Annons

Annons

Annons

Energipriser

Boende flyr efter chockhöjda elräkningar – Bjarne, 75, hamnade hos inkasso

För drygt trettio år sedan installerade det kommunala bostadsbolaget KKB eldrivna fläktar för att få bukt med fuktproblem på Jakobsgatan i Kävlinge.

Hyresgästerna som betalar notan för all uppvärmning har nu fått chockhöjda fakturor. För 75-årige Bjarne Häggberg gick räkningen hela vägen till inkasso.

– Jag har fått låna av familj och vänner, säger han.

I närmare två decennier har 75-årige Bjarne Häggberg bott i lägenheten på Jakobsgatan, som han räknar som områdets största på runt 90 kvadrat. Kallhyran ligger på 7000 kronor – med senaste elräkningen landade månadskostnaden på närmare 12 000 kronor. För att få ner elnotan har han installerat en egen luftvärmepump.

Bild: Lars Brundin

Annons

Bjarne Häggberg är en av hyresgästerna i bostadsområdet med hundratalet lägenheter i centrala Kävlinge. Radhuskvarteret byggdes 1974 och efter bara ett drygt decennium upptäcktes fukt- och mögelproblem i husen.

KKB:s lösning blev att installera eldrivna fläktar i lägenheterna. Notan landar på de boende, som också har kallhyra, det vill säga själva betalar för uppvärmning och varmvatten. För att kompensera extrautgifter för fläktarna har hyran sänkts med runt 25 procent, jämfört med bostadsbolagets övriga bestånd.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan