Annons

Annons

Annons

Du lyssnar på Sydsvenskan

Lyssna: Är padeldöden här?

Plötsligt skulle hela Sverige spela padel. Det bygges hallar i varenda by. Till och med Globen blev padelbana. Två år senare står hallarna tomma och hotas av konkurs. Är det nu padelbubblan spricker?

Text

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

Det var under pandemin sporten padel exploderade i Sverige. På några år gick den från obskyr spansk variant på tennis till en av landets populäraste idrottsformer. Det verkade finnas en omättlig efterfrågan på padelbanor. Så det började byggas padelhallar överallt.

Annons

– Innan pandemin fanns det runt 1000 banor i Sverige. Efter pandemin var vi uppe i omkring 5000 banor. Det är en situation som är ohållbar, säger padelprofilen Andreas "Mr. Padel" Ehrnvall.

Marcus Rosenberg byggde padelhall. Röglespelaren Andreas Lilja byggde padelhall. Zlatan Ibrahimovic byggde ett padelimperium.

I Skåne började padelhallarna dyka upp som svampar ur jorden. Ofta flera hallar i varje stad, även på mindre orter. I lilla Skurup byggdes till exempel ett padelcenter med 19 banor.

Men nu, två år senare, står hallarna tomma. Flera av de stora aktörerna står inför svåra ekonomiska problem. Läget är allvarligt, menar Andreas Ehrnvall.

– 99,5 procent av alla padelhallsägare har mer eller mindre problem, säger han.

Problemet är inte att folk inte vill spela padel längre. Sporten är fortfarande mycket populär och uppskattningar gör gällande att det finns bortåt en miljon padelspelare i Sverige. Istället har sportens explosionsartade tillväxt dragit till sig det Andreas Ehrnvall kallar "lycksökare".

– Det här inte några föreningar utan kommersiella aktörer som vill tjäna pengar. Det är inte byggt med hjärta och själ, säger han.

Spricker padelbubblan nu? Och vad får det för betydelse? Lyssna på det senaste avsnittet av Du lyssnar på Sydsvenskan!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan