under upploppet i Sveaparken i Örebro på långfredagen i år.

Annons

Merparten av personerna sitter häktade, förutom ett antal som vid tillfället var under 18 år.

"Vi har redan fått elva fällande domar kopplade till händelsen och nu ser vi ytterligare tolv som åtalas vilket är resultatet av ett gediget utredningsarbete där vi haft mycket bevismaterial att tillgå", säger Emelie Bodegrim, kommenderingschef i polisregion Bergslagen, i pressmeddeladet.

Annons

Oroligheterna bröt ut i påskas då den högerextreme politikern Rasmus Paludan, som gjort sig känd för sina koranbränningar, besökte – eller planerade att besöka – Örebro, Linköping, Norrköping, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby. Det följdes av våldsamma upplopp med skadegörelse och våld främst riktat mot polisen.

Annons

På långfredagen hade Rasmus Paludan beviljats tillstånd att ordna en sammankomst i Örebro, men den kunde aldrig inledas och han själv befann sig aldrig i Sveaparken.

Straffen i de tidigare tingsrättsdomarna i Örebro landade på fängelse från två till sju och ett halvt år. Åtta av domarna överklagades till hovrätten där straffen landade på mellan ett år till fem och ett halvt års fängelse.

Fler åtal kopplade till upploppen i Örebro är att vänta, enligt polisen.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan