Annons

Annons

Annons

Politik i Malmö

Lyssna: Det hemliga spelet om makten i Malmö

På valnatten jublade de rödgröna partierna i Malmö. De hade säkrat egen majoritet i kommunfullmäktige. Sedan brakade allt samman. Vad var det som hände?

Text

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

Efter valet 2018 fanns i praktiken en högermajoritet i Malmö kommunfullmäktige. Men 80 dagar efter valet presenterades istället ett mittenstyre. Socialdemokraterna och Liberalerna hade kommit överens om att styra staden tillsammans.

Annons

I årets val fick istället de rödgröna partierna majoritet i fullmäktige. Allt talade för fyra år av vänsterstyre. Men så brakade förhandlingarna samman.

– Det var skattefrågan som spökade. Socialdemokraterna ville inte höja skatten, vänsterpartiet ville det, säger Sydsvenskans reporter Olof Westerberg.

Malmö stad har ett beräknat budgetunderskott på 825 miljoner kronor för nästa år. Vänsterpartiet vill hellre höja skatten än att genomföra nedskärningar. Medan Socialdemokraterna beskyller Vänsterpartiet för att vilja höja skatten varje år.

Istället presenterades i början på oktober ett mittenstyre med S, L och MP. Trots att alla helst hade velat se ett annat kommunstyre.

Hur gick det hemliga spelet om makten i Malmö till? Lyssna på det senaste avsnittet av Du lyssnar på Sydsvenskan!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan