Annons

Annons

Annons

Politik i Malmö

Nya och gamla namn i det kommande kommunstyret

Gräsrötterna i Socialdemokraterna och Miljöpartiet godkände på måndagskvällen upplägget med det historiska minoritetsstyret tillsammans med Liberalerna. Tilltänkta kommunalrådsposter fick även de grönt ljus av partiernas medlemmar i Malmö.

Text

Socialdemokraternas kommunalråd den kommande mandatperioden. Övre raden från vänster: Sedat Arif, Katrin Stjernfeldt Jammeh och Amani Loubani. Nedre raden: Andreas Schönström, Anders Rubin och Sofia Hedén.

Bild: Patrick Persson

Annons

För Socialdemokraterna blev det en rak affär. Samtliga 76 röstberättigade gav ett rungande ja till valberedningens förslag på vilka som ska ingå i det kommande styret av Malmö. Sedan sjöng medlemmarna Internationalen och mötet i Folkets hus förklarades avslutat.

Socialdemokraterna kommer på måndag föreslå för kommunfullmäktige att Katrin Stjernfeldt Jammeh blir finanskommunalråd. Anders Rubin får förnyat företroende som kommunalråd för äldreomsorgen, Sedat Arif blir kvar som arbetsmarknad och socialkommunalråd och Andreas Schönström behåller även han sitt uppdrag som teknikkommunalråd.

Nya socialdemokrater som kommunalråd blir läraren Sofia Hedén med ansvar för miljö och service, samt Amani Loubani som blir kommunalråd med ansvar för demokratifrågor.

Annons

Janne Grönholm (MP) och Stefana Hoti (MP).

Bild: Patrick Persson

Annons

För Miljöpartiet blev det heller inga överraskningar. Från trottoaren utanför partiets lokal på Drottningtorget kunde Sydsvenskans utsända höra applåder och hurra-rop. En stund senare kom toppnamnen Stefana Hoti och Janne Grönholm ut från kanslientrén och tillkännagav att de hade blivit valda till kommunalråd.

Liberalernas medlemmar väntas rösta om vilka från deras parti som ska få kommunalrådsposter på lördag.

Nio av kommunalråden får samma månadslön, 81 650 kronor. Finanskommunalrådet, en post Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) nu får behålla efter medlemsomröstningen i Folkets hus, får 92 300 kronor i månaden.

Härnäst ska partierna i minoritetstyret komma överens om en budget och få genom den i kommunfullmäktige. Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) säger att hon är säker på att det inte ska bli några problem, trotts att styret bara samlar 27 av 61 mandat.

– Det är egentligen ingen större skillnad på förutsättningarna jämfört med den föregående mandatperioden. Vi [Socialdemokraterna] har samma antal mandat och vi fick genom en budget förra gången tillsammans med Liberalerna, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

– Det krävs att C, V, M och SD är överenens för att hindra att vår budget går genom. Något som inte är särskilt sannolikt, fortsätter Stjernfeldt Jammeh (S).

Miljöpartiets toppnamn Stefana Hoti gör samma analys. Även om hon också beklagar att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet inte lyckades enas om ett rödgrönt majoritetsstyre.

Annons

Annons

– Det var vårt första alternativ med ett styre tillsammans med V och S. Men vi har hela tiden sagt att vi aldrig skulle sätta oss i ett styre som inte prioriterar en grön omställning för Malmö, säger Stefana Hoti (MP).

Det blir dock ingen enkel start för stadens kommande styre. Enligt prognoserna kommer Malmö stad ha ett budgethål på 825 miljoner kronor nästa år om kommunens styre inte gör något åt saken.

– Vi ska i största möjliga mån freda välfärden, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Tidigare har Stjernfeldt Jammeh (S) sagt till Sydsvenskan att skattehöjningar inte ligger på bordet som lösning för budgethålet.

Bild: Patrick Persson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan