AnnonsVolito Fastigheter

Gedigna material gör att åttioåringen på Gustav Adolfs torg håller stilen

På Gustav Adolfs torg ligger en äkta funkispärla med stora fönster och en fasad i vitt och marmor. Men huset har praktiska funktioner också - som vindfång mot Malmös blåst.

Adress: Carl Gustaf 4 - Gustav Adolfs torg 8 A-C

Arkitekturstil: Funktionalism / Byggår: 1938

Med sitt torn i marmor, med sina välvda fönsterpartier ut mot Raul Wallenbergs park, och med en bottenvåning inramad av tunn, rostfritt stål, är det nog få som inte håller med om att detta är Malmös absoluta funkispärla.

– Tänk när det byggdes, vilken förändring det måste ha blivit av platsen och gatubilden. Här låg ett stort korsvirkeshus från 1800-talet som revs när detta skulle byggas. Många tyckte säkert detta var hur coolt som helst, andra måste ha fått sig en chock.

Vindfången vid husets entréer, som till exempel här på "hörnet" ger den utpasserande lite förberedelse innan det är dags att ge sig ut i Malmöblåsten.

Det säger Madeleine Nobis medan hon studerar ritningarna över fastigheten. Hon arbetar som arkitekt och hållbarhetsstrateg på Liljewalls arkitektbyrå och det är med henne vi tar oss runt i staden för att berätta om fyra karakteristiska Malmöfastigheter. Hus från olika epoker och med tidstypisk arkitektur. Gemensamt för husen är att de alla ägs av Volito Fastigheter.

Huset, Carl Gustaf 4, uppfördes för att inrymma både bostäder och kontor och ritades av Erik Lallerstedt åt försäkringsbolaget Trygg. Arkitekturen, med fasader i vitt och marmor, rum med stora ljusinsläpp, infällda balkonger med genombrutna räcken och den elegant rundade gaveln är stiltypisk för 30-talets funktionalism.

– När man betraktar det här huset blir man oändligt tacksam över att man har behållit så många originaldetaljer, särskilt i gatuplan, alltså där vi rör oss. Till skillnad från många andra byggnader från den här tidsepoken har man tack och lov inte plockat bort de rostfria, tunna spröjsarna och ramarna runt butikslokalerna.

Madeleine Nobis ställer sig i en av de så kallade vindfången och ler.

– Kolla här. Ur ett tillgänglighetsperspektiv kan det säkert finnas saker att anmärka på, att det kanske kan vara lite krångligt att komma in och ut med en rullator. Men ur ett arkitektoniskt perspektiv är dessa vindfång så smarta. Arkitekten kunde sitt Malmö. Han visste att vi behöver lite förberedelse innan vi ger oss ut i blåsten.

Välkommen in i huset som faktiskt inte heter Gustav Adolf - utan Carl Gustaf 4.

Hon pekar upp mot fönstren och berättar hur arkitekterna, under funktionalismens glansdagar, ville att fasaden skulle vara som en skiva, det vill säga, att glaset satt i samma liv.

– Här har vi både och. Fönsterbanden på bottenvåningen och första plan sitter långt ut, i liv med fasaden, medan man i trapphuset har valt att placera dem som hål i mur.

Var det typiskt under denna tid att rita ett hus med så många fönster?

– Ja, men visst. Så var ju tidsandan. Man ville in med mycket ljus och luft, den nya tiden skulle in.

Även invändigt har byggnaden kvar sina originalmaterial och inredningsdetaljer och är ett praktexempel på klassisk funktionalism. Det tunna rostfria stålet återfinns i entrédörrarna och trapphuset består av marmorväggar, kolmårdsmarmor på golvet och infällda radiatorer.

Elegant infällt element i entrén.

När man kommer in i entréer och trapphus likt dessa kan man bara konstatera vilken oerhörd skillnad det gör när man från början väljer gedigna material. Så här har det sett ut i över 80 år och det är lika vackert då som nu. Här kan vi snacka hållbarhet.

En av hyresgästerna i det ståtliga huset är företaget YouCruit. De hade sitt tidigare kontor i en av Volito Fastigheters charmiga lokaler på Gamla Väster men har nu flyttat till ett nyrenoverat och dynamiskt kontor med öppen planlösning, smakfullt inredda arbetsplatser och mötesrum – och utsikt över Gustav Adolfs torg.

YouCruit driver rekryteringsverktyget Lanefinder, en digital tjänst för matchning av amerikanska lastbilschaufförer och uppdragsgivare. Över 7 000 företag har anslutit sig, och YouCruit expanderar snabbt.

Mats Holmbäck är vd för YouCruit som har sitt huvudkontor i huset på Gustav Adolfs torg.

– Konkurrensen om duktiga medarbetare är stor, och det är viktigt för vår tillväxt att kunna erbjuda en trivsam och inspirerande arbetsplats. Volito Fastigheter förstod direkt vad vi behövde och föreslog en flytt till en av Malmös mest klassiska funkisbyggnader. Vi älskade huset från första stund och tycker själva att vi har fått Malmös bästa kontor. Lokalerna är unika med sitt läge, sin utformning och sina magnifika balkonger. Nu har vi riktigt bra förutsättningar att växa, säger vd Mats Holmbäck.

Läs mer om vilka fastigheter Volito äger och förvaltar här

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan